Κίνημα των Φοκολάρι

3

«Δίνετε και θα σας δώσει κι εσάς ο Θεός. Η δωρεά του θα είναι πλούσια, άφθονη και ξέχειλη» (Λκ 6,38)

Κοντά στον Ιησού υπήρχε «ένα μεγάλο πλήθος μαθητών καθώς και πολύς λαός απ’ όλη την Ιουδαία, από την Ιερουσαλήμ και τις παραλιακές πόλεις της Τύρου και της Σιδώνος. Είχαν έλθει για να τον ακούσουν…». Έτσι ακριβώς το Ευαγγέλιο του Λουκά εισάγει τη μεγάλη ομιλία του Ιησού, που εκτυλίσσεται μέσω της αναγγελίας των μακαρισμών, των προϋποθέσεων της Βασιλείας του Θεού και των υποσχέσεων του Πατέρα προς τα παιδιά του.
Ο Ιησούς αναγγέλλει ελεύθερα το μήνυμά του σε κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα από διαφορετική εθνότητα και κουλτούρα που προσέτρεχε να τον ακούσει. Αυτό το μήνυμα όλοι μπορούν να το λάβουν, ώστε να ολοκληρωθούν ως πρόσωπα, δημιουργήματα, κατ’ εικόνα του Θεού!

«Δίνετε και θα σας δώσει κι εσάς ο Θεός. Η δωρεά του θα είναι πλούσια, άφθονη και ξέχειλη»
Ο Ιησούς αποκαλύπτει τη νεωτερικότητα του Ευαγγελίου: Ο Πατέρας αγαπά καθένα από τα παιδιά του, ξεχωριστά, με μια ένθερμη αγάπη και το καθιστά ικανό να ανοίξει την καρδιά του στους αδελφούς του με όλο και περισσότερη γενναιοδωρία. Είναι λόγια πιεστικά επείγοντα και απαιτητικά, επειδή καθένας οφείλει να διαθέτει απλόχερα από τον εαυτό του, τόσο υλική βοήθεια, αλλά και αποδοχή, φιλευσπλαχνία, συγχώρηση, κατ’ εικόνα Θεού.
Η εικόνα της γενναιόδωρης ανταμοιβής «που τρέχει από τα μπατζάκια μας», μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι η αγάπη του Θεού είναι χωρίς όριο και πως οι υποσχέσεις του πραγματοποιούνται πέρα από τις προσδοκίες μας. Αυτή η αγάπη μας ελευθερώνει από τα άγχη μας και τις απογοητεύσεις μας, επειδή δεν παίρνουμε από τους άλλους όλα όσα θα επιθυμούσαμε.
«Δίνετε και θα σας δώσει κι εσάς ο Θεός. Η δωρεά του θα είναι πλούσια, άφθονη και ξέχειλη»
Σχετικά μ’ αυτή την πρόταση του Ιησού, η Chiara Lubich έγραφε: «Δε συνέβη ποτέ να πάρεις ένα δώρο από ένα φίλο και να αισθανθείς την ανάγκη να του το ανταποδώσεις με τη σειρά σου; […] Εάν αυτό το έχεις νοιώσει, μπορείς να φανταστείς πως είναι και με το Θεό που είναι Αγάπη απαντά πάντα στη δωρεά που κάνουμε προς τον πλησίον, στο όνομά του […]. Ο Θεός δεν το κάνει για να σε κάνει πλουσιότερο ή για να μας κάνει πλουσιότερους […]. Το κάνει ώστε, κατέχοντας περισσότερα, να μπορούμε να δίνουμε περισσότερα: ως καλοί διαχειριστές των αγαθών του Θεού να έχουμε τη δυνατότητα να τα επικοινωνούμε μέσα στην κοινωνία που μας περιβάλλει […]. Είναι σίγουρο, πάντως, ότι ο Ιησούς πρώτα είχε κατά νου την ανταμοιβή μας στον παράδεισο, αλλά με όλα όσα μας συμβαίνουν εδώ σ’ αυτή τη γη, έχουμε κιόλας την πρόγευση και την εγγύηση…

«Δίνετε και θα σας δώσει κι εσάς ο Θεός. Η δωρεά του θα είναι πλούσια, άφθονη και ξέχειλη»
Ναι, αλλά τι θα μπορούσε να μας συμβεί εάν δεσμευόμαστε να ζήσουμε την αγάπη, μαζί με πολλούς άλλους; Θα ήταν πράγματι η σπορά, η αρχή μιας νέας κοινωνικής επανάστασης…
Στην Ισπανία ο Jesus διηγείται: «Η σύζυγός μου και εγώ, εργαζόμαστε ως διαχειριστικοί σύμβουλοι. Παθιασμένοι από τις αρχές της Οικονομίας της Κοινωνίας, θελήσαμε να προσπαθήσουμε να δούμε τους άλλους διαφορετικά: τους υπαλλήλους μας αναπροσαρμόζοντας την αμοιβή τους και ψάχνοντας εναλλακτικές λύσεις στις απολύσεις, τους προμηθευτές μας σεβόμενοι τις τιμές, τις πληρωμές, τις σχέσεις με σταθερούς όρους και τον ανταγωνισμό, παρέχοντας σχεδιασμένες πληροφορίες, στις οποίες προσθέτουμε την τεχνογνωσία μας: οι πελάτες μας, στις συμβουλές που δίνουμε ευσυνείδητα, ανταποκρίνονται, διαφημίζοντάς μας. Η εμπιστοσύνη, που εξ’ αιτίας αυτού καλλιεργήθηκε, μας έσωσε, εξ άλλου, από την κρίση του 2008.
«Μετά, μέσω της οργάνωσης LEVANTANTE Y ANDA («Σήκω και περπάτα»), συναντήσαμε έναν εκπαιδευτικό στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Ήθελε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του χωριού του, χτίζοντας μια αίθουσα τοκετού. Μελετήσαμε το σχέδιο και προσφέραμε το απαιτούμενο ποσό. Δεν πίστευε στα μάτια του. Έπρεπε να του εξηγήσω πως Το ποσό προέκυψε από τα έσοδα της επιχείρησης. Σήμερα, αυτή η αίθουσα τοκετού «Αδελφοσύνη», χτισμένη από μουσουλμάνους και χριστιανούς μαζί, είναι το σύμβολο της ικανότητάς μας να ζούμε μαζί. Και αυτά τα τελευταία χρόνια, τα κέρδη της επιχείρησής μας έχουν βελτιωθεί σημαντικά».

Letizia Magri

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου