Ξεριζωμένα παιδιά στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό
Σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF, χιλιάδες παιδιά μεταναστών υφίστανται καθημερινά βία και είναι θύματα παράνομης κράτησης. Σχεδόν 70.000 παιδιά κρατήθηκαν στο Μεξικό
Andrea Gangi – Πόλη του Βατικανού
Δραματική κατάσταση για τα παιδιά της Κεντρικής Αμερικής. Η UNICEF αναφέρει την βία, την ανθρωποκτονία και τις καταστάσεις ακραίας φτώχειας για ανηλίκους. Οι χώρες όπου οι συνθήκες των παιδιών είναι πιο απελπισμένες είναι το Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα. Κάθε μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης, στην Ονδούρα και στο Ελ Σαλβαδόρ, ένα παιδί σκοτώνεται.
Ο φαύλος κύκλος των ξεριζωμένων παιδιών
Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά μεταναστών που κρατούνται στο Μεξικό και τα περισσότερα από αυτά έχουν απελαθεί στην Κεντρική Αμερική. Φέτος, περίπου 100.000 μετανάστες εγκατέλειψαν την Κεντρική Αμερική και το ένα τρίτο είναι γυναίκες και παιδιά. Αυτό επιβεβαιώνεται από την Unicef, η οποία στην δήλωσή της εξηγεί πώς τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων αντιμετωπίζουν έναν φαύλο κύκλο δυσκολιών και κινδύνων, ειδικά όταν πρόκειται για επαναπατρισμό, μια κουραστική και απογοητευτική διαδικασία.
Ο εφιάλτης της επιστροφής
"Εκατομμύρια παιδιά στην περιοχή είναι θύματα της φτώχειας, της αδιαφορίας, της βίας, της αναγκαστικής μετανάστευσης και του φόβου της απέλασης", δήλωσε η Marita Perceval, περιφερειακή διευθύντρια της Unicef για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. "Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά που αποστέλλονται πίσω στις χώρες καταγωγής τους δεν έχουν σπίτι να επιστρέψουν και καταλήγουν να είναι σε χρεωμένα ή να απευθύνονται σε εγκληματικές συμμορίες. Η επαναφορά σε μη βιώσιμες καταστάσεις καθιστά πιθανότερη μια νέα μετανάστευση ".
Βία, φτώχεια και στιγματισμός
Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα και Ονδούρα, είναι οι χώρες που αναφέρονται από τον Τύπο της Unicef, που είναι από τις φτωχότερες χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, με περισσότερα από τα μισά παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι φτωχές οικογένειες συχνά ζητούν δάνεια για τη χρηματοδότηση της παράνομης μετανάστευσής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν η μετανάστευση δεν είναι επιτυχής, βρίσκονται σε μια ακόμα πιο επισφαλή οικονομική κατάσταση από πριν και δεν βρίσκονται σε θέση να εξοφλήσουν τα δάνειά τους.
Εκτός από τη φτώχεια, υπάρχει και ο κίνδυνος βίας από συμμορίες. Τα παιδιά προσλαμβάνονται από εγκληματικές κοινότητες και συχνά πέφτουν θύματα κακοποίησης. Πολλοί επαναπατρισθέντες καταλήγουν να μετακινούνται εσωτερικά επειδή είναι πολύ ανασφαλής για να πάνε σπίτι τους. Ο στιγματισμός από τις κοινότητες είναι ένα άλλο στοιχείο περιθωριοποίησης. Λόγω της αποτυχημένης προσπάθειάς τους να φτάσουν στο Μεξικό ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οικογένειες που επέστρεψαν στη χώρα καταγωγής τους είναι απομονωμένες και χωρίς επαφή. Αυτό μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επανένταξή του στο σχολείο ή την εργασία.
Λύσεις Unicef
Σύμφωνα με τη UNICEF, η ακραία βία, η φτώχεια και η έλλειψη ευκαιριών δεν είναι τα μόνα αίτια της παράνομης μετανάστευσης των παιδιών από την Κεντρική-Βόρεια Αμερική. Είναι επίσης συνέπειες των απελάσεων από το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η UNICEF κάλεσε τις κυβερνήσεις να βρουν λύσεις που θα βοηθήσουν στη μείωση των αιτίων της παράνομης και αναγκαστικής μετανάστευσης καθώς και στην προστασία της ευημερίας των παιδιών προσφύγων και μεταναστών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η έκθεση επισημαίνει επίσης μια σειρά από προτάσεις για να κρατήσει τους πρόσφυγες και τα παιδιά των μεταναστών ασφαλείς και να μειώσει τους παράγοντες που ωθούν τις οικογένειες και τα παιδιά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση ασφάλειας και μέλλον με μεγαλύτερη ελπίδα μέσα από παράνομες και επικίνδυνες διαδρομές μετανάστευσης.
Τα προγράμματα που υποστηρίζονται από την UNICEF στην Κεντρική και τη Βόρεια Αμερική και το Μεξικό κάνουν μια διαφορά και πολλοί νέοι μετανάστες, πρόσφυγες και επιστρέφοντες επωφελούνται από αυτήν. Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να επεκταθούν για να καλύψουν όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα πιο ευάλωτα παιδιά.
Μετάφραση:δμφ