“Εάν δεν αντιστεκόμαστε στο κακό, τότε σιωπηρά το τροφοδοτούμε”

“Εάν δεν αντιστεκόμαστε στο κακό, τότε σιωπηρά το τροφοδοτούμε”

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στο μεγάλο πλατύσκαλο της Πλατείας του Αγίου Πέτρου, όπου ο Άγιος Πατέρας την Κυριακή 12 Αυγούστου συνάντησε 70 χιλιάδες νέους σε προσκύνημα στη Ρώμη ως προετοιμασία για τη Σύνοδο των Επισκόπων που θα τελεστεί στις Ρώμη από τις 3-28 προσεχούς Οκτωβρίου και θα μελετήσει το θέμα: , απευθυνόμενος προς τους συναγμένους νέους και τους πολυάριθμους πιστούς στην Πλατεία είπε  μεταξύ άλλων:

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές και αγαπητοί νέοι της Ιταλίας , καλημέρα! buongiorno!

Στο δεύτερο ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής, ο Άγιος Παύλος μας απεύθυνε ένα πιεστικό μήνυμα: “ Μη στεναχωρείτε το Πνεύμα το Άγιο με το οποίο χριστήκατε  για την ημέρα της λύτρωσης» (Εφ. 4,30). Αλλά διερωτώμαι:  πως στεναχωριέται το Άγιο Πνεύμα;  Όλοι τα λάβαμε στο Βάπτισμά μας  και στο Χρίσμα. Με συνέπεια και χωρίς υποκρισία: μη το ξεχάσετε αυτό.

Ο χριστιανός δεν μπορεί να είναι υποκριτής: οφείλει να ζει με συνέπεια. Οι υποσχέσεις του Βαπτίσματος έχουν δύο όψεις:  την απάρνηση του κακού και την προσκόλληση στο καλό. Το να αρνηθούμε το κακό  σημαίνει να πούμε «όχι»  στους πειρασμούς, στην αμαρτία, στον σατανά. Πιο συγκεκριμένα  σημαίνει να πούμε «όχι»  σε μία κουλτούρα του θανάτου, που  φανερώνεται  στη φυγή  από το πραγματικό  προς  μία  ψεύτικη ευτυχία  και εκδηλώνεται  με το ψέμα, την απάτη, την αδικία , την υποτίμηση του άλλου.  Η νέα ζωή  που μας δόθηκε στο Βάπτισμα  που έχει ως πηγή το Άγιο Πνεύμα , απωθεί  μια συμπεριφορά  που κυριαρχείται  από  αισθήματα  διαίρεσης  και διαφωνίας. Γι’ αυτό ο Άγιος Παύλος προτρέπει  να βγάλουμε από την καρδιά μας  «κάθε ….. » (v. 31). Αυτά τα επτά στοιχεία ή πάθη ταράσσουν  τη χαρά που εξασφαλίζει το Άγιο Πνεύμα, δηλητηριάζουν την καρδιά  και οδηγούν   σε διαμαρτυρίες εναντίον του  Θεού  και εναντίον του πλησίον. Αλλά δεν αρκεί να μην κάνουμε το κακό για να είμαστε καλοί χριστιανοί: είναι ανάγκη να ακολουθούμε και να κάνουμε το  καλό.

Ο Άγιος Παύλος στην επιστολή του συνεχίζει…… » (v. 32). Συμβαίνει πολλές φορές  να ακούμε κάποιους που λένε: “Εγώ δεν κάνω το κακό σε κανένα”. Και νομίζει κανείς πως αυτοί είναι άγιοι.  Συμφωνώ, αλλά κάνουν το καλό;  Πόσοι άνθρωποι  δεν κάνουν κακό  αλλά ούτε καλό,  και η ζωή τους  προχωρά μέσα στην αδιαφορία, την απάθεια , στη χλιαρότητα.  Αυτή η συμπεριφορά  είναι ενάντια στο Ευαγγέλιο,  και ενάντια επίσης  και στη φύση σας, αγαπητοί μου νέοι και νέες, που εκ φύσεως  είστε δυναμικοί, ένθερμοι και θαρραλέοι,

Να θυμάστε αυτό: – εάν το θυμάστε μπορούμε να το επαναλάβουμε μαζί: Είναι καλό να μην κάνουμε το κακό, αλλά είναι κακό να μην κάνομε το καλό».

Σας προτρέπω σήμερα  να είστε πρωταγωνιστές του καλού. Να μην αισθάνεστε εντάξει  όταν δεν κάνετε το κακό, οα καθένας φταίχτης  για το καλό που μπορούσε να κάνει και δεν το έκανε. Δεν φθάνει να μη μισούμε, αλλά πρέπει και να συγχωρούμε, δεν φθάνει  να μη έχουμε άγχος , αλλά χρειάζεται να προσευχόμαστε και για τους εχθρούς μας. δεν φθάνει  να μη είμαστε αιτία για υπάρχουν διαιρέσεις, πρέπει να δημιουργούμε συνθήκες ειρήνης  εκεί που δεν υπάρχει, δεν αρκεί να μη  λέμε κακό για τους άλλους ., αλλά οφείλουμε να σταματούμε κάθε συζήτηση που γίνεται εναντίον των άλλων: να σταματήσουμε το κουτσομπολιό , αυτό σημαίνει να κάνουμε το καλό.

Εάν δεν αντιστεκόμαστε στο κακό, τότε σιωπηρά το τροφοδοτούμε. Είναι ανάγκη  να παρεμβαίνει εκεί που  διαδίδεται το κακό, διότι το κακό  διαδίδεται  όπου λείπουν οι αυθεντικοί χριστιανοί  που εναντιώνονται στο κακό με το καλό, βαδίζοντας στην αγάπη.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου