Κένυα, η Εκκλησία βοηθά τους φτωχούς στις παραγκουπόλεις

6

Κένυα, η Εκκλησία βοηθά τους φτωχούς στις παραγκουπόλεις

Από τότε που ανακοινώθηκε η πρώτη περίπτωση Covid-19 στην Κένυα, τον περασμένο Μάρτιο, για τους κατοίκους των πολλών παραγκουπόλεων της αφρικανικής χώρας, η ζωή έγινε ακόμη δυσκολότερη εξαιτίας της αδυναμίας εκτέλεσης περιστασιακών εργασιών που τους επέτρεπαν να συντηρηθούν. Μεταξύ των πιο δραματικών καταστάσεων που εντοπίστηκαν από μια ομάδα της Επιτροπής Δικαιοσύνη και Ειρήνη (Cjpc) και από την Caritas Ναϊρόμπι – αναφέρει το blog της Amecea, του Συνδέσμου της Διάσκεψης των Επισκόπων της Ανατολικής Αφρικής – είναι αυτή της παραγκούπολης της Kibera, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Με την πανδημία, χωρίς δουλειά και χωρίς τροφή
Χάρη στην υποστήριξη του Cafod, του βρετανικού καθολικού οργανισμού για βοήθεια σε υπερπόντιες χώρες, για τρεις συνεχόμενους μήνες η τοπική Εκκλησία κατάφερε να παρέχει τροφή και σαπούνι σε 75 οικογένειες που είναι εξαιρετικά άπορες, με άτομα με ειδικές ανάγκες και καρκινοπαθείς, στις τρεις ενορίες όπου βοηθούν τους κατοίκους. «Όταν ξεκίνησε η πανδημία του Κορονοϊού, οι άνθρωποι δεν έρχονταν πλέον στην εκκλησία και αυτό σημαίνει ότι η υποστήριξη που λαβαίναμε από την ενοριακή κοινότητα δεν υπήρχε πια», διηγείται ο Michael Mungai, ένας ενορίτης της ενορίας του Χριστού Βασιλιά στην ομάδα της Caritas και της Δικαιοσύνης και Ειρήνης που επισκέφτηκε την παραγκούπολη. «Για κάποια ορισμένη περίοδο παρέμεινα στο σπίτι με τη σύζυγό μου και τα δύο παιδιά μου χωρίς τροφή». Στη συνέχεια έφτασε το πρόγραμμα τροφίμων με την υποστήριξη του Cafod. «Ευχαριστώ το Θεό για την υποστήριξη που λαμβάνουμε, ο Θεός να σας ευλογεί» είπε ο Mungai.

Δραματικές ιστορίες. Αλλά και η Sheila Musimbi, μια ανύπαντρη μητέρα με τρία παιδιά από την ενορία St Michael Otiende, έχασε τη δουλειά της. Πριν από τον Covid-19 έκανε περιστασιακές δουλειές ως πλύστρα, αλλά μετά δεν την ξανακάλεσαν και η ίδια, που είναι θετική στον HIV και ως εκ τούτου ευάλωτη στον ιό, φοβάται μη μολυνθεί. Για λίγο χρονικό διάστημα τα κατάφερνε όπως μπορούσε, μέχρι που μια μοναχή που ήταν υπεύθυνη για την κοινωνική υπηρεσία στην ενορία, την κάλεσε και την ενημέρωσε ότι θα την εφοδίαζαν με τρόφιμα.

Ωστόσο, το πρόγραμμα για τα τρόφιμα της Cafod έφτασε στο τέλος του, παρόλο που η ανάγκη για τρόφιμα εξακολουθεί να είναι μεγάλη, επειδή η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης δεν έχει λήξει στην Κένυα όπως και στον υπόλοιπο κόσμο και πολλά περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ. Επί του παρόντος, τα θετικά περιστατικά που καταγράφηκαν από επιχρίσματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα περίπου 400 χιλιάδων ατόμων είναι 31.441, με 516 θύματα αλλά, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι μολυσμένοι στη χώρα μπορεί να φτάνουν τα τρία εκατομμύρια.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου