Κατά την τελική συνάντηση με τον Κύριο θα έχουμε μαζί μας μόνο όσα έχουμε προσφέρει

Κατά την τελική συνάντηση με τον Κύριο θα έχουμε μαζί μας μόνο όσα έχουμε προσφέρει

Προχθές το πρωί κατά το Angelus, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε ότι η προσωπική ύπαρξη και αυτή της ανθρωπότητας έχουν ένα τέλος προς το οποίο οδεύουμε: την τελική συνάντηση με τον Ιησού. Γι αυτό το λόγο ο Πάπας μάς προτρέπει να δώσουμε προσοχή σε ό,τι έχουμε κάνει σε αυτή τη ζωή πιστεύοντας στον Λόγο του. Μαζί μας θα έχουμε μόνο ό,τι θα έχουμε προσφέρει. Η πονηριά και τα χρήματα δεν θα μας χρησιμεύσουν εκείνη την ημέρα.

Στο σημερινό Ευαγγέλιο «ο Ιησούς λέει ότι η ιστορία των λαών και εκείνη των ατόμων έχει ένα τέλος και έναν στόχο να υλοποιήσει: την τελική συνάντηση με τον Κύριο». Αυτό υπογράμμισε σήμερα το πρωί ο Πάπας Φραγκίσκος κατά το Angelus. Παρόντες ήταν περίπου 30 χιλιάδες πιστοί. «Η ιστορία της ανθρωπότητας» όπως και «η προσωπική ιστορία του καθενός μας» δεν μπορεί, πράγματι, να νοηθεί ως «μια απλή σειρά λέξεων και γεγονότων που δεν έχουν νόημα» ούτε, από την άλλη πλευρά, να «ερμηνευτεί υπό το φως ενός μοιρολατρικού οράματος», σαν να ήταν ήδη όλα προκαθορισμένα, «εμποδίζοντάς μας να κάνουμε επιλογές που θα αποτελούν τον καρπό μιας αληθινής απόφασης».

Η συνάντηση με το ακτινοβόλο Πρόσωπο της αγάπης του Κυρίου

Ο προβληματισμός του λαμβάνει ώθηση από το σημερινό απόσπασμα του Ευαγγελίου (Μκ 13, 24-32) που – υπογραμμίζει ο Πάπας – «δεν είναι πρωτίστως μια συζήτηση για το τέλος του κόσμου» αλλά «μια πρόσκληση να ζούμε καλά το παρόν», πάντα έτοιμοι «για τη στιγμή που θα καλεστούμε να λογοδοτήσουμε για τη ζωή μας». Μας μιλά για εκείνες τις μέρες κατά τις οποίες «ο ήλιος θα σκοτεινιάσει, το φεγγάρι δεν θα μας δίνει πλέον το φως του». «Το Φως που θα λάμψει εκείνη την τελευταία ημέρα θα είναι εκείνο του Κυρίου Ιησού ο οποίος θα έρθει ένδοξος, υπενθυμίζει ο Πάπας, και «κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης, θα δούμε τελικά το Πρόσωπό του», «ένα Πρόσωπο ακτινοβόλο από αγάπη, ενώπιον του οποίου κάθε ανθρώπινο ον θα εμφανιστεί εν πλήρη αληθεία».

Ο ουρανός και η γη θα επέλθουν

Δεν γνωρίζουμε ούτε το χρόνο, ούτε τον τρόπο με τον οποίο θα συμβεί αυτό, αλλά γνωρίζουμε μια θεμελιώδη αρχή με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι: «ο ουρανός και η γη θα επέλθουν, αλλά τα λόγια μου όχι».

Το πραγματικά κρίσιμο σημείο είναι αυτό. Εκείνη την ημέρα, καθένας μας θα πρέπει να καταλάβει αν ο Λόγος του Υιού του Θεού φώτισε την προσωπική ύπαρξή του, ή αν γύρισε την πλάτη του σε αυτόν προτιμώντας να εμπιστευτεί τα δικά του λόγια.

Η πονηριά και τα χρήματα δεν θα μας χρησιμεύσουν, θα έχουμε μαζί μας μόνο ότι προσφέραμε

Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή τη στιγμή, κανείς μας! Η πονηριά, την οποία συχνά χρησιμοποιούμε στη συμπεριφορά μας για να πείσουμε για την εικόνα που επιθυμούμε να δείξουμε, δεν θα είναι πλέον χρήσιμη. Με τον ίδιο τρόπο, η δύναμη των χρημάτων και τα οικονομικά μέσα με τα οποία υποθέτουμε ότι μπορούμε να αγοράζουμε τα πάντα και όλους, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μαζί μας δεν θα έχουμε τίποτα άλλο παρά μόνο ότι έχουμε βιώσει ή παραμελήσαμε να κάνουμε. Μαζί μας θα έχουμε μόνο αυτό που θα έχουμε προσφέρει, αυτό που θα έχουμε δώσει.

Τέλος, ο Πάπας μας προτρέπει να επικαλεστούμε την Παρθένο Μαρία, ώστε η διαπίστωση της προσωρινότητάς μας επάνω στη γη «να μη μας βυθίσει στην αγωνία» αλλά «να μας ωθήσει στην υπευθυνότητα προς τον εαυτό μας, προς τον πλησίον, προς όλο τον κόσμο».

Παγκόσμια Ημέρα των φτωχών: ένα κίνητρο για να καταστούμε μέσα ευσπλαχνίας

Στο τέλος της προσευχής προς την Παναγία, ο Φραγκίσκος υπενθύμισε επίσης, την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών, με την ευκαιρία της οποίας – πριν από το Angelus– τέλεσε τη θεία λειτουργία στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου και το μεσημεριανό γεύμα με τόσους πολλούς απόρους οι οποίοι συμμετείχαν, σήμερα πάντα, στην Αίθουσα Παύλος Στ΄. Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα εγγύτητας της χριστιανικής κοινότητας προς τους φτωχούς εμπλέκονται όλο και περισσότερες ενορίες, οργανώσεις και εκκλησιαστικά κινήματα και – εξηγεί ο Πάπας – επιθυμεί να αποτελέσει «κίνητρο ώστε να γίνει μέσο ευσπλαχνίας για τον κοινωνικό ιστό».

Κεντρική Αφρική και Ηνωμένες Πολιτείες στην προσευχή του Πάπα

Ο Πάπας, στη συνέχεια έκανε έκκληση για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όπου, πριν από δύο μέρες, διεξήχθη μια σφαγή σε ένα στρατόπεδο εκτοπισμένων, όπου σκοτώθηκαν και δύο ιερείς. «Προς αυτόν τον τόσο αγαπητό λαό σε εμένα, του τόπου όπου άνοιξα την πρώτη Άγια Θύρα του Έτους της Ευσπλαχνίας, εκφράζω όλη μου την εγγύτητα και την αγάπη μου», θυμίζει προτρέποντας αμέσως, όλους να προσευχηθούν απαγγέλλοντας το «Χαίρε Μαρία» για τους νεκρούς και τους τραυματίες και για να παύσει κάθε βιαιότητα σε αυτή την αγαπημένη χώρα η οποία έχει τόσο πολύ ανάγκη από την ειρήνη». Η προσευχή του αφιερώνεται επίσης και για εκείνους που πλήττονται από τις πυρκαγιές που πληγώνουν την Καλιφόρνια και για τα θύματα του παγετού στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετάφραση: ρφ

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου