Περισσότερος χώρος στις γυναίκες για υπεύθυνους ρόλους στην Εκκλησία

Περισσότερος χώρος στις γυναίκες για υπεύθυνους ρόλους στην Εκκλησία

Πάπας Φραγκίσκος στην τελετή απονομής του βραβείου Ratzinger στην Marianne Schloser και στον Mario Botta: «Η θεολογία και η τέχνη πρέπει να συνεχίσουν να αποκτούν ζωή και να αυξάνονται με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, πηγή δύναμης, χαράς και ελπίδας».

Με την ευκαιρία της τελετής απονομής του βραβείου Ratzinger στην καθηγήτρια Marianne Schlosser και στον αρχιτέκτονα Mario Botta, σήμερα στην αίθουσα Clementina στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την ομιλία του, απηύθυνε «τη γεμάτη αγάπη και ευγνωμοσύνη» σκέψη του προς τον Βενέδικτο 16ο, υπογραμμίζοντας την πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά του:

Ως θαυμαστές της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του, λάβατε την αποστολή να την καλλιεργήσετε και να συνεχίσετε να την καταστείτε καρποφόρα, με αυτό το έντονα εκκλησιαστικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τον Joseph Ratzinger μέσα από την γόνιμη θεολογική του δραστηριότητα για τη νεολαία (…) σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να μελετάτε τα κείμενά του, αλλά και να αντιμετωπίζετε και τα νέα θέματα για τα οποία η πίστη παροτρύνεται σε διάλογο, όπως αυτά που εσείς δημιουργείτε και τα οποία θεωρώ πολύ τρέχοντα, την φροντίδα της δημιουργίας ως κοινή κατοικία και την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Marianne Schlosser 

Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βιέννης και βαθιά πεπεισμένη, όπως ο Βενέδικτος 16ος για τη σημασία της θεολογίας για την επικοινωνία της πίστης και του να καταστεί ο διάλογος δυνατός μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και εκείνου των πιστών, η Marianne Schlosser είναι η δεύτερη γυναίκα, μετά την γυναίκα μελετητή της Βίβλου Anne – Marie Pelletier, που έλαβε αυτό το βραβείο. Όσον αφορά στον Πάπα Φραγκίσκο εξέφρασε τα ακόλουθα:

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο η γυναικεία συμβολή στον τομέα της επιστημονικής θεολογικής έρευνας και στην διδασκαλία της θεολογίας, που για καιρό θεωρούνταν ως σχεδόν αποκλειστικοί χώροι του κλήρου. Είναι απαραίτητο να ενθαρρυνθεί αυτή η συμβολή και να βρει ευρύτερο χώρο, συνεκτικά με την αυξανόμενη παρουσία των γυναικών στους διαφόρους τομείς ευθύνης της Εκκλησίας, ιδιαίτερα, και όχι μόνο στον πολιτιστικό τομέα.

Mario Botta

Από πέρυσι, εκτός από τη θεολογία, το βραβείο Ratzinger απονέμεται στον τομέα των χριστιανικά εμπνευσμένων τεχνών. Αυτή τη φορά απονεμήθηκε στον αρχιτέκτονα Mario Botta ο οποίος κατά τη μακρά καριέρα του, επέδειξε μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς την ιερότητα του χώρου, όπως φαίνεται από τις εκκλησίες που σχεδίασε:

Συγχαίρω, συνεπώς, τον αρχιτέκτονα MarioBotta. Καθ’ όλη την ιστορία της Εκκλησίας, τα ιερά κτίσματα αποτελούσαν μια συγκεκριμένη αναφορά προς τον Θεό και στις διαστάσεις του πνεύματος όπου η διακήρυξη του χριστιανισμού εξαπλώθηκε στο κόσμο, εκφράστηκε η πίστη της κοινότητας της πίστεως (…). Η δέσμευση του αρχιτέκτονα δημιουργού του ιερού χώρου στην πόλη των ανθρώπων, έχει επομένως πολύ μεγάλη αξία και πρέπει να αναγνωρίζεται και να ενθαρρύνεται από την Εκκλησία, ιδιαίτερα όταν απειλείται από την παραμέληση της πνευματικής διάστασης και την απανθρωποποίηση των αστικών χώρων.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 4 Δεκεμβρίου 2024                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου