ΚΑΡΙΤΑΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ : ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

2

ΚΑΡΙΤΑΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ : ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Ήταν Οκτώβριος 1990, όταν σε ένα μικρό δωμάτιο, στον τελευταίο όροφο της Γραμματείας της Συνόδου των Επισκόπων της χώρας, (Βαρσοβία), συναντήθηκαν 3 άνθρωποι για να ξεκινήσουν την επίσημη λειτουργία της ΚΑΡΙΤΑΣ. Την 9-10-20, όταν και γιορτάσθηκαν τα 30 χρόνια επίσημης λειτουργίας της, ο θεσμός έχει πάνω από 100 εργαζόμενους και χιλιάδες εθελοντές, εξυπηρετεί δε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εντός και εκτός χώρας.
Μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία και την υπομονή διακρίσεων σε φίλους της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα “ Αλληλεγγύη και Αγάπη “
Η απαρχή της οργανωμένης φιλανθρωπίας της πολωνικής εκκλησίας έχει ρίζες στο Poznah, όταν το 1929 πρωτολειτούργησε το “Ινστιτούτο Κάριτας”. Μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και την επικράτηση του Κομμουνισμού, λαϊκή οργάνωση, υπό κρατικό έλεγχο, ανέλαβε όλες τις δομές της εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας. Η Καθολική Εκκλησία είχε ανεπίσημες δομές, μέσω των ενοριών, μέχρι την πτώση του Τείχους…
Η σημερινή προσφορά της οργάνωσης αγγίζει τους 14 τόνους τροφίμων ετησίως, που ανακουφίζουν πάνω από 280.000 ανθρώπους, ενώ έχει και άλλα προγράμματα για παιδιά ( υποτροφίες, παροχή σχολικών ειδών, προσφορά η/υ για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων κλπ) ηλικιωμένους ( προπληρωμένες κάρτες για αγορές τροφίμων, διαδικτυακά μαθήματα ) και ανθρώπους σε δυσκολίες.
Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπιστική δράση της έχει περάσει τα σύνορα της Πολωνίας, Έχει παρουσία σε 4 ηπείρους και σε 19 πολύπαθες περιοχές ( Υεμένη, Ιρακινό Κουρδιστάν, Συρία, Λωρίδα Γάζας, χώρες της Αφρικής ).

Πληροφόρηση και φωτογραφία από VaticanNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου