Το μήνυμα Mattarella στην Περούτζια – Ασίζη: αυξάνονται οι εργάτες ειρήνης

8

Το μήνυμα Mattarella στην Περούτζια – Ασίζη: αυξάνονται οι εργάτες ειρήνης

«Είναι σημαντικό που και φέτος, η πορεία πραγματοποιείται και ότι μπορεί να δώσει σε πολλούς ανθρώπους και σε πολλούς νέους τη δυνατότητα να εκφράσουν τη βούλησή τους για ένα καλύτερο αύριο και τη δέσμευσή τους να καταστούν γεννήτορες ειρήνης». Με αυτό το μήνυμα, ο Πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας, Sergio Mattarela, απευθύνθηκε προς τους συμμετέχοντες και προς τους διοργανωτές της Ανθρώπινης Αλυσίδας από την Περούτζια της Ασίζης, η οποία πραγματοποιείται αυτήν την Κυριακή. Μια πρωτοφανής πρωτοβουλία: 25 χιλιόμετρα μιας αλυσίδας από εργάτες ειρήνης, η απόσταση που χωρίζει την Περούτζια από την πόλη του φτωχούλη αγίου. Συμμορφούμενη με τους κανονισμούς κατά της πανδημίας, η εκδήλωση πραγματοποιείται σε στατική μορφή, αντικαθιστώντας την κλασική Πορεία για την Ειρήνη των προηγούμενων ετών.

Η ειρήνη είναι στενά συνδεδεμένη με τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα
Από αυτή την πρωτοβουλία, γράφει ο Πρόεδρος, «κάθε φορά απορρέει ένα πολύ ισχυρό λαϊκό μήνυμα που προέρχεται από την επίγνωση του ολοκληρωμένου χαρακτήρα της ειρήνης και της στενής σύνδεσής της με τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα», όπως: ο αγώνας κατά της φτώχειας και της ανισότητας, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η συνεργασία για την εξασφάλιση στους λαούς του δικαιώματος στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που εργάζονται για την ειρήνη
«Η ίδια δράση για την καταπολέμηση της πανδημίας – γράφει επίσης ο Mattarella – μπορεί να γίνει τρόπος για την οικοδόμηση της ειρήνης», καθώς «η κουλτούρα της φροντίδας αποτελεί μια διάσταση της αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων, είναι ένας παράγοντας κοινωνικής συνοχής και μπορεί να γίνει φορέας μιας οικονομίας προσανατολισμένης σε μια πιο ισορροπημένη και διαρκή ανάπτυξη». Επομένως, το κάλεσμα είναι να μην αφήσουμε ποτέ, να σιγήσει η φωνή εκείνων που ζητούν την ειρήνη και το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και, πάνω απ’ όλα, να γίνονται όλο και πιο «πολυάριθμοι στην αλυσίδα της ειρήνης».

Αναλαμβάνουμε τη φροντίδα: λέξη κλειδί για την πρωτοβουλία
Η σημερινή ανθρώπινη αλυσίδα κλείνει δύο ημέρες συζητήσεων, προβληματισμών και συναντήσεων αναφορικά με τις πρακτικές ενέργειες, προκειμένου να μπορέσουμε να προσπαθήσουμε να φέρουμε την ειρήνη στον κόσμο και να θεραπεύσουμε τις πληγές του που έχουν γίνει από τον εγωισμό, τη φτώχεια, την καταπίεση και τους πολέμους. Αυτές οι ημέρες, κατά τη σοβαρή κατάσταση όπου βρίσκεται η κοινωνία εξαιτίας της πανδημίας, έχουν αφιερωθεί στην αμοιβαία φροντίδα. «Η φροντίδα, όπως αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος, είναι το αντίθετο του πολιτισμού της αδιαφορίας», εξήγησε ο Flavio Lotti, μέλος της οργανωτικής επιτροπής, στον Federico Piana λίγες ημέρες πριν από την εκδήλωση.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου