ΙΝΔΙΑ:ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΙΝΔΟΥΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

6

ΙΝΔΙΑ:ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΙΝΔΟΥΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

Την 5-8-2020 ο ινδός πρωθυπουργός Ν.Modi έθεσε “τον πρώτo λίθο” για την κατασκευή του ινδουιστικού “ ναού των ναών ” αφιερωμένο στο θεό Rama στην περιοχή Ayodhya. Ο ναός αυτός θα κατασκευασθεί στα ερείπια του τεμένους Babri O μουσουλμανικός ναός είχε καταστραφεί το 1992 από επιδρομή των εθνικιστών ινδουιστών του “Sangh Parivar” (υποστηρικτών του κόμματος Modi). Η καταστροφή του τεμένους είχε οδηγήσει σε συγκρούσεις ινδουιστών – μουσουλμάνων σε όλη τη χώρα, με πάνω από 2000 νεκρούς, κυρίως μουσουλμάνους.
Η διαμάχη για την ιδιοκτησία της συγκεκριμένης έκτασης είναι αρκετών αιώνων, όπως θα αναφερθεί στη συνέχεια. Το 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η γη που ήταν κτισμένο το τέμενος Babri ανήκει στους Ινδουιστές, ότι η καταστροφή του τεμένους ήταν παράνομη και ότι παραχωρείται έκταση γης στη μουσουλμανική κοινότητα του Dhannipur για την κατασκευή νέου τεμένους.
Η περιοχή Ayodhya θεωρείται ιερή από τους ινδουιστές . Στην εποποιία του βιβλίου Ramayana αναφέρεται ότι ο θεός Rama, ενσάρκωση του Βισνού, είχε γεννηθεί εκεί. Όμως τον 16o αιώνα η δυναστεία Hoghul κατασκεύασε ένα χώρο λατρείας για τους μουσουλμάνους . Απ` τα μέσα του 18ου αιώνα ως την ολική καταστροφή του το συγκεκριμένο τέμενος ήταν αιτία διαφωνιών και ταραχών.
Στην τελετή θεμελίωσης του νέου ινδουιστικού ναού ήταν παρών και ο Iqbal Arsari, εκπρόσωπος του Sunni Wagf Board, που αγωνίσθηκε, απ΄το 1992, για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της περιοχής.
Ο Καθολικός ιερέας Ariand Matthew, της Indian Missionary Society, σχολίασε “ Ελπίζω, για όλους τους ινδούς, ότι η κατασκευή του ινδικού ναού και του τεμένους στην Ayodhya θα τερματίσει το ιστορικό μίσος μεταξύ των ινδουιστών και των μουσουλμάνων και θα δώσει αρμονία και ελπίδα στις νέες γενιές ”. Πραγματιστής δε συνέχισε “ αυτό που χρειάζεται το έθνος μας είναι να οδηγηθεί στην ανάπτυξη και να στηριχθούν οι φτωχοί, όχι η κατασκευή ναών ή ο καθαρισμός του ιερού ποταμού Γάγγη. Επίσης να βοηθηθούν τα εκατομμύρια “εσωτερικών μεταναστών” που έχασαν τις εργασίες τους λόγω κορωνοϊού και δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Εκατοντάδες χιλιάδες προσπάθησαν και προσπαθούν να επιστρέψουν στα χωριά τους, διανύοντας τεράστιες αποστάσεις με τα πόδια και πολλοί πεθαίνουν στο δρόμο… ”

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Asianews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου