«Ίνα πάντες εν ώσιν»

«Ίνα πάντες εν ώσιν»

Το περασμένο Σάββατο πρωί 9 Νοεμβρίου, η Αυτού Αγιότητα Mar Gewargis III, Catholicos Πατριάρχης της Εκκλησίας των  Ασσυρίων στην  Ανατολή, επισκέφθηκε τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκο. Μετά την προσωπική συνάντηση, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο  Πατριάρχης Mar Gewargis προσευχήθηκαν μαζί  στο Παρεκκλήσιο της Θείας Ευσπλαχνίας  του Αποστολικού Οίκου. Στο τέλος υπέγραψαν μία Κοινή Δήλωση.

Ο Πατριάρχης  συνοδευόταν  από τα μέλη της μικτής Επιτροπής  για τον θεολογικό διάλογο μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ασσυρίας στην Ανατολή.

Δομοσιεύουμε την ομιλία του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου που απεύθυνε στον Πατριάρχη Mar Gewargis κατά τη διάρκεια της Συνάντησης τους με την παρουσία της αντιπροσωπείας του Πατριάρχη.

Αγιότητα, αγαπητοί αδελφοί!

«Η χάρις μετά πάντων  των αγαπώντων τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν εν αφθαρσία» (Εφ. 6,23). Με αυτά τα λόγια του Αποστόλους Παύλου, σας χαιρετώ και διαμέσου σας τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, του Επισκόπους, τον Κλήρο  και όλους τους αδελφούς  της αγαπητής Εκκλησίας των Ασσυρίων στην Ανατολή.

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη μας συνάντηση, αλλά εν τω μεταξύ, είχα τη χαρά να συναντηθώ και πάλι με την Αγιότητά σας στις 7 Ιουλίου στο Μπάρι, με την ευκαιρία  της περισυλλογής και προσευχής  για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, που τόσο πολύ κι’ εσείς επιθυμείτε. Μοιραζόμαστε το μεγάλο πόνο που προέρχεται από την τραγική κατάσταση που τόσοι πολλοί από τους αδελφούς και τις αδελφές μας  στη Μέση Ανατολή, γίνονται θύματα της βίας και συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Χώρα τους, όπου θα επιθυμούσαν να ζουν για πάντα. Διαβαίνουν το μονοπάτι του σταυρού του Χριστού και αν και ανήκουν σε διαφορετικές κοινότητες, δημιουργούν μεταξύ τους αδελφικές σχέσεις και γίνονται μάρτυρες ενότητας. Είναι γι’ αυτό το σκοπό που σε λίγο θα προσευχηθούμε μαζί, επικαλούμενοι  τον Κύριο να χορηγήσει το δώρο της ειρήνης  στη Μέση Ανατολή, ειδικά για το Ιράκ και τη Συρία.

Ένας ιδιαίτερος λόγος για τον οποίο ευχαριστούμε τον Θεό και που είναι κοινός και στους δύο είναι η Επιτροπή για τον θεολογικό διάλογο μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της  Εκκλησίας των Ασσυρίων της Ανατολής.

Μόλις πριν από ένα χρόνο είχα την χαρά να καλωσορίσω τα Μέλη  της Επιτροπής με την ευκαιρία της υπογραφής της Κοινής Δήλωσης  για τη «μυστηριακή ζωή». Αυτή η Επιτροπή, καρπός του διαλόγου, δείχνει ότι οι πρακτικές και πειθαρχικές διαφορές δεν αποτελούν πάντοτε εμπόδιο στην ενότητα και ότι ορισμένες διαφορές στις θεολογικές εκφράσεις μπορούν να θεωρηθούν συμπληρωματικές παρά αντιφατικές. Προσεύχομαι ώστε το έργο που επιτελεί, και που  αυτές τις ημέρες μπαίνει  σε μια τρίτη φάση μελέτης για την εκκλησιολογία, να μας βοηθήσει να διανύσουμε ακόμη ένα νέο  τμήμα της πορείας μας , προς τον πολυαναμενόμενο στόχος που θα μας επιτρέψει να τελέσουμε  το Μυστήριο της Ευχαριστίας στην ίδια Αγία Τράπεζα.

Αυτό το μονοπάτι μας ωθεί προς τα εμπρός, αλλά απαιτεί  να διατηρήσουμε και ζωντανή τη μνήμη μας, για να αφήσουμε τους εαυτούς μας να εμπνέονται από τους μάρτυρες του παρελθόντος. Απλά φέτος η Εκκλησία των Ασσυρίων της Ανατολής, καθώς και η Εκκλησία   των  Χαλδαίων εορτάζουν  την επέτειο των επτακοσίων ετών από το θάνατο  του Abdishobar Berika, Μητροπολίτη Nisibis, ενός  από τους πιο διάσημους συγγραφείς της Ασσυρο-ανατολικής παράδοσης. Τα έργα του, ειδικά στον τομέα του Κανονικού Δικαίου, εξακολουθούν να είναι θεμελιώδη κείμενα της Εκκλησίας σας. Χαίρομαι για τη συμμετοχή της  Αγιότητας σας, καθώς και των διακεκριμένων μελών της αντιπροσωπείας σας, στη διεθνή διάσκεψη που διοργανώθηκε με την ευκαιρία αυτή από το Ποντιφικό Ανατολικό Ινστιτούτο. Είθε η μελέτη των κειμένων αυτού του σπουδαίου θεολόγου να βοηθήσει να γίνει καλύτερα γνωστός ο πλούτος της Ασσυριακής  παράδοσης και να είναι ένα πολύτιμο δώρο για όλη την Εκκλησία.

Παναγιότατε, αγαπητέ αδελφέ, με αγάπη θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την επίσκεψή σας και για το δώρο της συμπροσευχής μας  σήμερα, τους ενός για τον άλλον, κάνοντας  και  δική μας την προσευχή του Κυρίου: «ίνα πάντες εν ώσιν…….ίνα ο κόσμος  πιστεύση ότι συ με απέστειλας»(Ιω. 17,21).

+N

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου