Η χριστιανική καινοτομία συνίσταται στο να συγχωρούμε και να αγαπούμε τους εχθρούς

Η χριστιανική καινοτομία συνίσταται στο να συγχωρούμε και να αγαπούμε τους εχθρούς

Από τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου, ο Πάπας Φραγκίσκος διέσχισε κατά μήκος της λεωφόρου Vittorio Emanuele II με το αυτοκίνητο, στο βάθος της οποίας βρίσκεται Η Αγία Τράπεζα για την τέλεση της Ευχαριστίας με την οποία ολοκληρώνει και την επίσκεψη του στο Μπάρι.

Μεταξύ των παρόντων  στη θεία Λειτουργία, οι τοπικές αρχές και  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Mattarella.

Στη χθεσινή Θεία Λειτουργία της 7ης Κυριακής της κοινής περιόδου του έτους παρουσιάστηκε  η περικοπή Ευαγγέλιο του Ματθαίου, στο οποίο ο Ιησούς προτρέπει τους οπαδούς του να αγαπούν χωρίς μέτρο, μια αγάπη που περιλαμβάνει και τους εχθρούς. Στην ομιλία ο Ποντίφικας υπενθύμισε  ότι ο παλαιός νόμος του Μωυσή δίδασκε «μάτι για μάτι, δόντι για δόντι και ότι αυτό ήταν ήδη πρόοδος επειδή έθεσε ένα όριο στην εκδίκηση, αλλά ο Ιησούς φέρνει έναν άλλο νόμο και λέει να μην αντιστεκόμαστε στους κακούς και να παραιτηθούμε από τη βία.

Μπορούμε να σκεφτούμε ότι η διδασκαλία του Ιησού ακολουθεί μια στρατηγική: τελικά ο κακός θα αντισταθεί. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ιησούς ζητάει να αγαπάμε ακόμη και εκείνους που μας κάνουν κακό. Ποιος είναι ο λόγος; Ότι ο Πατέρας μας, αγαπά πάντα τον καθένα, ακόμη και αν δεν ανταποκριθεί. Κάνει τον ήλιο του να φωτίζει και  τον κακό και το καλό, και στέλνει τη βροχή στους δίκαιους και τους άδικους».

Να αγαπάτε ελεύθερα, όπως έκανε ο Ιησούς

Το μοντέλο του Χριστιανού είναι ο ίδιος ο Θεός και είναι ιερό. Ο Ιησούς μας έδωσε ένα παράδειγμα, παρατήρησε  ο Πάπας, ανοίγοντας τα χέρια του στο σταυρό σε όσους τον καταδίκασαν και συγχωρώντας και εκείνους που τον κάρφωσαν στο σταυρό.

Επομένως, αν θέλουμε να γίνουμε μαθητές του Χριστού, αν θέλουμε να αποκαλούμαστε χριστιανοί, αυτός είναι ο τρόπος, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αγαπημένοι από το Θεό, καλούμαστε να αγαπήσουμε. Συγχωρημένοι, να συγχωρούμε, αγγιγμένοι από την αγάπη, να προσφέρουμε κι εμείς αγάπη, να μην περιμένουμε να ξεκινήσουν οι άλλοι. Λυτρωμένοι από το Θεό δωρεάν να μη ζητούμε αντάλλαγμα για το καλό που κάνουμε στους άλλους.

Η χριστιανική καινοτομία είναι η αγάπη προς τους εχθρούς

Ο πειρασμός για μας είναι να σκεφτούμε ότι ο Ιησούς υπερβάλλει όταν λέει ότι πρέπει να αγαπούμε ακόμη και τους εχθρούς, να προσευχόμαστε για τους διώκτες μας. Αλλά ο Πάπας εξηγεί ότι "ο Ιησούς εδώ δε μιλά παράδοξα, δε χρησιμοποιεί περιστροφές. Είναι άμεση και ξεκάθαρη η διδασκαλία του και τα λόγια του επίσης καθαρά, όπως και οι λέξεις που χρησιμοποιεί. Η αγάπης προς τον εχθρό είναι «η χριστιανική καινοτομία». Είναι αυτή που κάνει τη  χριστιανική διαφορά. " Η αγάπη του Ιησού είναι αγάπη χωρίς μέτρο και μας ζητά να έχουμε το θάρρος να αγαπούμε κι εμείς χωρίς να ζητούμε ανταλλάγματα".

Πόσες φορές έχουμε παραμελήσει τα αιτήματά του, ενεργώντας όπως όλοι οι άλλοι! Ωστόσο, η εντολή της αγάπης δεν είναι απλή πρόκληση, είναι στην καρδιά του Ευαγγελίου. Στην αγάπη για τους εχθρούς, δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν κηρύττουμε άνετη σύνεση. Ο Κύριος δεν είναι συνετός, δεν συμβιβάζεται, μας ζητά τον εξτρεμισμό αγάπης. Είναι ο μόνος νόμιμος χριστιανικός εξτρεμισμός: ο εξτρεμισμός της αγάπης.

Αφοπλίστε την καρδιά σας

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τον καθένα να κοιτάξει την καρδιά του και να εφαρμόσει την αγάπη προς τους εχθρούς "στους ανθρώπους που μας αντιμετωπίζουν άσχημα ή που μας ενοχλούν, τους οποίους αγωνιζόμαστε να δεχτούμε". Δεν πρέπει να ανησυχούμε  για την κακία των άλλων, αλλά για τη δική μας  καρδιά που πρέπει να αφοπλίσουμε για την αγάπη του Ιησού.

Η λατρεία στον Θεό είναι το αντίθετο της κουλτούρας του μίσους. Και η κουλτούρα του μίσους παλεύει εναντίον της λατρείας του θρήνου. Πόσες φορές διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτό που δε λαβαίνουμε, γι’ αυτό που δε μας αρέσει. Μεγάλο λάθος! Ο Ιησούς γνωρίζει ότι πολλά πράγματα είναι λάθος, ότι θα υπάρξει πάντα κάποιος που θα θέλει το κακό μας, ακόμα ότι κάποιος θα μας καταδιώξει. Αλλά μας ζητά μόνο να προσευχόμαστε και να αγαπάμε. Αυτή είναι η επανάσταση του Ιησού, η μεγαλύτερη σε όλη την ανθρώπινη ιστορία: από το να μισούμε τον εχθρός στο να τον αγαπούμε, από τη λατρεία του θρήνου  στην καλλιέργεια του δώρου. Αν ανήκουμε στον Ιησού, αυτός είναι ο τρόπος! Δεν υπάρχει άλλος.

Στη σημερινή Γεθσημανή, στον αδιάφορο και άδικο κόσμο μας, όπου φαίνεται να γίνεται μάρτυρας της αγωνίας της ελπίδας, ο χριστιανός δεν μπορεί να κάνει σαν εκείνους τους μαθητές, που πρώτα πήραν το σπαθί και στη συνέχεια έφυγαν. Όχι, η λύση δεν είναι να τραβήξουμε το σπαθί μας εναντίον κάποιου και ούτε να φύγουμε από τις εποχές που ζούμε. Η λύση είναι ο τρόπος του Ιησού: ενεργή αγάπη, ταπεινή αγάπη, αγάπη "μέχρι το τέλος"

Ας ζητήσουμε από το Θεό  τη δύναμη και την ικανότητα να αγαπάμε

Η απαίτηση του Ιησού είναι μεγάλη, αλλά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ένα τόσο μεγάλο στόχο; Ο Πάπας λέει ότι είναι "μια χάρη που πρέπει να ζητηθεί". Πρέπει να ζητήσουμε από τον Κύριο να μας μάθει  να αγαπάμε και να συγχωρούμε.

Ο Πάπας κατέληξε με την προτροπή να επιλέξουμε το μονοπάτι της αγάπης, ακόμα κι αν κοστίζει, και να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να «επηρεάζονται από την κοινή σκέψη». Αν δεχτούμε "την πρόκληση του Ιησού θα είμαστε αληθινοί Χριστιανοί και ο κόσμος θα είναι πιο ανθρώπινος".

+ Ν

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου