Με την πραότητα κατακτούμε την καρδιά του αδελφού

Με την πραότητα κατακτούμε την καρδιά του αδελφού

Είναι ο τρίτος από τους οκτώ Μακαρισμούς του Ευαγγελίου του Ματθαίου: «Μακάριοι οι πράοι γιατί θα κληρονομήσουν τη γη». Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλάει γι αυτό κατά τη γενική ακρόαση της Τετάρτης και εξηγεί ότι δεν υπάρχει πιο όμορφη γη για να κληρονομήσουμε από την καρδιά του αδελφού, την ειρήνη που ξαναβρίσκουμε μαζί του.

Συνεχίζοντας τον κύκλο που είναι αφιερωμένος στους Μακαρισμούς, κατά τη σημερινή γενική ακρόαση στην αίθουσα Παύλος Στ΄, ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά για την πραότητα. Εξηγεί ότι η λέξη «πράος» σημαίνει γλυκύς, ταπεινός, ευγενικός, χωρίς βία και σημειώνει ότι «η πραότητα εκδηλώνεται σε στιγμές σύγκρουσης», επειδή «ο καθένας μπορεί να φαίνεται πράος όταν όλα είναι ήρεμα». Η ταπεινή συμπεριφορά του Ιησού κατά το Πάθος αποτελεί ένα παράδειγμα. Αλλά η λέξη πράος, συνεχίζει ο Φραγκίσκος, στη Γραφή υποδεικνύει επίσης «εκείνον που δεν έχει εδαφική ιδιοκτησία». Ο τρίτος Μακαρισμός αναφέρει ακριβώς ότι οι πράοι «θα κληρονομήσουν τη γη».

«Πάψε από θυμό, και εγκατάλειψε την οργή· μη αγανακτείς καθόλου, ώστε να πράττεις πονηρά. Επειδή, οι πονηρευόμενοι θα εξολοθρευτούν· εκείνοι, όμως, που προσμένουν τον Κύριο, αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη. (από τον ψαλμό 37)»

Το Ευαγγέλιο αναφέρεται στον Ψαλμό 37 ο οποίος αναγνώσθηκε πριν μιλήσει ο Πάπας, όπου «η πραότητα και η κατοχή της γης σχετίζονται». Δύο πράγματα που «φαίνονται ασυμβίβαστα» επειδή, παρατηρεί ο Πάπας, συχνά αγωνιζόμαστε ακριβώς για «την κατοχή της γης¨. Αλλά, αναφέρει, η κατοχή των πράων δεν είναι μια κατάκτηση, είναι μια «κληρονομιά».

Αυτή η γη είναι μια υπόσχεση και ένα δώρο για τον λαό του Θεού, και γίνεται σημάδι για κάτι πολύ πιο σπουδαίο από ένα απλό τμήμα εδάφους. Υπάρχει μια «γη» – ας μου επιτραπεί το λογοπαίγνιο – που είναι ο Ουρανός, δηλαδή η γη προς την οποία πορευόμαστε: οι νέοι ουρανοί και η νέα γη προς την οποία οδεύουμε.

Ο πράος υπερασπίζεται τα δώρα του Θεού

Ο πράος λέει ο Φραγκίσκος, δεν είναι ένας δειλός, ένας που προσπαθεί να παραμείνει έξω από τα προβλήματα.

Ο πράος δεν είναι ένας που ζει μέσα στην άνεση, αλλά ένας μαθητής του Χριστού που έχει μάθει να υπερασπίζεται μια άλλη γη. Εκείνος υπερασπίζεται την ειρήνη του, υπερασπίζεται τη σχέση του με τον Θεό, και υπερασπίζεται τα δώρα του, τα δώρα του Θεού, διαφυλάττοντας την ευσπλαχνία, την αδελφοσύνη, την εμπιστοσύνη, την ελπίδα. Επειδή οι πράοι άνθρωποι είναι άτομα ευσπλαχνικά, αδελφικά, που εμπιστεύονται και άνθρωποι που έχουν ελπίδα.

Η οργή καταστρέφει, η πραότητα σώζει και οικοδομεί

Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά στη συνέχεια για την αμαρτία της οργής την οποία όλοι εμείς κάποια στιγμή, έχουμε βιώσει και καλεί να αναρωτηθούμε πόσα πράγματα έχουμε καταστρέψει ή έχουμε χάσει εξαιτίας της οργής:

Μια στιγμή θυμού μπορεί να καταστρέψει πολλά. Χάνουμε τον έλεγχο και δεν αξιολογούμε αυτό που πραγματικά είναι σημαντικό, και έτσι μπορεί να καταστρέψουμε τη σχέση μας με ένα αδελφό, ορισμένες φορές ανεπανόρθωτα. Εξαιτίας της οργής, πολλοί αδελφοί δεν μιλούν πλέον μεταξύ τους, απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον. Είναι το αντίθετο της πραότητας. Η πραότητα ενώνει, η οργή χωρίζει. Η πραότητα κατακτά πολλά. Η πραότητα είναι ικανή να νικήσει την καρδιά, να σώσει φιλίες και πολλά άλλα, επειδή οι άνθρωποι θυμώνουν αλλά στη συνέχεια ηρεμούν, ξανασκέφτονται και επιστρέφουν στην πορεία τους, και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να οικοδομήσουν εκ νέου την πραότητα.

Λοιπόν η «γη» που πρέπει να κατακτήσουμε με την πραότητα, λέει επίσης ο Πάπας, είναι η σωτηρία του αδελφού και καταλήγει: «Δεν υπάρχει ομορφότερος τόπος από την καρδιά των άλλων, δεν υπάρχει ομορφότερο έδαφος για να κερδίσουμε από την ειρήνη που επανακτούμε με έναν αδελφό».

Ο χαιρετισμός προς την αντιπροσωπεία της Fiaccola Benedettina

Στο τέλος της κατήχησης, μεταξύ των χαιρετισμών του Πάπα προς τους ιταλόφωνους πιστούς, και εκείνος προς την αντιπροσωπεία της Fiaccola Benedettina με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο του Spoleto-Norcia, σεβασμιότατο Renato Boccardo, και τον ηγούμενο του Montecassino, δον Donato Ogliari. Η λαμπαδηδρομία, την οποία ευλόγησε ο Πάπας Φραγκίσκος, θα ξεκινήσει την πορεία της το ερχόμενο Σάββατο στις 15:30 από την Norcia έως την Ουγγαρία.

Mετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου