Ο Φραγκίσκος στο Μπάρι για μια Μεσόγειο σε διάλογο
Ο Ποντίφικας έφτασε στην πρωτεύουσα της Απουλίας. Στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου, θα ακούσει τα συμπεράσματα από το Mediterraneo, Frontiere di Pace και θα προσκυνήσει τα λείψανα του αγίου του οικουμενισμού. Θα ακολουθήσει η τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Παρόν στην εκδήλωση και ο Πρόεδρος του Ιταλικού κράτους, Mattarella.
Τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες άτομα από όλη την ενδοχώρα του Μπάρι και από την επαρχία, δεκατέσσερις ειδικοί συρμοί, δεκάδες λεωφορεία. Ιδού οι εκπληκτικοί αριθμοί με τους οποίους σήμερα το πρωί το Μπάρι υποδέχεται τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος μόλις έφτασε στην πρωτεύουσα της Απουλίας. Ακόμη και η ασφάλεια ενισχύθηκε με δεκάδες άντρες αλλά και μέσα των δυνάμεων επιβολής του νόμου κινητοποιήθηκαν ήδη από την αρχή της συνοδικής διάσκεψης. Στην εκδήλωση είναι παρών και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Ο Ποντίφικας προσγειώθηκε με ελικόπτερο στην Piazzale Cristoforo Colombo και τον υποδέχθηκαν οι αρχές και ο επίσκοπος του Bari – Bitonto, σεβασμιότατος Francesco Cacucci. Στη συνέχεια, μετέβη στην Βασιλική του Αγίου Νικολάου για να ακούσει τα τελικά συμπεράσματα του Mediterraneo, frontier di pace αλλά και για να εκφωνήσει την ομιλία του. Στο τέλος, θα κατέβει στην κρύπτη για να προσκυνήσει τα λείψανα του Αγίου Νικολάου ο οποίος θεωρείται ο άγιος του οικουμενισμού και που είναι πολύ αγαπητός και από την Ορθοδοξία. Στις 10:45, θα τελεστεί η θεία λειτουργία στο Corso Vittorio Emanuele II.
Επίσκοποι: ευγνώμονες γι αυτή την ευκαιρία συνάντησης
Όλοι οι επίσκοποι και οι πατριάρχες των είκοσι χωρών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο ευχαρίστησαν την Διάσκεψη των Επισκόπων της Ιταλίας για την διοργάνωση μια ανοικτής και ειλικρινούς συζήτησης αναφορικά με θέματα τόσο πιεστικά όπως οι πόλεμοι, η φτώχεια, η μετανάστευση, η κοινωνικοπολιτική κρίση που ταλανίζουν πολλούς λαούς. Καθένας τους γνωρίζει ότι από σήμερα, τα πράγματα δεν θα είναι όπως πριν: επειδή έχει δρομολογηθεί ένα «μεσογειακό» συνοδικό μονοπάτι που θα καταστήσει τις τοπικές εκκλησίες πολύ περισσότερο υπέρ του διαλόγου, πολύ πιο ενωμένες στη δράση, λιγότερο απομακρυσμένες και αδιάφορες.