Η Συρία θα δεχθεί την επιστροφή ενός εκατομμυρίου προσφύγων

Ήδη έχει ξεκινήσει η ανακατασκευή σημαντικών υποδομών στη Συρία, διαβεβαιώνει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας. Επίσης ασφαλείς περιοχές είναι λειτουργικές και έτοιμες να φιλοξενήσουν τους νέους πρόσφυγες που επιστρέφουν στη Συρία.

Η Δαμασκός συνεργάζεται με τη Μόσχα για τη βελτίωση της κατάστασης στα εδάφη της Συρίας: σε εξέλιξη βρίσκεται η ανοικοδόμηση υποδομών και αυτό θα διευκολύνει την υποδοχή όσων επιστρέφουν στη Συρία. «Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα – δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu-  έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους. Τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργήθηκαν συνθήκες για την επιστροφή περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων».

Η έξοδος των απελπισμένων

Επί επτά χρόνια η σύγκρουση αιματοκυλά τη Συρία. Επί επτά χρόνια χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Αναζήτησαν καταφύγιο στο εξωτερικό, σε γειτονικές χώρες όπως το Λίβανο, η Τουρκία και η Ιορδανία, άλλοι έφτασαν μέχρι την Ευρώπη ή τη Νότιο Αμερική. Η έξοδος, η οποία πλέον αφορά εκατομμύρια ανθρώπους, είναι μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες του πολέμου στη Συρία. Ωστόσο, εδώ και αρκετό καιρό η κατάσταση έχει βελτιωθεί και αυτό έχει ενθαρρύνει την επιστροφή στην πατρίδα ενός μέρους των προσφύγων.

Οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου υπουργού

Ο Ρώσος υπουργός υπενθυμίζει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανακατασκευή σημαντικών υποδομών, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλες αρτηρίες επικοινωνίας οι οποίες διακόπηκαν λόγω του πολέμου. Επιπλέον, οι λεγόμενες ασφαλείς περιοχές είναι ήδη λειτουργικές, έτοιμες να φιλοξενήσουν νέους πρόσφυγες. Η βοήθεια της Μόσχας αποδεικνύεται σημαντική για το μέλλον του πληθυσμού. Βοήθεια που δεν αφορά μόνο στην ανασυγκρότηση, αλλά και στις στρατιωτικές προμήθειες: οι Ρώσοι είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους, μαζί με την Τεχεράνη, της κυβέρνησης της Δαμασκού. Η στρατιωτική παρέμβασή της εναντίον των ομάδων των τζιχαδιστών και των εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών αποδείχθηκε απαραίτητη για τη στρατιωτική νίκη του συριακού στρατού που ήταν πιστός τον πρόεδρο Bashar– al– Assad.

Προς τη σταθεροποίηση της χώρας

Μέχρι σήμερα, στα χέρια των ανταρτών και των ισλαμικών φονταμενταλιστικών ομάδων παραμένει μόνο η επαρχία Idib. Ο Ρώσος υπουργός υπενθυμίζει ότι η κατάσταση στην περιοχή βελτιώνεται και ότι η χώρα θα μπορούσε να κινηθεί προς μια αργή, αλλά προοδευτική σταθεροποίηση. Εν τω μεταξύ, οι ειρηνευτικοί ελιγμοί συνεχίζονται. Στις 7 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί μια διεθνής σύνοδος κορυφής η οποία διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Τις εργασίες θα συντονίσει ο ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Staffan de Mistura, ο οποίος προτίθεται να συγκεντρώσει μέλη των Δυτικών δυνάμεων και των κυβερνήσεων της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Στόχοι της συνόδου κορυφής είναι η ενίσχυση της πολιτικής διαδικασίας και η δημιουργία ενός είδους συστατικής επιτροπής που θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του μήνα.

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου