Ημέρα Προσευχής για τη δημιουργία.

Ημέρα Προσευχής για τη δημιουργία.

Στο τέλος της γενικής ακρόασης ο Πάπας υπενθύμισε την 4η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη φροντίδα της Δημιουργίας που θα λάβει χώρα το προσεχές Σάββατο, εστιάζοντας στο ζήτημα του νερού. Ένα θέμα για το οποίο έχει παρέβη αρκετές φορές με ισχυρά λόγια

Ο Πάπας υπενθύμισε ότι το επόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η 4η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη φροντίδα της δημιουργίας, «που – όπως είπε στο τέλος της γενικής ακρόασης – θα εορτάσουμε μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές Ορθοδόξους και με άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες και Κοινότητες».

Στο φετινό Μήνυμα επιθυμώ να επιστήσω την προσοχή στο ζήτημα του νερού, ενός πρωταρχικού περιουσιακού στοιχείου που πρέπει να προστατευθεί και να διατεθεί σε όλους. Είμαι ευγνώμων για τις διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν προετοιμάσει σε διάφορα μέρη ιδιαίτεραοι Εκκλησίες,τα Ινστιτούτα της αφιερωμένης ζωήςκαι οι εκκλησιαστικοί οργανισμοί. Προσκαλώ όλους να συμμετάσχουν στην προσευχή, το Σάββατο, για το κοινό μας σπίτι, για τη φροντίδα της κοινής κατοικίας μας.

Παγκόσμιος πόλεμος για το νερό;

Η προστασία του λεγόμενου «μπλε χρυσού» βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας του Πάπα εδώ και καιρό. Στο Workshop για το Νερό, που διοργανώθηκε από την Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών, στις 24 Φεβρουαρίου 2017, ο Φραγκίσκος έλεγε: «Αναρωτιέμαι αν, εν μέσω αυτού του «τρίτου αποσπασματικού παγκοσμίου πολέμου» που βιώνουμε, δεν θα προχωρήσουμε προς έναν μεγάλο παγκόσμιο πόλεμο για το νερό».

Χίλια μικρά παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που σχετίζονται με το νερό

Ο Πάπας υπογράμμισε με έμφαση ότι «κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην πρόσβαση πόσιμου και ασφαλούς νερού». Πρόκειται πράγματι για «ένα ουσιαστικό ανθρώπινο δικαίωμα και ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που σημερινού κόσμου». Πρόκειται για ένα δικαίωμα αλλά και για ένα καθήκον που πρέπει να προστατεύσουμε. Ο Φραγκίσκος στη συνέχεια, ζήτησε τη δέσμευση των κρατών ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ασφαλές νερό, υπενθυμίζοντας τον δραματικό αριθμό: χίλια παιδιά πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με το νερό.

Η αμαρτία καταστρέφει τη δημιουργία

Δύο μέρες νωρίτερα, στην κατήχηση κατά τη γενική ακρόαση, είχε επαναλάβει τη σημασία του νερού το οποίο «μας δίνει τη ζωή» και που συχνά μολύνεται. Έτσι καταστρέφεται η δημιουργία, επειδή η ανθρώπινη υπερηφάνεια, με την εκμετάλλευση της δημιουργίας την καταστρέφει. Ο Άγιος Φραγκίσκος αποκαλεί το νερό «αδελφή», υπενθύμισε στη συνέχεια ο Πάπας στο μήνυμά του το οποίο απηύθυνε στη διεθνή σύνοδο κορυφής για το νερό και το κλίμα, η οποία διοργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Campidoglio. Η επιθυμία του είναι: να βρεθούν τρόποι ώστε να διατηρήσουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Μεγάλος κίνδυνος λειψυδρίας

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αφιερώσει ένα σημαντικό μέρος της εγκυκλίου Laudatosi στο νερό. Το πόσιμο και καθαρό νερό αντιπροσωπεύει πράγματι ένα ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για τη ζωή και τα οικοσυστήματα και το πρόβλημα είναι ότι σε πολλά μέρη η ζήτηση υπερβαίνει τη διαθεσιμότητα. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει κυρίως στην Αφρική και γενικότερα στα  φτωχότεραστρώματα των πληθυσμών μεταξύ των οποίων διαδίδονται ασθένειες που σχετίζονται με το νερό. Έπειτα υπάρχει το ζήτημα της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων και της τάσης σε ορισμένες περιοχές να ιδιωτικοποιούν αυτόν τον πόρο, μετατρέποντάς τον σε εμπόρευμα, όταν στην πραγματικότητα η πρόσβαση στο πόσιμο νερό αποτελεί ουσιαστικό ανθρώπινο δικαίωμα. Υπάρχει επίσης το ζήτημα των αποβλήτων νερού. Ισχυρά είναι τα λόγια του Πάπα που υπογραμμίζουνότι μερικές μελέτες υποδηλώνουν τον κίνδυνο να υποστούμε, μέσα σε λίγες δεκαετίες, μια έντονη έλλειψη νερού: «οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν δισεκατομμύρια ανθρώπους». Από την άλλη πλευρά «είναι προβλέψιμο ότι ο έλεγχος του νερού από τις μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες θα μετατραπεί σε μια από τις κύριες πηγές συγκρούσεων αυτού του αιώνα».

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου