Η πρόταση των επισκόπων για την επίσπευση της επιστροφής στη Θεία Λειτουργία

Η πρόταση των επισκόπων για την επίσπευση της επιστροφής στη Θεία Λειτουργία

Με το lockdown εξαιτίας του Κορονοϊού δεν μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία, οι επίσκοποι της Αργεντινής όμως, υπέβαλλαν πρόταση για την επίσπευση της επιστροφής στους Ναούς.

Πρόκειται για μια σειρά προληπτικών μέτρων που θα επέτρεπαν την τέλεση των λειτουργιών οι οποίες θα απευθύνονται σε λίγους πιστούς κάθε φορά.

Οι επίσκοποι δείχνουν την εγγύτητά τους στους πιστούς
Σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε από τον Σεβασμιότατο Victor Manuel Fernández, Αρχιεπίσκοπο της La Plata, διαβάζουμε την επιθυμία της Συνόδου των Επισκόπων της Αργεντινής να βρεθούν δίπλα στους πιστούς τους κατά τη διάρκεια αυτών των εξαιρετικά δύσκολων στιγμών. Ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει ότι η τέλεση της Θείας Λειτουργίας σε αυτήν την περίοδο, θα εξέθετε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τους πιστούς, αλλά γνωρίζει επίσης και ότι η μεγάλη δυσκολία που βιώνουν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πνευματική καθοδήγηση: «Όταν σκεφτόμαστε όμως, να στηρίξουμε την εσωτερική ζωή των πιστών και να ενθαρρύνουμε την πρόοδο, βρισκόμαστε ενώπιον της σοβαρής δυσκολίας να τους βλέπουμε να στερούνται την Θεία Ευχαριστία για μεγάλο χρονικό διάστημα, προβλέποντας επίσης ότι αυτή η κατάσταση ίσως διαρκέσει για αρκετούς μήνες».

Ως εκ τούτου, η Σύνοδος των Επισκόπων της Αργεντινής υποβάλλει μια πρόταση ώστε, να επιτραπεί στους πιστούς να επιστρέψουν στη Θεία Λειτουργία το συντομότερο δυνατόν, χωρίς ωστόσο να εκθέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους: «Γνωρίζουμε ότι η έκθεση στην μόλυνση είναι κάτι ανεύθυνο, κυρίως επειδή συνεπάγεται την έκθεση και των άλλων σε μόλυνση από τον ιό και έμμεσα μπορεί να ευνοήσει μια κατάσταση υγειονομικής κρίσης την οποία δεν επιθυμούμε να δούμε στη χώρα μας. Υπάρχει όμως τρόπος να τελούμε τη Θεία Λειτουργία ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους και καθιστώντας την λιγότερο επικίνδυνη από τις ουρές που βλέπουμε στις τράπεζες και αλλού, καταστάσεις που καλύπτονται από τους ισχύοντες κανονισμούς».

Η πρόταση για επιστροφή στη Θεία Λειτουργία κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Κορονοϊού
Στην επιστολή του ο Σεβασμιότατος Fernàndez εξηγεί ότι η πρόταση στοχεύει στο να συνδυάσει την ανάγκη των πιστών να βρίσκονται σε επαφή με την Ευχαριστία αλλά δίνοντας προτεραιότητα στο να μην υπάρξει κίνδυνος για την υγεία τους. Επομένως, πρόκειται για μια σταθμισμένη πρόταση, καρπό προβληματισμού διαφόρων Επισκόπων. Για να ενταχθούν επομένως, μεταξύ των δραστηριοτήτων που θα επανεκκινηθούν με τη «2η φάση», οι επίσκοποι της Αργεντινής είναι έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή μια σειρά από προφυλάξεις που θα ήταν σύμφωνες με τις συστάσεις που προβλέπονται για τους όπου συχνάζουν αρκετά άτομα: Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Τήρηση των αποστάσεων στην κοινωνία
– Να υπάρχει μια απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων, τόσο και στις δύο πλευρές όσο και πίσω και μπροστά. Αυτό θα απαιτήσει την απομάκρυνση ή την κατάργηση των μισών πάγκων.

– Να μην υπάρχουν περισσότερα από δύο άτομα ανά πάγκο.

– Μόλις γεμίσουν οι πάγκοι σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο, δεν θα γίνεται αποδεκτή η είσοδος περισσότερων ατόμων.

Έλεγχος των ροών
– Στις εκκλησίες όπου συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη εισροή ανθρώπων, θα πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των λειτουργιών, έτσι ώστε οι πιστοί να κατανέμονται μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής σε διαφορετικές ώρες. Δεδομένης της ευρείας παρουσίας και της γειτνίασης των Ναών, αυτό δεν θα επηρεάσει τις μεταφορές.

– Η Θεία Λειτουργία δεν θα τελείται με πιστούς στα ευρέως επισκεπτόμενα προσκυνήματα, εξαιτίας της δυσκολίας καθιέρωσης ενός τέτοιου είδους ελέγχου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μπορούν να κληθούν μόνο οι ποιμαντικοί παράγοντες που υπηρετούν την κοινότητα αλλά με κλειστές τις πόρτες.

Απολύμανση, υγιεινή και απαγόρευση σωματικής επαφής
– Στη Θεία Λειτουργία δεν θα γίνεται κάποια σειρά για τη λήψη της Κοινωνίας, αλλά οι λειτουργοί θα πλησιάζουν τους ανθρώπους που θα βρίσκονται στις άκρες των πάγκων και θα θέτουν την Ευχαριστία στην παλάμη των χεριών τους.

– Κάθε Λειτουργός που θα πλησιάζει στην Κοινωνία θα πλένει τα χέρια του πριν και μετά με αλκοολούχο τζελ.

– Ο χαιρετισμός ειρήνης καθώς και κάθε σωματική επαφή θα παραλείπονται.

– Οι Θείες Λειτουργίες δεν θα πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 40 λεπτά.

– Η έξοδος από τον Ναό θα είναι προοδευτική και να αποφεύγονται οι χαιρετισμοί.

– Οι σκοποί της Θείας Λειτουργίας θα λαμβάνονται από πριν και μόνο μέσω τηλεφώνου, ταχυδρομείου ή μηνυμάτων.

– Εκείνοι που λόγω ηλικίας δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν θα μπορούν να λαμβάνουν την κοινωνία στο σπίτι τους, αν αυτό είναι εφικτό.

– Θα διατηρηθεί η προσωρινή απαλλαγή για την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία έτσι ώστε τα άτομα που προτιμούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, να μην αισθάνονται υποχρεωμένα να συμμετάσχουν.

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου