Η επιδημία μας διδάσκει την αγάπη

Η επιδημία μας διδάσκει την αγάπη

Μία όμορφη διάλεξη του Franco Balzaretti, αντιπροέδρου της Ένωσης των Καθολικών Ιταλών Ιατρών: «Η πίστη και η αγάπη θα σώσουν τον κόσμο».
Ο καθηγητής Franco Balzaretti είναι ένας από τους πολλούς γιατρούς που εμπλέκονται στην πρώτη γραμμή στον σκληρό αγώνα κατά του Κορονοϊού. Στην διάλεξή του, ο γιατρός μας καλεί να σκεφτούμε διάφορες πτυχές αυτής της μάχης και, ειδικότερα, τα διδάγματα που έχει δώσει σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Ο Κορονοϊός , εξηγεί ο Balzaretti, μας διδάσκει την φιλεύσπλαχνη αγάπη και, πάνω απ' όλα, μας κάνει να ανακαλύψουμε την πίστη.

Ο Franco Balzaretti και ο αγώνας κατά του Κορονοϊού
Πρόκειται για μια πολύ κουραστική μάχη εναντίον του Κορονοϊού. Ο καθηγητής Franco Balzaretti, αντιπρόεδρος της Ένωσης των Καθολικών Ιταλών Ιατρών το γνωρίζει καλά, καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία. Ο καθηγητής θέλησε να επισημάνει ένα πράγμα: "Δεν είμαστε ήρωες, είμαστε εκπαιδευμένοι και σοβαροί επαγγελματίες, που αγαπούν την εργασία τους". Αυτό που οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας ζητούν αυτή τη στιγμή, είναι η δυνατότητα να ενεργήσουν με όλα τα απαραίτητα μέσα, προκειμένου να φροντίσουν και να βοηθήσουν τους ασθενείς.

Σημάδια αδιαφορίας
Κάνοντας αναφορά σε μερικά αποσπάσματα από το έργο του Manzoni, όπου γινόταν αναφορά στην πανούκλα του δέκατου έκτου αιώνα, ο καθηγητής Franco Balzaretti θέλησε να προσφέρει κάποιους παραλληλισμούς. Εάν είναι αλήθεια ότι μετά από εκείνη την επιδημία σχεδόν όλα άλλαξαν, ξεκινώντας από την πρόοδο της επιστήμης, αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η στάση των ανθρώπων. Υπάρχουν εκείνοι που υποτιμούν, λέει ο καθηγητής, εκείνοι που κατακρίνουν, εκείνοι που δείχνουν με το δάχτυλο. Ωστόσο, αυτή η πανδημία πρέπει να μας διδάξει μερικές σημαντικές αξίες.

Η διδασκαλία της επιδημίας
Προς το τέλος της διάλεξής του, ο καθηγητής Balzaretti προσφέρει σε όλους κάποιες ιδέες για σκέψη, αναφερόμενος σε ό,τι μπορεί να μας διδάξει η επιδημία του Κορονοϊού. «Αυτή η επιδημία – υποστηρίζει ο καθηγητής – πρέπει να μας διδάξει κάτι σημαντικό. Η εμπειρία πρέπει να εμπνεύσει σε μας έναν νέο τρόπο ζωής, βασισμένο σε μια στάση αλληλέγγυας αγάπης προς τον πλησίον" Ο καθηγητής μιλάει για την αγάπη, γιατί αν από τη μια πλευρά μεταξύ των βιβλίων γίνεται αναφορά στο διάσημο μυθιστόρημα του Manzoni, από την άλλη γίνεται αναφορά στο Ευαγγέλιο. Στα νοσοκομεία, πράγματι ξαναγράφεται καθημερινά η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, με αναρίθμητες χειρονομίες φιλεύσπλαχνης αγάπης.

Η πίστη
Ο Franco Balzaretti μας καλεί να σκεφτούμε πάνω σε ένα άλλο γεγονός. Αυτή η εμπειρία, που έπληξε ολόκληρη την ανθρωπότητα, έχει προκαλέσει, παντού, μια μεγάλη επιθυμία πίστης, μια μεγάλη επιθυμία προσευχής και εμπιστοσύνης των φόβων μας στον Ιησού. Όλοι, λίγο πολύ, στάθηκαν να κοιτάξουν στην τηλεόραση ή σε smartphones διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις και έτσι όλοι μας, εγκαταλειφθήκαμε στην πίστη, συγκινημένοι από τις εικόνες ενός άδειου Αγίου Πέτρου, κατά τη διάρκεια της ευλογίας του Πάπα Φραγκίσκου. Η αγάπη και η πίστη θα μας σώσουν.

Μετάφραση: π.Φ.Β
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου