Η Προσευχή των τέκνων του Αβραάμ

Η Προσευχή των τέκνων του Αβραάμ

Η_ΠΡΟΣΕΥΧΗ_ΤΩΝ_ΤΕΚΝΩΝ_ΤΟΥ_ΑΒΡΑΑΜ.jpeg

Σε ένα μεγάλης θεολογικής σημασίας τόπο συναντήθηκαν μαζί ηγέτες του Χριστιανισμού, του Εβραϊσμού και του Ισλάμ.
Πρόκειται για την Ουρ των Χαλδαίων στη Μεσοποταμία, εκεί που ο Θεός τον κάλεσε για πρώτη φορά τον Αβραάμ, ζητώντας του να αφήσει τα πάντα και να πορευθεί σε έναν τόπο που ο Ίδιος θα του υποδείκνυε.
Ο Αβραάμ είναι ο Πατέρας στην πίστη, που ενώνει μαζί τις τρεις μεγάλες θρησκευτικές παραδόσεις, κάνοντας τα τέκνα “των τέκνων των τέκνων” του να είναι μεταξύ τους αδέλφια.
Το βιβλίο της Γένεσης μιλάει για εκείνον, ενώ το Κοράνι τον αποκαλεί φίλο του Θεού.
Από κοινού οι θρησκευτικοί ηγέτες απήγγειλαν την παρακάτω προσευχή:
Παντοδύναμε Θεέ, Δημιουργέ μας, ο οποίος αγαπάς την ανθρώπινη οικογένεια και όσα τα χέρια σου έχουν πλάσει, εμείς οι γιοί και οι κόρες του Αβραάμ, που ανήκουμε στον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ, μαζί με άλλους πιστούς και όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως, σε ευχαριστούμε που μας έδωσες ως κοινό Πατέρα μας στην πίστη τον Αβραάμ, το διαλεκτό τέκνο αυτής της ευγενούς και αγαπητής γης.
Σε ευχαριστούμε για το παράδειγμά του ως ανθρώπου πίστεως, ο οποίος σε υπάκουσε σε βάθος, αφήνοντας την οικογένειά του, τη φυλή του και την πατρίδα του για να πάει σε μια χώρα άγνωστη σε εκείνον.
Σε ευχαριστούμε επίσης για το παράδειγμα θάρρους, σθεναρότητας και δύναμης ψυχής, γενναιοδωρίας και φιλοξενίας που μας έδωσε ο κοινός Πατέρας μας στην πίστη.
Ιδιαιτέρως, σε ευχαριστούμε για την ηρωική του πίστη, που αποδείχθηκε από την προθυμία του να θυσιάσει τον υιό του για να υπακούσει στην εντολή σου.
Γνωρίζουμε πως ήταν μια πολύ δύσκολη δοκιμασία, από την οποία ωστόσο αναδείχθηκε νικητής, καθώς ανεπιφύλακτα εμπιστεύτηκε Εσένα, που είσαι ελεήμων και πάντοτε ανοίγεις νέες δυνατότητες για ένα νέο ξεκίνημα.
Σε ευχαριστούμε γιατί, ευλογώντας τον πατέρα μας Αβραάμ, τον έκανες να είναι μια ευλογία για όλους τους λαούς.
Σου ζητάμε, Θεέ του πατέρα μας Αβραάμ και Θεέ μας, να μας χορηγήσεις μια πίστη ισχυρή, που παράγει καλό, μια πίστη που ανοίγει τις καρδιές μας σε Εσένα και σε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας και μια ακαταμάχητη ελπίδα, ικανή να διακρίνει παντού την πιστότητα των υποσχέσεών σου.
Κάνε τον καθένα από εμάς μάρτυρα της αγαθής φροντίδας σου για όλους, ειδικά για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, τις χήρες και τα ορφανά, τους φτωχούς και τους άρρωστους.
Άνοιξε τις καρδιές μας στην αμοιβαία συγχώρεση και κάνε μας όργανα συμφιλίωσης, οικοδόμους μιας πιο δίκαιης και αδελφικής κοινωνίας.
Δέξου όλους τους νεκρούς στον οίκο της ειρήνης και του φωτός, ιδιαιτέρως τα θύματα της βίας και των πολέμων.
Βοήθησε τις πολιτικές αρχές στην αναζήτηση και εύρεση απαχθέντων ατόμων και ιδιαιτέρως στην προστασία γυναικών και ανηλίκων.
Βοήθα μας να φροντίσουμε τον πλανήτη, το κοινό σπίτι το οποίο, με καλοσύνη και γενναιοδωρία, έχεις δώσει σε όλους μας.
Στήριξε τα χέρια μας στην ανοικοδόμηση αυτής της Χώρας και δώσε μας την απαραίτητη δύναμη για να βοηθήσουμε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα εδάφη τους να επιστρέψουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, και να ξεκινήσουν μια νέα, ειρηνική και ευημερούσα ζωή.
Αμήν.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου