Ηνωμένο Βασίλειο 10/τια “Εξαρχίας” πρώην Αγγλικανών

10/τια “Εξαρχίαςπρώην Αγγλικανών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ην_Βασ_2.jpg

Πριν λίγα χρόνια εμφανίσθηκε ένα “κίνημα” αγγλικανών, κλήρου και ποιμνίου, που επιθυμούσε να γίνει δεκτό από την Καθολική Εκκλησία. Αιτία η διαφωνία τους με νεωτερισμούς της Εκκλησίας τους, κυρίως η χειροτόνηση γυναικών. Ο Πάπας Βενέδικτος, το 2009, εξέδωσε ειδικό Διάταγμα που ρύθμισε τη διαδικασία και την 15-1-2011 ο Αρχιεπίσκοπος του Wesτminster Σεβ/τατος Nichols αποδέχθηκε τρείς πρώην αγγλικανούς Επισκόπους ως καθολικούς ιερείς, θεσμοθετώντας και ειδική “Εξαρχία” (Ordinariatum) με υπεύθυνο έναν απ΄ αυτούς τον π. Keith Newton.
Mε τη συμπλήρωση δεκαετίας τα ΜΜΕ απευθύνθηκαν στον π. Newton, να κάνει τον απολογισμό της κατάστασης. Εκείνος παρουσίασε με ρεαλισμό τη σημερινή πραγματικότητα. Υπάρχουν αρκετές χιλιάδες πρώην αγγλικανών που τους ακολούθησαν, αλλά φυσικά δεν υπάρχει “μαζική αποχώρηση”. Οι ίδιοι είναι άνω των 100 ιερέων, οι 70 εκ των οποίων κάτω των 75 ετών. Τριάντα ιερείς είναι υπεύθυνοι 25 “ζωντανών ενοριών” που υπάγονται στην Εξαρχία. Έχουν θετικό οικονομικό απολογισμό και προχωρούν στη δημιουργία ταμείου που θα δίνει “σύνταξη” στους αποχωρούντες ιερείς. Πιστεύουν ότι έχουν προσφέρει ποιμαντικές “στρατηγικές” και πνευματικά και λειτουργικά στοιχεία στην Καθολική Εκκλησία Αγγλίας και Ουαλίας, της οποίας οι ενορίες τους αποτελούν πλήρη μέλη. Διατηρούν φιλικές σχέσεις με τους πρώην συνοδοιπόρους τους στην Αγγλικανική Εκκλησία. Φυσικά θεωρούν “προστάτης τους” τον πρώτο διδάξαντα Henry Newton, που, τον 19ο αιώνα, προσχώρησε στην Καθολική Εκκλησία, αναδειχθείς σε Καρδινάλιο και ήδη στο στάδιο της αγιοποίησης.

Πληροφορίες από το διεθνές σάιτ Aletheia
Φωτογραφία της προ δεκαετίας χειροτονίας από διαδίκτυο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 27 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου