Η ημέρα των αγροτισσών

Η ημέρα των αγροτισσών

Προχθες 15 Οκτωβρίου τα Ηνωμένα Έθνη γιόρτασαν τη διεθνή ημέρα των αγροτισσών γυναικών. Το θέμα αυτής της χρονιάς ήταν: "Αειφόρες υποδομές, υπηρεσίες και κοινωνική προστασία για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και κοριτσιών της υπαίθρου", θέτει στο επίκεντρο το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των γυναικών που ασκούν ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής τους εργασίας στις αναπτυσσόμενες Χώρες και βλέπουν ότι τους αρνούνται την ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες και πόρους.

Παρά την πρόοδο σε ορισμένες πηγές, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων παραμένουν διαδεδομένες σε κάθε διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης και σε πολλούς τομείς, η πρόοδος είναι πολύ αργή για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030. Οι αγρότισσες γυναίκες αποτελούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού και η πλειοψηφία του 43% των γυναικών του γεωργικού εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες ανάπτυξη. Ωστόσο, επηρεάζονται από τη φτώχεια, τον αποκλεισμό και τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής και κλιματικής αλλαγής.

Διαφορά φύλου

Οι εργαζόμενοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές αποτελούν πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού και μεταξύ 41 και 61% του γεωργικού εργατικού δυναμικού στον κόσμο. Εργάζονται ως αγρότες, υπάλληλοι και επιχειρηματίες. «Οι γυναίκες των ιθαγενών και φυλετικών κοινοτήτων είναι συχνά οι θεματοφύλακες της παραδοσιακής γνώσης – είπε στο Πρακτορείο ειδήσεων του Βατικανού, η Silvia Sperandini, επικεφαλής της ανάπτυξης στην περιφέρεια και Πολιτική Διεθνές Ταμείο Consulting για τεχνική βοήθεια στην Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD) – η οποία είναι θεμελιώδους σημασίας για τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό και την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων, καθώς και για τη δράση για τηην προσταια του κλίματος ". «Οι γυναίκες και τα κορίτσια – συνέχισε – επηρεάζονται επίσης από προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση και το βαρύ φορτίο καυσίμων. Σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και τα στερεά βιομάζα για το μαγείρεμα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 6 από 10 πρόωρους θανάτους εξ αιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από ακάθαρτα τεχνολογικά καύσιμα."

Κακές συνθήκες εργασίας

Οι εργαζόμενες στις αγροτικές περιοχές υπερεκπροσωπούνται στην άτυπη οικονομία, δεν πληρώνονται επαρκώς και δεν διαθέτουν κοινωνική προστασία. Πολλές από αυτές τις γυναίκες και κορίτσια εργάζονται χωρίς αμοιβή ως βοηθητικό προσωπικό στην οικογενειακή επιχείρηση, πράγμα που σημαίνει ότι το έργο τους υποτιμάται. "Η έλλειψη συμμετοχής σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και οργανώσεις εργοδοτών στον αγροτικό κόσμο μειώνει την ικανότητα προστασίας τους – πρόσθεσε η Silvia Sperandini. Οι γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατάχρησης, σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλων μορφών βίας λόγω φύλου. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου το 80% του αγροτικού δυναμικού στην Αφρική και το 60% στην Ασία είναι γυναίκες

Ένα εισόδημα για όλη την οικογένεια

Οι γυναίκες αυτές συμβάλλουν σημαντικά στη γεωργική παραγωγή, στην επισιτιστική ασφάλεια και στη διαχείριση των φυσικών πόρων. "Οι εργαζόμενες που ζουν σε αγροτικές περιοχές – εξήγησε ο επικεφαλής του IFAD – αποτελούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού και μεταξύ 41 και 61% μια αλλαγή προς όφελος όλων. Οι γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές δεν πρέπει να παραμείνουν μακριά από τις πολιτικές αποφάσεις. Η ανάληψη ευθύνης και αλλαγής προωθούνται μέσω πολιτικών για παραγωγική απασχόληση που επιτυγχάνουν ίσες ευκαιρίες και μεταχείριση. πολιτικές για την προώθηση της επιχειρηματικότητας · πολιτικές υποστήριξης της φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων. Η υπέρβαση των νομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εμποδίων – όπως τόνισε – που αφορούν την ίση πρόσβαση στην ιδιοκτησία, την πίστωση, την τεχνολογία και τις αγορές, ευνοεί την ενδυνάμωση των γυναικών που ζουν και εργάζονται στις αγροτικές περιοχές. Τα σωματεία και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν και πρέπει να υποστηρίξουν αυτήν την αλλαγή ".

Η δέσμευση του Διεθνούς Ταμείου για την Αγροτική Αναπτυξιακή Βοήθεια

«Βασικές υπηρεσίες εξαρτώνται από τα εκατομμύρια των γυναικών της υπαίθρου και των κοριτσιών – την υγεία, την εκπαίδευση, τη φροντίδα των παιδιών, και καταφύγια ελάχιστα από αυτά χρηματοδοτούνται ή απλά δεν είναι διαθέσιμα,» δήλωσε Silvia Sperandini – όπου υπάρχουν, είναι συχνά οι πρώτες που πλήττονται από μέτρα λιτότητας, τα οποία είναι και πάλι σε άνοδο ». Μόνο το 2018, 124 χώρες θα πρέπει να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους, υποβαθμίζοντας τα μέτρα κοινωνικής προστασίας και τις βασικές υπηρεσίες στις οποίες εξαρτώνται τόσες αγρότισσες γυναίκες και κορίτσια.

Διεθνείς κανόνες κατά της βίας και της παρενόχλησης

Το θέμα της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας και η πιθανή υιοθέτηση διεθνών κανόνων εργασίας θα συζητηθούν τους επόμενους μήνες. «Οι κανόνες που κάνουν τις γυναίκες πιο ευάλωτες στη βία και την παρενόχληση πρέπει να καταπολεμηθούν με αποφασιστικότητα, μεταξύ άλλων μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας στο κανονιστικό και πολιτικό πλαίσιο, – διευκρίνισε ο Sperandini – και με ειδικούς μηχανισμούς υλοποίησης των εργαζομένων στην αγροτική και γεωργική οικονομία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να εξουδετερώσουμε το χάσμα που εμποδίζει την πρόσβαση στην αξιοπρεπή εργασία των γυναικών που ζουν σε αγροτικές περιοχές. – κατέληξε – Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και χρήσης όλων των διαθέσιμων πολιτικών μέσων. Το κόστος της απραξίας είναι απλά πάρα πολύ υψηλό.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου