Οι πόλεμοι αυξάνουν την πείνα και τη φτώχεια

Οι πόλεμοι αυξάνουν την πείνα και τη φτώχεια

Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που στον κόσμο υποφέρουν από πείνα Μεταξύ των αιτιών οι κυριότερες είναι οι εχθροπραξίες.

Σε πολλές χώρες, εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να πάρουν θρεπτικά γεύματα λόγω της μεγάλης δυσαναλογίας του κόστους των τροφίμων σε σύγκριση με το εισόδημα. Μεταξύ των κυριότερων αιτιών αυτής της δραματικής ανισορροπίας είναι οι συγκρούσεις, αλλαγή του κλίματος και πολιτική αστάθεια. Αυτό προκύπτει από μια έκθεση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε σήμερα, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων.

Δυσανάλογες τιμές

Το Νότιο Σουδάν, η Νιγηρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μαλάουι είναι οι χώρες όπου η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη. Σε άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Συρίας, είναι ιδιαίτερα ο πόλεμος που καθιστά απρόσιτες τις τιμές των τροφίμων. Για να ετοιμάσετε μια σούπα λαχανικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, θυμηθείτε στην έκθεση, ξοδεύετε ακριβώς πάνω από ένα δολάριο. Για να μαγειρέψει το ίδιο πιάτο, ένας πολίτης από το Νότιο Σουδάν ξοδεύει το ισοδύναμο του διήμερου εισοδήματός του: είναι σαν ένας πολίτης της Νέας Υόρκης που ξοδεύει 348 δολάρια.

Στις φτωχές χώρες, τα τρόφιμα καθίστανται όλο και λιγότερο προσιτά

Στο Πρακτορείο ειδήσεων Emanuela Cutelli, Υπεύθυνη για την Επικοινωνία στην Ιταλία του “World Food Programme”, αναφέρεται στην Αναφορά που δημοσιεύθηκε χθες και έχει τίτλο «Counting the Beans» «Μετρώντας τα φασόλια» (Ένα μεγάλο νομοσχέδιο: πραγματικό κόστος ενός πιάτου φαγητού στον κόσμο). Ο φάκελος "δείχνει πώς τα τρόφιμα είναι όλο και λιγότερο προσιτά σε όσους ζουν σε χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση ή υπόκεινται σε πολιτική αστάθεια, στις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες". Στην Υεμένη, για παράδειγμα – υπενθυμίζει η Emanuela Cutelli – το 36% του μέσου εισοδήματος "χρησιμοποιείται για την αγορά τροφίμων". Σε πολλές περιπτώσεις – προσθέτει – μόνο "με την ανθρωπιστική βοήθεια του WFPκαι των συνεργατών του στον τομέα αυτό, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να συνεχίσουν να ζουν και να έχουν μια βοήθεια για τρόφιμα που να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους".

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου