Για τους Έλληνες, Ορθοδόξους και Καθολικούς το Πάσχα …

Για τους Έλληνες, Ορθοδόξους και Καθολικούς το Πάσχα εορτάζεται την ίδια μέρα

 ΓΙΑ_ΤΟΥΣ_ΕΛΛΗΝΕΣ_ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ_ΚΑΙ_ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ.jpg

Η Settimana News, διαδικτυακό μέσο των π. Dehoniani (Τάγμα στην Ιταλία που εκδίδει το γνωστό περιοδικό Il Regno), φιλοξένησε σύντομο σημείωμα του Σεβασμιότατου Φραγκίσκου Παπαμανώλη, για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα στη χώρα μας.
Ο Ιεράρχης αναφέρει ότι σπάνια ο εορτασμός του Πάσχα συμπίπτει στις δύο Εκκλησίες. Συχνά υπάρχει διαφορά μιας εβδομάδας και κάποιες φορές, όπως φέτος, σχεδόν ενός μηνός (4/4 και 2/5, αντίστοιχα).
Γι` αυτό από το 1968, στη χώρα μας, η Καθολική Εκκλησία γιορτάζει το Πάσχα όταν και η Ορθόδοξη.
Ήταν μια πρωτοβουλία του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Κερκύρας Αντωνίου Βαρθαλίτη, που υιοθετήθηκε από το σύνολο της Καθολικής Ιεραρχίας, πριν ζητηθεί η σχετική άδεια από τη “Σύνοδο για τις Ανατολικές Εκκλησίες” της Αγίας Έδρας.
Ήταν μάλιστα ο ίδιος ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ που υπερασπίσθηκε την πρόταση των Ελλήνων Ιεραρχών και τους προέτρεψε να την πραγματοποιήσουν.
Ο Σεβασμιότατος Φραγκίσκος επισημαίνει ότι το ζήτημα είναι ποιμαντικό: οι Καθολικές οικογένειες είναι συχνότατα μεικτές, με τον ένα σύζυγο Ορθόδοξο και τον άλλο Καθολικό.
Τα σχολεία ακολουθούν επίσης το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, επομένως οι ημέρες του Καθολικού Πάσχα είναι, συνήθως, μέρες εργάσιμες και σχολείου.
Αντίστοιχα προβλήματα με δημόσιες υπηρεσίες τράπεζες κλπ. Επομένως οι Καθολικοί στην Ελλάδα εορτάζουν ισότιμα τις Άγιες αυτές μέρες.
Το πρόβλημα δημιουργείται με τους τουρίστες, που ταξιδεύουν Πάσχα και βρίσκονται (στην Ελλάδα) περίοδο της Σαρακοστής! Όμως η ως τώρα εμπειρία για τους κατοίκους της χώρας, είναι πολύ θετική.

Πληροφορίες και φωτογραφία από Settimana News

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου