… για τα θύματα κλιματικής αλλαγής

Ποιμαντικές κατευθύνσεις για τα θύματα κλιματικής αλλαγής

 ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ_ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ_ΓΙΑ_ΤΑ_ΘΥΜΑΤΑ_ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ_ΑΛΛΑΓΗΣ.jpeg

Στις 29-3-21 ο Τομέας Μεταναστών και Προσφύγων του Οργανισμού για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη της Αγίας Έδρας παρουσίασε ένα 20σέλιδο κείμενο κατευθυντηρίων γραμμών, για όσους αναγκάζονται να μεταναστεύσουν λόγω των κλιματικών αλλαγών.
Το κείμενο καταγράφει γεγονότα και ερμηνείες του φαινομένου και αναπτύσσει πολιτικές και προτάσεις.
Αναπτύσσεται στους τομείς:

  • αναγνώρισης σχέσης κλιματικής αλλαγής και μετανάστευσης,
  • προώθησης της ευαισθητοποίησης,
  • παροχής εναλλακτικών λύσεων,
  • προετοιμασίας μετανάστευσης,
  • προώθησης της ένταξης στις περιοχές που φθάνουν οι κλιματικοί μετανάστες,
  • θετικής επίδρασης στις διαδικασίες και στη λήψη αποφάσεων,
  • επέκτασης της ποιμαντικής φροντίδας και της συνεργασίας,
  • επαγγελματικής κατάρτισης σε θέματα οικολογίας.

Τον πρόλογο έχει γράψει ο Πάπας Φραγκίσκος

Κατά τη διαδικτυακή παρουσίασή του μίλησαν οι υπογραμματείς του Τομέα, Καρδινάλιος Μ. Czerni και π. Fabio Baggio, το στέλεχος του Οργανισμού π. Joshtrom Isaac Kureethadam συντονιστής του Task Force ECOLOGIA, η Cecilia Dall` Oglio Ευρωπαία συντονίστρια του Παγκόσμιου Καθολικού Κινήματος για το Κλίμα, ο Σεβασμιότατος Claudio Dalla Zuanna Αρχιεπίσκοπος Beira Μοζαμβίκης και η Μaria Madalena Issau 32 ετών που κατοικεί σε χωριό εκτοπισμένων στην περιοχή Beira Μοζαμβίκης.
Οι υπογραμματείς και ουσιαστικοί συντάκτες του αναφέρθηκαν στο ενδιαφέρον του Ποντίφικα να περιληφθεί στην κοινωνική διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας ένα ζήτημα που υποβαθμίζεται, παρόλο που οι συνέπειές του αυξάνουν καθημερινά και πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι φταίνε λιγότερο για ότι συμβαίνει, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γη τους και να μεταναστεύσουν.
Μίλησαν επίσης για την υπερθέρμανση των θαλασσών, την ερημοποίηση μεγάλων περιοχών και την αντίστοιχη αντιμετώπιση που πρέπει να έχουν και αυτοί οι μετανάστες όπως και όλοι οι άλλοι (αποδοχή – προστασία – βοήθεια για να ορθοποδήσουν – ενσωμάτωση στο νέο περιβάλλον).
Ο π. Joshtrom μίλησε για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη συμφωνία του Παρισιού, τη σχέση κλιματικής αλλαγής – εκτοπισμού [υπολογίζεται ότι πάνω από 253, 7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίσθηκαν από φυσικές καταστροφές τα έτη 2009 – 2018) – την ανάγκη μείωσης των ρύπων – την ανάγκη νομοθετικής προστασίας των εκτοπισμένων.
Η κα Dall` Oglio, των 700 καθολικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, παρουσίασε τις δράσεις και τις εκστρατείες του Κινήματος.
Ο Ιεράρχης και η χήρα μητέρα 5 παιδιών από τη Μοζαμβίκη, μίλησαν για τους κυκλώνες και τις τροπικές καταιγίδες στη χώρα τους, τα προβλήματα που δημιουργεί η αύξηση της θερμοκρασίας, την προσπάθεια της Εκκλησίας να βοηθήσει τα θύματα των καταστροφών και την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών.

Πληροφορίες από Sala Stampa Santa Sede και φωτογραφία από Vatican News

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

27η Κυριακή του Έτους, Γ

  27η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Εσθ 4, 17γ) Τα πάντα, Κύριε, είναι υποταγμένα σ’ εσένα, και κανείς δεν μπορεί

Πρόγραμμα Ενοριών 1-2/10/2022

   Οικισμός Ενορία 1–2 Οκτωβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου