Για τα Χριστούγεννα ας κάνουμε ένα δώρο σε κάποιον αναγκεμένο και ας ετοιμάσουμε την καρδιά μας

«Για τα Χριστούγεννα ας κάνουμε ένα δώρο σε κάποιον αναγκεμένο και ας ετοιμάσουμε την καρδιά μας»

Για_τα_Χριστούγεννα.jpeg

Η Παναγία μας καλεί να κάνουμε “ένα συγκεκριμένο βήμα ενώ βαδίζουμε προς τα Χριστούγεννα”, γιατί “εάν η γέννηση του Ιησού δεν αγγίζει τη ζωή μας, περνά μάταια”. Όπως και τη στιγμή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δεν αναβάλλουμε, λέμε ένα θαρραλέο και αυθόρμητο ναι»: Με ένα δώρο σε έναν φτωχό» που κανείς δεν σκέφτεται και προσευχόμαστε, χωρίς να αφήσουμε τον εαυτό μας να «επηρεαστεί» από τον καταναλωτισμό, για να έχουμε «μια ελεύθερη καρδιά» από το κακό, έτοιμη να φιλοξενήσει το Θεό».

Μια ανακοίνωση που δεν φέρνει μόνο χαρά

Ο Πάπας Φραγκίσκος σχολιάζει το Ευαγγέλιο του Λουκά σε αυτήν την τέταρτη και τελευταία Κυριακή της Παρουσίας, πριν από την Θεομητορική προσευχή από το παράθυρο του Γραφείου του με θέα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, η οποία προτείνει εκ νέου το γεγονός του Ευαγγελισμού. Πρώτα απ ‘όλα, εξηγεί ότι το μήνυμα του αγγέλου στη Μαρία “θα συλλάβεις κι θα γεννήσεις ένα υιό και θα τον ονομάσεις Ιησού”, δεν είναι μόνο άγγελμα χαράς.

Η επιλογή της Παναγίας, να διακινδυνεύσει τα πάντα για να πει “ναι”

Επειδή είναι αλήθεια, όλες οι γυναίκες της εποχής ονειρεύονταν να «γίνουν η μητέρα του Μεσσία», αλλά ανακοινώνει μια μεγάλη δοκιμασία. Στην πραγματικότητα, ως «αρραβωνιασμένη» του Ιωσήφ, ο Νόμος του Μωυσή «καθόρισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σχέσεις και συμβίωση». Επομένως, έχοντας έναν γιο, η Μαίρη θα είχε παραβιάσει το Νόμο και κινδύνευε να λιθοβοληθεί ως αμαρτωλή γυναίκα.

Σίγουρα το θεϊκό μήνυμα γεμίζει την καρδιά της Μαρίας με φως και δύναμη. Ωστόσο, αντιμετώπισε μια κρίσιμη επιλογή: να πει «ναι» στον Θεό και να διακινδυνεύει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της ζωής της, ή να απορρίψει την πρόσκληση και να συνεχίσει το συνηθισμένο δρόμο της.

Η Παναγία και το θαρραλέο «ναι», ερωτευμένη με τον Θεό

Και η Μαρία «τι κάνει;», ρωτάει ο Πάπας. Απαντά: «Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου». «Συμβαίνει: Είναι το περίφημο «γένοιτο» της Μαρίας. Αλλά στη γλώσσα στην οποία γράφεται το Ευαγγέλιο, διευκρινίζει ο Φραγκίσκος, είναι ένα ρήμα που “υποδηλώνει μια ισχυρή επιθυμία, ή σταθερή βούληση για κάτι να συμβεί”. Έτσι, η Μαρία δεν λέει: “Αν πρέπει να συμβεί, αφήστε το να συμβεί…, αν δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά…”, δεν εκφράζει “μια αδύναμη και υποτακτική αποδοχή”, αλλά μια έντονη επιθυμία. «Δεν είναι παθητικό, είναι ενεργό».

Δεν υποφέρει τον Θεό, προσκολλάται στον Θεό, είναι εραστής πρόθυμη να υπηρετήσει τον Κύριό της σε όλα και αμέσως. Θα μπορούσε να είχε ζητήσει λίγο χρόνο να το σκεφτεί, ή περισσότερες εξηγήσεις για το τι θα είχε συμβεί. ίσως βάλω κάποιους όρους…

Η ζωή μας από αναβολές: “Θα το κάνω αύριο”

Αντ ‘αυτού, ο Ποντίφικας σχολιάζει ξανά, «δεν παίρνει χρόνο, δεν ζητά στο Θεό να περιμένει, δεν αναβάλλει».

Πόσο συχνά η ζωή μας αποτελείται από αναβολές, ακόμη και από την πνευματική ζωή! Ξέρω ότι με κάνει καλό να προσεύχομαι, αλλά σήμερα δεν έχω χρόνο. Ξέρω ότι η βοήθεια σε κάποιον είναι σημαντική, αλλά σήμερα δεν μπορώ. Θα το κάνω αύριο, δηλαδή ποτέ. Σήμερα, στις πύλες των Χριστουγέννων, η Μαρία μας καλεί να μην αναβάλουμε, να πούμε «ναι».

Το «ναι» μας: όχι δώρο για εμάς, αλλά για έναν φτωχό

Κάθε “ναι” κοστίζει, παραδέχεται ο Πάπας Φραγκίσκος, “αλλά λιγότερο από αυτό που το γενναίο και έτοιμο” ναι “της κόστισε”, το οποίο και “μας έφερε σωτηρία”. Και εμείς, ρωτάει ο Πάπας ακόμα, “τι” ναι “μπορούμε να πούμε;”

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, αντί να διαμαρτυρόμαστε για το τι μας εμποδίζει να κάνουμε η πανδημία, κάνουμε κάτι για όσους έχουν λιγότερα: όχι ένα δώρο για εμάς και για τους φίλους μας, αλλά για έναν φτωχό που κανείς δεν σκέφτεται!

Ας προσευχηθούμε και μην αφήσουμε τον εαυτό μας να «απαχθεί» από τον καταναλωτισμό

Και ο Φραγκίσκος προσθέτει μια άλλη συμβουλή: «για να γεννηθεί ο Ιησούς μέσα μας, ας προσευχηθούμε, και ας μην παρασυρθούμε από τον καταναλωτισμό», που μας «κλέβει τα Χριστούγεννα», γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είναι η καρδιά μας παρόμοια με εκείνη της Παναγίας: απαλλαγμένη από το κακό, φιλόξενη, έτοιμη να φιλοξενήσει το Θεό».

Εάν τα Χριστούγεννα δεν αγγίζουν τη ζωή, θα είναι μάταια

Η τελευταία πρόταση της Παναγίας αυτής της τελευταίας Κυριακής της Παρουσίας: «Μακάρι να γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου», καταλήγει ο Ποντίφικας, «είναι μια πρόσκληση για ένα συγκεκριμένο βήμα προς τα Χριστούγεννα. Διότι εάν η γέννηση του Ιησού δεν αγγίζει τη ζωή μας, τότε περνάνε μάταια».

Είθε η Παναγία να μας βοηθήσει να πούμε με τη ζωή μας τη φράση «ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου, όπως σε λίγο θα πούμε με τη Θεομητορική προσευχή του «Angelus».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου