Όταν ο Θεός αποκλείεται από την κοινωνία, ο άνθρωπος χάνεται

Όταν ο Θεός αποκλείεται από την κοινωνία, ο άνθρωπος χάνεται

Όταν_ο_Θεός.jpeg

Μάρτυρες “για τη σημασία του Θεού στη ζωή και για την πληρότητα που δίνει μια ζωντανή πίστη”, σε έναν κόσμο όπου φαίνεται να υπάρχει όλο και λιγότερο μέρος για τη θρησκεία. Έτσι ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνθηκε χθες το πρωί στους περίπου 30 νέους μαθητές θεολογίας του “Theologisches Studienjahr” του Αβαείου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερουσαλήμ. Το Studienjahr είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές της Καθολικής και Προτεσταντικής θεολογίας να γνωρίσουν τα βιβλικά μέρη και να γνωρίσουν τις Ανατολικές Εκκλησίες, τον Εβραϊκό και τον Ισλαμικό κόσμο. Λόγω της πανδημίας, το πρόγραμμα σπουδών φέτος, για πρώτη φορά, δεν πραγματοποιήθηκε στους Αγίους Τόπους, αλλά στη Ρώμη στο Pontifical Athenaeum Sant’Anselmo και αυτό έδωσε την ευκαιρία στο σημερινό κοινό.

Καθήκον των θρησκειών να κάνουν τον Θεό παρόν

Ακόμα κι αν φέτος δεν μπορούν επομένως να ζήσουν την εμπειρία στους Αγίους Τόπους, να βρεθούν “σχεδόν σε” εξορία”, όπως το ορίζει ο πατέρας Νικόδημος Σνάμπελ, Βενεδικτίνος, Νομάρχης Σπουδών, ο Πάπας τους ενθαρρύνει να κάνουν πάντα μια εις βάθος μελέτη της Αγίας Γραφής, οικουμενισμού και διαθρησκευτικού διαλόγου, ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του προγράμματος τους, υπενθυμίζοντας ότι με αυτή την έννοια η Ρώμη προσφέρει επίσης δυνατότητες:

Θα είναι καθήκον σας να ξεκινήσετε διάλογο με έναν κόσμο όπου φαίνεται να υπάρχει όλο και λιγότερος χώρος για θρησκεία. Ένα έργο που μοιραζόμαστε με όλους τους πιστούς των διαφορετικών θρησκειών γνωρίζοντας ότι η παρουσία του Θεού είναι απαραίτητη για τις κοινωνίες μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι θρησκείες προσφέρουν πολύτιμη συμβολή στην οικοδόμηση της αδελφότητας και την υπεράσπιση της δικαιοσύνης στην κοινωνία. Και από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι όταν, για διάφορους λόγους, θέλετε να αποκλείσετε τον Θεό από την κοινωνία, καταλήγετε να λατρεύετε τα είδωλα και ο άνθρωπος χάνει τον εαυτό του σύντομα.

Τα Χριστούγεννα σε πνευματικούς προσκυνητές στη Βηθλεέμ

Η ελπίδα του Πάπα είναι ότι αυτή η μελέτη στο “Theologisches Studienjahr” θα είναι ένα σημαντικό στάδιο στο εκπαιδευτικό, πνευματικό και ανθρώπινο ταξίδι τους και ότι σύντομα θα μπορέσουν να γνωρίσουν τη “γη της επαγγελίας”, τα ιερά μέρη της Βίβλου.

Τέλος, με τα μάτια του στραμμένα στα Χριστούγεννα, ο Πάπας υπενθυμίζει ότι «στο πνεύμα θα είμαστε όλοι προσκυνητές στο σπήλαιο της Βηθλεέμ», προτρέποντάς τους να είναι «μάρτυρες του Θεού μαζί μας».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου