FAO: 130 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από πείνα. Η Αγία Έδρα ζητά αλληλεγγύη

1

FAO: 130 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από πείνα. Η Αγία Έδρα ζητά αλληλεγγύη

Σχεδόν 690 εκατομμύρια άτομα υπέφεραν από την πείνα το 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 10 εκατομμύρια σε σχέση με το 2018 και κατά 60 εκατομμύρια τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό καταγγέλλει ο Οργανισμός τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) στο έγγραφό του με τίτλο «State of Food Security and Nutrition in the World», που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η έκθεση σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας τροφίμων και της διατροφής στον κόσμο είναι η πιο έγκυρη παγκόσμια παρακολούθηση μελέτης αναφορικά με την πρόοδο σχετικά με τον υποδεικνυόμενο στόχο του τερματισμού της πείνας και του υποσιτισμού στον κόσμο. Αναπτύσσεται χάρη στην κοινή εργασία του FAO, του Διεθνούς Ταμείου Γεωργίας (FAD), του Ταμείου για τα παιδιά (Unicef), του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (WFP) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Στον πρόλογο, οι επικεφαλής των πέντε οργανισμών προειδοποιούν ότι «πέντε χρόνια αφότου οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να θέσουν ένα τέλος στην πείνα, στην επισιτιστική ανασφάλεια και σε όλες τις μορφές υποσιτισμού, βρισκόμαστε ακόμη εκτός δρόμου αναφορικά με το στόχο που έχει τεθεί μέχρι το 2030». Για τα δεδομένα που προκύπτουν και την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας μιλήσαμε με τον Μόνιμο Παρατηρητή της Αγίας Έδρας, σεβασμιότατο Fernando Chica Arellano: Ο σεβασμιότατος Arellano υπογραμμίζει ότι η έκθεση τονίζει το πόσο μακριά βρισκόμαστε από την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο, δείχνει ότι «δεν βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο». Από την αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτει ότι η δέσμευση που αναλήφθηκε το 2015 με στόχο για συγκεκριμένα αποτελέσματα έως το 2030 απέτυχε στο να φέρει πραγματική πρόοδο. Και ο Μόνιμος Παρατηρητής της Αγίας Έδρας υπογραμμίζει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαντάται σε δύο μέτωπα: για όσους υποφέρουν από υποσιτισμό και για εκείνους που πάσχουν από ασθένειες που προκαλούνται από υποσιτισμό, όπως για παράδειγμα η υπερβολική κατανάλωση ανθυγιεινών λιπαρών ουσιών, ανθυγιεινών τροφίμων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο σεβασμιότατος Chica Arellano μιλά κυρίως για τα μικρά παιδιά και υπογραμμίζει τη σημασία μιας σωστής διατροφικής εκπαίδευσης, υπενθυμίζοντας ότι και ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αναφερθεί γι αυτό στη Laudato Si’, αντιμετωπίζοντας διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα. Στη συνέχεια ο Μόνιμος Παρατηρητής στον FAO εξηγεί ποια θα μπορούσε να είναι η πορεία που θα πρέπει να διανύσουμε. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία – εξηγεί – ώστε να διασφαλιστεί η αλληλεγγύη στον κόσμο, εργαζόμενοι για την καταπολέμηση της φτώχειας, των ανισοτήτων, των αδικιών. «Χρειάζονται δίκαιες πολιτικές». Και στη συνέχεια υποδεικνύει πιθανές συγκεκριμένες στρατηγικές: υποστήριξη των μικρών παραγωγών, μείωση του κόστους των βασικών τροφίμων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι σαφές – θυμίζει – ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού συνδέεται στενά με αυτό της φτώχειας.

Οι περιοχές του κόσμου που επηρεάζονται περισσότερο
Η Ασία δυστυχώς φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό υποσιτισμένων (381 εκατομμύρια). Η Αφρική είναι η δεύτερη (250 εκατομμύρια), ακολουθείται από την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (48 εκατομμύρια). Το συνολικό ποσοστό των ανθρώπων που πεινούν έχει λίγο μεταβληθεί, αλλά οι απόλυτοι αριθμοί αυξάνονται σταθερά και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η πείνα έχει αυξηθεί συμβαδίζοντας με τον παγκόσμιο πληθυσμό. Αυτό συνεπώς, σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες περιφερειακές ανισότητες: σε ποσοστά, η Αφρική είναι η περισσότερο πληγείσα περιοχή: φτάνει το 19,1% των υποσιτισμένων κατοίκων της. Πρόκειται για ένα υπερδιπλάσιο ποσοστό αναφορικά με εκείνο που έχει καταγραφεί στην Ασία (8,3%) και με εκείνο που σημειώθηκε στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική (7,4%). Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη, τις τάσεις που παρατηρήθηκαν σε κάθε ήπειρο, οι μελετητές που συνέταξαν την έκθεση αναφέρουν ότι το 2030 η Αφρική θα φιλοξενεί πάνω από το ήμισυ της χρόνιας πείνας στον κόσμο.

Το τίμημα της πανδημίας
Σύμφωνα με την πρόβλεψη της έκθεσης, η πανδημία του Covid-19 θα μπορούσε να ωθήσει πάνω από 130 εκατομμύρια άτομα στις χρόνιες περιπτώσεις πείνας μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις τροφίμων καταμετράται στην Ασία, αλλά το φαινόμενο επεκτείνεται γρήγορα στην Αφρική. Καθώς η πρόοδος στον αγώνα για την καταπολέμηση της πείνας μετά την επιβράδυνσή του, έχει σταματήσει, η πανδημία του Covid-19 πολλαπλασιάζει τις ευπάθειες και ευνοεί τις ανεπάρκειες των παγκόσμιων συστημάτων τροφίμων, δηλαδή τις δραστηριότητες και τις διαδικασίες που επηρεάζουν την παραγωγή, τη διανομή και την κατανάλωση τροφίμων. Σίγουρα και πολύ σύντομα, για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των διαφόρων μέτρων αποκλεισμού δραστηριοτήτων, του λεγόμενου lockdown που λαμβάνει χώρα με διαφορετικούς αλλά ανάλογους τρόπους σε διάφορα πλαίσια, η έκθεση επί του παρόντος φωτογραφίζει 83 εκατομμύρια άτομα που προορίζονται να καταλήξουν κάτω από συνθήκες πείνας, στα οποία θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα μέχρι να φτάσουμε στα 132 εκατομμύρια άτομα που θα μπορούσαν να καταλήξουν από εκείνους που υποφέρουν λόγω της πείνας το 2020, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από τις συνέπειες της λοίμωξης από τον κορονοϊό.

Δεν είναι απλώς ένα ανθρωπιστικό ζήτημα
Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί: το να εγγυηθούμε μια υγιεινή διατροφή σε όσους δεν μπορούν να την αντέξουν οικονομικά, δεν αποτελεί μόνο ένα καθήκον της διεθνούς κοινότητας έναντι των άλλων ανθρώπων, αλλά και ένα «χρήσιμο» μέτρο για την εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων δαπανών για κοινωνικές συνέπειες. Εκτιμάται ότι ο περιορισμός της πείνας στον κόσμο θα μπορούσε να εξασφαλίσει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Επίσης διαβάζουμε ότι μια διαφορετική διαχείριση των πόρων και των μηχανισμών της τροφικής αλυσίδας θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 75%, οι οποίες εκτιμάται ότι κοστίζουν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι υψηλές τιμές για την προμήθεια υγιεινών τροφίμων σημαίνει επίσης, ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τρώνε ισορροπημένα και θρεπτικά. Και αυτό προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις όσον αφορά στο κοινωνικό κόστος με την πάροδο των ετών. Ο υποσιτισμός πρέπει να ξεπεραστεί σε όλες τις μορφές του: όπως ο υποσιτισμός λόγω ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών – όπως εκείνες που περιέχονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα που είναι ακριβότερα σε παγκόσμιο επίπεδο –. Αλλά γίνεται λόγος για διατροφικές δυσλειτουργίες και σοβαρές βλάβες στην υγεία ακόμη και σε περιπτώσεις ακατάλληλης ή φτωχής διατροφής που οδηγεί σε υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία, μερικές φορές λόγω της περίσσειας φθηνών αμινοξέων ή υπερβολικής ζάχαρης, γλυκαντικών ποτών ή λιπαρών τροφών στις χαμηλότερες κοινωνικές ομάδες των πλούσιων χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη. Δεν έχει να κάνει μόνο με την εξασφάλιση επαρκούς τροφής για να επιβιώσουμε: είναι σημαντικό να εξετάσουμε το ζήτημα του τι τρώνε οι άνθρωποι και κυρίως, να αξιολογήσουμε αυτό που τρώνε τα μικρά παιδιά. Η έκθεση τονίζει ότι μια υγιεινή διατροφή κοστίζει πολύ περισσότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα, μια διεθνής σταθερά σε παγκόσμιο επίπεδο ως όριο για την καταμέτρηση της φτώχειας. Και οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο εντυπωσιακός αριθμός των 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων ή και πολλών περισσότερων ακόμη δεν μπορούν να αντέξουν μια υγιεινή διατροφή. Στην υποσαχάρια Αφρική και στην νότια Ασία, αυτό ισχύει για το 57% του πληθυσμού, αλλά το φαινόμενο δεν απολείπει, αν και όχι με τα ίδια ποσοστά, και από τη Βόρεια Αμερική και τη Γηραιά ήπειρο.

Η παχυσαρκία είναι ένα άλλο πρόσωπο της πείνας
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2019, μεταξύ ενός τετάρτου και ενός τρίτου των παιδιών κάτω από 5 ετών στον κόσμο – 191 εκατομμύρια – αναφέρθηκαν με ανεπάρκειες ανάπτυξης. Άλλα 38 εκατομμύρια ανήλικοι πάντα κάτω των 5 ετών, ήταν υπέρβαροι. Στην έκθεση διαβάζουμε επίσης ότι «μεταξύ των ενηλίκων, εν τω μεταξύ, η παχυσαρκία έχει γίνει από μόνη της παγκόσμια πανδημία».

Η παραβολή των τελευταίων χρόνων
Οι ειδικοί γράφουν ότι οι ενημερώσεις των κρίσιμων δεδομένων σχετικά με την Κίνα – η οποία έχει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού – και άλλων πυκνοκατοικημένων χωρών, έχουν οδηγήσει σε μείωση του παγκόσμιου αριθμού των πεινασμένων ατόμων, στα 690 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε σχέση με τα 822 εκατομμύρια το 2019. Ωστόσο – εξηγούν – δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στην τάση ανάπτυξης που έχει επανεμφανιστεί από το 2014 μετά από τη μείωση που είχε καταγραφεί μετά από το 2000. Οι εκθέσεις του 2017 και 2018 είχαν δείξει ότι οι συγκρούσεις και η κλιματική μεταβλητότητα υπονομεύουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό της πείνας, της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού. Το 2019, η έκθεση είχε δείξει ότι η επιβράδυνση της οικονομίας την σταμάτησε περαιτέρω. Το 2020, η πανδημία του Covid-19, καθώς και μια άνευ προηγουμένου εισβολή ακριδών στην Ανατολική Αφρική, σκιάζουν τις οικονομικές προοπτικές, με όρους που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει και η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί αν δεν ενεργήσουμε επειγόντως και αν δεν αναλάβουμε μια άνευ προηγουμένου δράση.

Μια έκκληση για δράση
Η έκθεση ζητά τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων για τη μείωση του κόστους των θρεπτικών τροφίμων και την αύξηση της οικονομικής προσβασιμότητας σε υγιεινές διατροφές. Ενώ οι συγκεκριμένες λύσεις θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα και επίσης εντός αυτών, οι γενικές απαντήσεις βρίσκονται στις παρεμβάσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, στο περιβάλλον και στις οικονομικές πολιτικές που διαμορφώνουν το εμπόριο, στις δημόσιες δαπάνες και στις επενδύσεις σε κοινωνικό επίπεδο. Η μελέτη καλεί τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις στρατηγικές αναφορικά με τα τρόφιμα και τη γεωργία, να εργαστούν για τη μείωση των παραγόντων της αύξησης του κόστους στην παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή και εμπορία των προϊόντων διατροφής, καθώς επίσης και με τη μείωση της αναποτελεσματικότητας και των απορριμμάτων τροφίμων καθώς και της διαχείρισης αποβλήτων. Να υποστηρίξουν τους μικρούς τοπικούς παραγωγούς που επιθυμούν να καλλιεργήσουν και να πουλήσουν περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα και να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στις αγορές – να δοθεί προτεραιότητα στη διατροφή των παιδιών ως κατηγορία που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη, να προωθήσουν νέες συμπεριφορές μέσω εκπαιδευτικών φορέων και μέσων ενημέρωσης, να συμπεριληφθεί η διατροφή στα εθνικά συστήματα κοινωνικής προστασίας και στις επενδυτικές στρατηγικές. Οι επικεφαλής των πέντε οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν τις κυβερνήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ29 Μαρτίου 2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα, η Εκκλησιαστική μας Επαρχία προσευχήθηκε για

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου