“Σημάδι ελπίδας” το πρώτο παγκόσμιο εικονικό προσκύνημα στη Λούρδη

8

“Σημάδι ελπίδας” το πρώτο παγκόσμιο εικονικό προσκύνημα στη Λούρδη

Στις 16 Ιουλίου το Ιερό Προσκύνημα στη Λούρδη είχε ένα άνευ προηγουμένου ραντεβού με τον κόσμο. Την ημέρα που το Ιερό Προσκύνημα της Γαλλίας εορτάζει την επέτειο της δέκατης όγδοης και τελευταίας εμφάνισης της Παναγίας, εκατομμύρια πιστών από όλες τις ηπείρους συνδέθηκαν μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και κοινωνικών δικτύων για το πρώτο παγκόσμιο και εικονικό προσκύνημα, που προφητικά ονομάστηκε “Lourdes United”. Από τις 07.00 το πρωί και για δεκαπέντε συνεχόμενες ώρες απευθείας μετάδοσης σε δέκα διαφορετικές γλώσσες, ιερείς και εθελοντές του Προσκυνήματος εναλλάσσονται σε τελετές, λιτανείες, απαγγελία του ροδαρίου και προσευχές. Από τις 16.00 έως τις 18.00 μια άλλη μοναδική στιγμή στην Σπηλιά των εμφανίσεων με μαρτυρίες σημαντικών θρησκευτικών και κοσμικών προσωπικοτήτων. Με τη συνοδεία μουσικής εξήγησαν τη σημασία που έχει η Λούρδη στη ζωή τους για την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη.

Σημάδι ελπίδας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Προσκυνήματος πανοσιολογιότατο Olivier Ribadeau Dumass το Προσκύνημα της Λούρδης υποδέχεται πάνω από 3 εκατομμύρια προσκυνητές και επισκέπτες κάθε χρόνο και κινητοποιεί περισσότερους από 100.000 εθελοντές. Λόγω της πανδημίας αναγκάστηκε να κλείσει για δύο μήνες προχωρώντας στην ακύρωση όλων των προσκυνημάτων. Τώρα το Προσκύνημα ακολουθώντας ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο έχει εν μέρει ανοίξει, με περιορισμένη δυνατότητα φιλοξενίας των πιστών. Έτσι, ο τόπος λατρείας ζωντανεύει και πάλι με αυτήν την εικονική μορφή για να συνεχίσει να είναι “ένα σημάδι ελπίδας”.

Η Κοινωνία προσευχής είναι ένας δυνατός κοινωνικός δεσμός.
Σύμφωνα με τον πανοσιολογιότατο τα βάσανα και οι δυσκολίες δεν είναι η τελευταία λέξη του Θεού προς στον άνθρωπο. Οι πιστοί, χάρη στα κοινωνικά δίκτυα ενώθηκαν στην προσευχή η οποία μετατρέπεται σε μια χειρονομία ελπίδας. Προσευχόμενοι μαζί μπορούμε να είμαστε σε επαφή μεταξύ μας πέρα από σύνορα και πέρα από δυσκολίες, δημιουργώντας ένα κοινωνικό δεσμό που λείπει από την ατομικιστική κοινωνία που ζούμε.

Στο lockdown η προσευχή δεν σταμάτησε ποτέ.
Όταν, στις 17 Μαρτίου, έπρεπε να κλείσει το Προσκύνημα, ξεκινήσαμε μια συνεχή προσευχή από το πρωί έως το βράδυ. Υπήρχε μόνο ένας ιερέας στη σπηλιά, αλλά ήταν πολύ όμορφο επειδή μέσω των κοινωνικών δικτύων και της τηλεόρασης υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ενώνονταν στην προσευχή. Αν και το Προσκύνημα ήταν άδειο, τους τελευταίους μήνες έλαβε περισσότερες από 130.000 σκοπούς προσευχής από όλο τον κόσμο “. Στις 16 Ιουλίου, ο κόσμος συγκεντρώθηκε και πάλι, αυτή τη φορά με εικονικό τρόπο.

Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: Στα.Στου

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου