Ένα εκατομμύριο παιδιά θα ικετεύσουν μαζί την Παναγία για το καλό του κόσμου

3

Ένα εκατομμύριο παιδιά θα ικετεύσουν μαζί την Παναγία για το καλό του κόσμου

Και αυτή τη χρονιά, τον μήνα Οκτώβριο, που παραδοσιακά είναι γνωστός από τους Χριστιανούς ως ο μήνας του Ροδαρίου, το Ίδρυμα «Βοήθεια στην Εκκλησία που είναι σε Ανάγκη» προωθεί την πρωτοβουλία «Για ενότητα και ειρήνη, ένα εκατομμύριο παιδιά απαγγέλουν το ροδάριο», που αυτή τη φορά λαμβάνει χώρα σε ένα πολύ ιδιαίτερο πλαίσιο, εκείνο μιας άνευ προηγουμένου υγειονομικής και κοινωνικής έκτακτης ανάγκης που αφορά όλο τον κόσμο.

Ο αποπροσανατολισμός προκαλείται από τη συνεχιζόμενη πανδημία
«Ο κόσμος μας δεν είναι πια ο ίδιος: αυτό που πριν θεωρούσαμε δεδομένο, δεν θα είναι πλέον», δηλώνει στην εισαγωγική επιστολή που υπέγραψε ο Καρδινάλιος Mauro Piacenza, πρόεδρος του Ιδρύματος και ο εκκλησιαστικός παραστάτη του πατέρα Martin M. Barta. Παρά τα μέτρα προστασίας που λήφθηκαν, βιώνουμε ένα ευρύ αίσθημα φόβου, αποπροσανατολισμού και αδυναμίας, διαβάζουμε στο κείμενο, παράλληλα με μια μεγάλη αλληλεγγύη και κοινωνική ενότητα που βιώσαμε τους πιο κρίσιμους μήνες της πανδημίας. Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι «ο ιός μας έχει επίσης απομακρύνει και μας έχει απομονώσει. Πλέον βλέπουμε τον γείτονά μας όχι ως εικόνα του Θεού αλλά ως κίνδυνο, πιθανό φορέα του ιού».

Στον Ιησού, ο Θεός πήρε επάνω του όλες μας τις ελλείψεις
Μπροστά σε αυτή ην έκτακτη ανάγκη και απέναντι σε άλλα «άθλια γεγονότα» με τα οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο κόσμος στο μέλλον, είναι σαφές ότι «η ανθρωπότητα χωρίς Θεό – όπως λέει στην επιστολή – θα ήταν καταδικασμένη να ηττηθεί. Για το μέλλον μας θα ήταν θανατηφόρο να πιστεύουμε ότι ο Θεός δεν έχει καμία σχέση με τον ιό, με τις ασθένειές μας και τις περιόδους ανάγκης, σαν να μην μπορούσε Εκείνος να κάνει τίποτα». Αντιθέτως, ο Θεός είναι δίπλα μας και μέσω του Ιησού πήρε επάνω του όλες μας τις ελλείψεις, ακόμη και την αμαρτία, τον χειρότερο ιό. Για αυτόν τον λόγο, ο Ιησούς έγινε «αντίδοτο» ενάντια σε όλες τις «ατυχίες του κόσμου». Και γι ‘αυτό ο Θεός μας καλεί να εμπιστευθούμε Εκείνον, μας ενθαρρύνει να προσευχόμαστε και να ζητούμε τη βοήθειά του και να προσευχόμαστε στη Μητέρα του που στρέφεται προς την ανθρωπότητα στις πιο σκοτεινές στιγμές της.

Η συνεχής παρουσία της Παναγίας που είναι δίπλα στην ανθρωπότητα
Η επιστολή υπενθυμίζει πόσες φορές τα τελευταία 200 χρόνια η Παναγία εμφανίστηκε σε όλες τις ηπείρους για να ανακοινώσει «ένα μέλλον γεμάτο χαρά και ειρήνη” υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι οι άνδρες και οι γυναίκες να μεταστραφούν. «Το να ζεις με χάρη, να εξομολογείσαι καλά, να ζεις μια ένθερμη ευχαριστιακή ζωή, να απαγγέλλεις το Άγιο Ροδάριο, να διαβάζεις τη Βίβλο, να αφιερώνεσαι στην Αμόλυντη Καρδιά της, να πράττεις τα έργα ευσπλαχνίας», είναι οι χειρονομίες που πάντα προτείνει η Παναγία. Να λοιπόν η πρόσκληση για συμμετοχή την Κυριακή 18 ή, αν θέλει κάποιος να απαγγείλει το Ροδάριο στο σχολείο, την επομένη δηλαδή την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, την παγκόσμια πρωτοβουλία προσευχής «Ένα εκατομμύριο παιδιά απαγγέλουν το Ροδάριο» που έχει τα παιδιά ως πρωταγωνιστές. Η πρόθεση αυτών που τα συνοδεύουν και των μικρών είναι να τεθούν υπό την προστασία της Μαρίας μέσω της προσευχής που είναι αφιερωμένη σε αυτήν. Η επιστολή ολοκληρώνεται ευχαριστώντας τους ενήλικες, τους γονείς και τους δασκάλους, που θα δεσμευτούν να ενημερώσουν τα παιδιά «Η Μαρία ως μητέρα τους και να προσευχηθούν το Ροδάριο», γιατί αυτό θα σήμαινε την παροχή του «καλύτερου εξοπλισμού για τη μελλοντική πορεία».

Η αφιέρωση των παιδιών στην Ουράνια Μητέρα
Εκτός από την απαγγελία του Ροδαρίου, σύμφωνα με τα Χαροποιά Μυστήρια, με την ευκαιρία αυτή προσφέρεται στα παιδιά μια ειδική προσευχή, μια πράξη αφιέρωσης στην Παναγία, τη Μητέρα του Θεού αλλά και σε κάθε έναν από εμάς. Μια προσευχή που ξεκινά έτσι:
«Μαρία, Μητέρα μου, γεμάτος χαρά, έρχομαι σε εσένα σήμερα για να σου δώσω όλη μου την καρδιά. Σου δίνω επίσης ό, τι έχω και ό, τι κάνω, όλη μου τη ζωή. Έρχομαι σε σένα με όλα αυτά που κουβαλάω στην καρδιά μου, τους γονείς μου, τους αδελφούς και τις αδελφές μου, όλους τους φίλους μου, αλλά και όλους εκείνους που με έχουν πληγώσει. Γίνε η μητέρα μας, να μας ευλογείς και να μας προστατεύεις».

Μετάφραση: π.Ιωαν.Σκλ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου