Έκκληση της Caritas για τις περιοχές που πλήττονται από τον λιμό
Ο Σεβασμιότατος Evans Chinyemba, επίσκοπος του Mongu και πρόεδρος της Caritas Zambia, ξεκίνησε καμπάνια για τη συλλογή 9 εκατομμυρίων δολαρίων που θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά και τη διανομή τροφίμων υπέρ των πληθυσμών που έχουν πληγεί από την ξηρασία και από τις πλημμύρες κατά τη διάρκεια των περιόδων συγκομιδής 2018 και 2019.
Ο Σεβασμιότατος Chinyemba διευκρίνισε ότι η Caritas έχει συλλέξει τα δεδομένα σχετικά με τις ανάγκες των ατόμων που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση μέσω «συνεντεύξεων στις κοινότητες, άμεσης παρατήρησης και επιτόπιων επισκέψεων σε οικογένειες στις πληγείσες περιοχές». «Τα πεινασμένα άτομα είναι ευάλωτα και εύκολα χειραγωγήσιμα. Αυτό προκαλεί την απώλεια της αξιοπρέπειας των αδελφών μας στις νότιες, κεντρικές, δυτικές, ανατολικές περιοχές στην Luapula και σε άλλες περιοχές της χώρας. Επιθυμούμε να ενημερώσουμε την κυβέρνηση για την ανησυχία μας και να κάνουμε θερμή έκκληση προς τους συνεργάτες μας και τους ανθρώπους με καλή θέληση» είπε ο πρόεδρος της Caritas
Καλλιέργειες που καταστράφηκαν από την ξηρασία και τις πλημμύρες
Σύμφωνα με τα δεδομένα από την Caritas Zambia, ορισμένες οικογένειες δεν έχουν αρκετή τροφή για να τραφούν μέχρι το επόμενο έτος. «τα νότια, δυτικά και ορισμένα τμήματα των ανατολικών και κεντρικών επαρχιών και της Λουσάκα έχουν χάσει εντελώς τις καλλιέργειές τους. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες σε αυτές τις περιοχές δεν διαθέτουν μέσα διαβίωσης μέχρι την επόμενη γεωργική περίοδο. Υπάρχουν 50 περιοχές που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και οι οικογένειες ήδη πεινάνε» είπε ο σεβασμιότατος Chinyemba. Οι οικογένειες που έχουν πληγεί από την ξηρασία είναι 418.969. Στις περιοχές τις οποίες επισκέφτηκαν οι υπεύθυνοι της Καθολικής Εκκλησίας, το 79% των καλλιεργειών επλήγη από την ξηρασία. Το 13% από τις πλημμύρες. Το 4% και από τα δύο.
Ολόκληρες οικογένειες στερούνται της τροφής. Πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης από την Caritas
«Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας έχει επιφέρει την έλλειψη νερού για ανθρώπους και ζώα. Υπάρχουν ήδη αναφορές από τμήματα του Gwembe ότι οι άνθρωποι μοιράζονται το νερό με τα ζώα», ανέφερε ο επίσκοπος. «Διάφορες οικογένειες δεν έχουν τίποτα να φάνε και επιβιώνουν καταναλώνοντας άγρια φρούτα ή παραμένουν εντελώς χωρίς τροφή. Αυτό σίγουρα θα υπονομεύσει τη διατροφή και την υγεία των περισσότερων ανθρώπων, ιδιαίτερα των παιδιών και εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα, θα αρχίσουμε να έχουμε τους πρώτους θανάτους εξαιτίας της πείνας». Αυτός είναι ο λόγος που η Διάσκεψη των Επισκόπων της Ζάμπια μέσω της Caritasσε συνεργασία με την Catholic Relief Services(Crs), την Norwegian Church Aid και την Cafod ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επείγουσας βοήθειας για τη διάσωση αυτών των οικογενειών. (L. M. – Πρακτορείο Fides)