“Είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη” (Συνέντευξη του π. Αντωνίου Βουτσίνου (Κάριτας)

“Είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη”
(Συνέντευξη του π. Αντωνίου Βουτσίνου (Κάριτας)

Η απάντηση της Ελλάδας στην πανδημία του Covid-19: η χώρα αντέδρασε άμεσα στην εξάπλωση της λοίμωξης περιορίζοντας τις ζημιές της. Αυτό που φοβάται τώρα είναι μια νέα ύφεση μετά την πανδημία, μετά την οικονομική κρίση και τις σκληρές συνθήκες που επέβαλε η Τρόικα για τη διάσωση της οικονομίας, η οποία θα συνεχίσει να ζυγίζει πολύ στην πορεία της αναγέννησης της χώρας. Ο π. Αντώνιος Βουτσίνος, Πρόεδρος της Κάριτας Ελλάς, αναφέρει επί του προκειμένου:

“Αυτή είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη. Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να χάσει αυτό το ραντεβού. Ας κάνει το καθήκον της, αυτή είναι μια ιστορική στιγμή”. Στα λόγια του π. Αντώνιου Βουτσίνου, Προέδρου της Κάριτας Ελλάς, αντικατοπτρίζεται όλη η προσπάθεια της χώρας του και των 11 εκατομμυρίων κατοίκων της να ανασηκωθεί από την πτώση μιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 και έληξε επίσημα τον Αύγουστο του 2018, μετά από τρία σχέδια διάσωσης για περισσότερα από 325 δισεκατομμύρια ευρώ υπό την επιτροπεία της Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ).

“Τώρα – λέει στο Sir ο ιερέας – η πανδημία του Covid-19 είναι πιθανό να ματαιώσει όλες τις προσπάθειες και ειδικά τις μεγάλες θυσίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για να ξαναρχίσουμε να βλέπουμε το μέλλον με λίγη ελπίδα”.

Παρότι υπέφερε από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του κορωνοϊού καλύτερα από άλλες χώρες: στις 3 Μαΐου, οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν 2.626 περιπτώσεις μολύνσεων και 143 θανάτους εξαιτίας του Covid-19. Λοιμώξεις εμφανίστηκαν κυρίως στην περιοχή της Αττικής, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης, της Καστοριάς, της Λάρισας και της Θράκης.

“Οι αρχές – εξηγεί ο π. Αντώνιος – ενήργησαν αμέσως στη λήψη περιοριστικών μέτρων και αυτό επιβράδυνε την εξάπλωση του ιού, ειδικά στα ελληνικά νησιά όπου επιτρέπεται να πάνε μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι. Αυτές οι επιλογές εμπόδισαν επίσης, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, την εξάπλωση της μεταδοτικής αυτής λοίμωξης στις δομές μεταναστών και προσφύγων. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την επικινδυνότητα του κορωνοϊού. Μια εστία εξάπλωσης του Covid-19 στα KYT και στις δομές φιλοξενίας θα ήταν καταστροφική”.

Η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου 100.000 αιτούντες άσυλο και η πιο μαζική συγκέντρωση, πάνω από 36.000, βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου, όπως η Χίος, η Σάμος και η Λέσβος. Στη Λέσβο υπάρχουν περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 18.000 μόνο στο hotspot της Μόριας που έχει χωρητικότητα μικρότερη από 3000 θέσεις. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι μιας πιθανής εστίας κορωνοϊού στις δομές φιλοξενίας, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε με το αίτημα για στέγαση, υγιεινή και ιατρικά υλικά, όπως γεννήτριες οξυγόνου, μηχανήματα ακτίνων Χ και αναπηρικά αμαξίδια.

Ελλάδα: 2η φάση. Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, συνιστάται η χρήση μάσκας σε σούπερ μάρκετ, ενώ γίνεται υποχρεωτική σε ταξί, κομμωτήρια, νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κλειστούς χώρους (συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων). Για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ. Επιτρέπονται ατομικά υπαίθρια αθλήματα. Μπορούν να ανοίξουν ξανά μικρά καταστήματα, βιβλιοπωλεία, καταστήματα αθλητικών ειδών, κηπουρικής, ανθοπωλεία, ηλεκτρικών και οικιακών συσκευών, οπτικών και – μόνο κατόπιν ραντεβού – κουρεία και κομμωτήρια. Τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής αναμένεται να σηκώσουν ξανά τα παραθυρόφυλλα στις 11 Μαΐου. Στις αρχές Ιουνίου θα είναι η σειρά των ψυχαγωγικών και αθλητικών χώρων, όπως κινηματογράφοι, θέατρα, γυμναστήρια. Ο καθένας θα πρέπει να εγγυηθεί την κοινωνική αποστασιοποίηση και μια μέγιστη χωρητικότητα στο 60%. Από την Κυριακή 17 Μαΐου, επιπλέον, προγραμματίζεται και το άνοιγμα των εκκλησιών. Αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την τάση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Ανθεκτικοί οι Έλληνες. Ο Πρόεδρος της Κάριτας Ελλάς παραδέχεται ότι σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τον Covid-19, έπαιξε μεγάλο ρόλο “η ικανότητα της ανθεκτικότητας των Ελλήνων, που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των σκληρών ετών της κρίσης. Όλοι σεβαστήκαμε αμέσως τους περιορισμούς της Κυβέρνησης, θεωρώντας αυτές τις θυσίες απαραίτητες και όχι μόνο αναπόφευκτες”.

Δεν είναι καν απαραίτητο να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης είχε υποστεί περικοπές στις δημόσιες δαπάνες περίπου 32%, με κορυφές άνω του 40% για τις δαπάνες για την υγεία. Έτσι, εν όψει της πανδημίας, η Ελλάδα είχε να παρουσιάσει μόνο 560 κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες στη συνέχεια αυξήθηκαν σε 910. Επομένως, η λήψη άμεσων μέτρων και η ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού φαίνεται να είναι οι νικητήριες κάρτες των Ελλήνων στην εποχή του κορωνοϊού, αλλά ο φόβος, προειδοποιεί ο π. Αντώνιος Βουτσίνος, είναι ότι “οι αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ σε οικονομικό επίπεδο”. Σύμφωνα με οικονομικές εκτιμήσεις, η επιδημία του κορωνοϊού θα κοστίσει στην Ελλάδα 3 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα. Τα αριθμητικά αυτά στοιχεία θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω από το επόμενο καλοκαίρι, καθώς δεν αναμένονται πολλά έσοδα από τον τουριστικό τομέα, τα οποία, αντίθετα, μόνο πέρυσι, έφεραν στο κρατικό ταμείο πάνω από 18 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το 20% του ελληνικού ΑΕΠ. “Η επιδημία του κορωνοϊού – επιβεβαιώνει ο κ. Σταμάτης Βλάχος, επικεφαλής των προγραμμάτων κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης της Κάριτας Ελλάς – έπληξε ακριβώς την περίοδο των τουριστικών κρατήσεων για την προσεχή καλοκαιρινή σεζόν”.

“Σήμερα είναι αδύνατο να βρεθεί μια επιχείρηση στον τουριστικό τομέα ή ένα πρόγραμμα που δεν χρειάστηκαν να κλείσουν τις δραστηριότητές τους, καθώς όλες οι κρατήσεις έχουν ακυρωθεί, και κανείς δεν έχει ιδέα για το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα ταξιδιών και τουρισμού. Ήδη μιλάμε για ένα ολόκληρο έτος που χάνεται, όχι μόνο για μερικές εβδομάδες”.

Φόβος για μια νέα ύφεση. “Το κλείσιμο πολλών εμπορικών δραστηριοτήτων – επιβεβαιώνει ο π. Αντώνιος Βουτσίνος – έχει οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και στη μείωση της κατανάλωσης. Το Κράτος βοηθά εκείνους που έχουν χάσει τη δουλειά τους με μηνιαία επιδόματα 800 ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, για μερικούς ακόμη μεγαλύτερο από τον μισθό που λάμβαναν όταν εργάζονταν. Αλλά πώς θα ξαναδώσουμε αυτά τα χρήματα πίσω; Δεν είμαι οικονομολόγος ή χρηματοοικονομικός αναλυτής, είμαι απλώς ιερέας – λέει ο πρόεδρος της Κάριτας – δεν καταλαβαίνω πολλά για το Eurobond, Mes, Recovery fund. Αλλά ξέρω τι θυσίες θα κληθούμε να κάνουμε με εντολή από την Ευρώπη. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω: αυτή είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη”.

“Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να χάσει αυτό το ραντεβού. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Ως Κάριτας – προσθέτει – προσπαθούμε να διασφαλίσουμε υλική βοήθεια στους πιο άπορους και ευάλωτους. Δεν έχουμε αναστείλει τα προγράμματα βοήθειας. Θα συνεχίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε μια Ευρώπη αλληλέγγυα και ενωμένη στις επιλογές που πρέπει να γίνουν”.

Πηγή: SIR (Πρακτορείο Θρησκευτικής Πληροφόρησης)
Μετάφραση: π.Λ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 26 Απριλίου 2025  Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να