Παγκόσμια ημέρα του πλυσίματος των χεριών

Παγκόσμια ημέρα του πλυσίματος των χεριών

Κάθε χρόνο στις  5 Μαΐου εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα του πλυσίματος των χεριών για την  πρόληψη μετάδοσης λοιμώξεων. Το πλύσιμο των χεριών είναι ένα απλό και φθηνό εργαλείο πρόληψης.

«Το πλύσιμο των χεριών είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές πράξεις για τη μείωση της εξάπλωσης των παθογόνων καθώς και της πρόληψης λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού Covid-19». Αυτό θυμάται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής Χεριών. Μια πράξη που πρέπει να γίνει για τουλάχιστον ένα λεπτό, λένε οι γιατροί, για να ελαχιστοποιηθεί η μόλυνση από τον κορονοϊο.

Υγιεινή χεριών, βασικό μέτρο πρόληψης

«Αρκετές χώρες τώρα αρχίζουν να ξεκλειδώνουν μετά από το κλείδωμα και την πρόσκληση του να παραμένουν όλοι στο σπίτι. Αλλά η δέσμευση για βασικά μέτρα όπως η υγιεινή των χεριών και η φυσική απόσταση δεν μπορεί να χαλαρωθεί» στη δεύτερη φάση, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των μέτρων κατά του ιού. «Δεν μπορούμε επίσης να χαλαρώσουμε – λέει – τη δέσμευσή μας για τα άλλα εργαλεία που αποτελούν τη βάση της απάντησης: το να βρεις, να απομονώσεις, να δοκιμάσεις και να θεραπεύσεις κάθε περίπτωση καθώς και την  παρακολούθηση κάθε επαφής του ασθενούς. Ταυτόχρονα να εγγυηθείς στα συστήματα υγείας την ικανότητα που χρειάζονται για να παρέχουν ασφαλή βοήθεια και αποτελεσματικότητα σε όλους».

Χειροκροτήματα στους νοσοκόμους

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται, με αφορμή το έτος που τους αφιερώνεται, στους νοσοκόμους και τις μαίες. Ο Π.Ο.Υ. κάλεσε όλους να τους χειροκροτήσουν, σήμερα το μεσημέρι, να τους ευχαριστήσουν και να αναγνωρίσουν τον θεμελιώδη ρόλο τους στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης με γνώμονα την υγιεινή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στράφηκε επίσης  προς τους υπεύθυνους της πολιτικής, προσκαλώντας τους «να παρέχουν ασφαλή εργασιακά περιβάλλοντα» και προς τους διαχειριστές ελέγχου λοιμώξεων να «ενδυναμώσουν» τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας σε αυτό το ζήτημα.

Μετάφραση: π. Ι. Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου