Εγκώμιο στην αδυναμία

2

Εγκώμιο στην αδυναμία

Σαν γνωστή παροιμία αναφέρεται στο Ευαγγέλιο το ρητό: «Δεν υπάρχει περιφρονημένος προφήτης, παρά στην πατρίδα του». Ακούγεται συνεχώς, σαν ένα σύνθημα σύγχρονο, τόσο στο θρησκευτικό χώρο, όσο και στην πολιτική ή οικονομική ζωή!
Όμως, λεγόμενο από τον Χριστό μάς οδηγεί σε μια καθοριστική ανίχνευση της πίστης μας που βγαίνει απ’ την ικανότητά μας να δεχθούμε την παρουσία Του στον κόσμο! Από πού έρχεται!
Οι Ευαγγελιστές ήθελαν να φανερώσουν τη βαθιά ανθρώπινη φύση του Χριστού, εγγύηση της σωτηρίας που προσφέρεται στους ανθρώπους. Αντίθετα σήμερα, η θεότητά του ενοχλεί και η αγιότητά του θα μας ικανοποιούσε ως ένα άνθρωπο που η μεγάλη του αγιοσύνη πλησιάζει το Θεό! Παρ’ όλα αυτά ο Χριστός μας δίνει το κλειδί! Η πίστη! Μόνο αυτή μπορεί να μας επιτρέψει να βρούμε τη λύση σ’ αυτή τη λεπτή ισορροπία, ανάμεσα στη θεότητα και την ανθρωπότητα Του.
Ουσιαστικά, το ρητό αυτό θέλει να μας αποκαλύψει την ταυτότητά Του! Γι αυτό δεν γίνονται θαύματα, όταν μειώνουμε τη μια απ’ τις δύο πλευρές της προσωπικότητά Του. Γιατί, κλεινόμαστε στον εαυτό μας, βάζοντας το εγώ μας στη θέση του Θεού. Αυτό το προπατορικό αμάρτημα μας αποκόβει από τη ζωοφόρο και σωτήρια Αγάπη του Πατέρα!
Είναι ο Παύλος που εγκωμιάζοντας την αδυναμία μάς κάνει να αποκαλύπτουμε πως αυτή είναι η καθημερινότητά μας. «Η Χάρη σου αρκεί, η δύναμή μου φαίνεται στην αδυναμία!». Αυτό δεν είναι εξευτελισμός ή αποθάρρυνση, αλλά ταπεινοφροσύνη και ανύψωση. Δύο στοιχεία απαραίτητα για να επικοινωνήσουμε με τον Θεό!

π. Μ.Β

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου