Ευχαριστιακά θαύματα, φάρος πίστεως και σε περιόδους κρίσης

Ευχαριστιακά θαύματα, φάρος πίστεως και σε περιόδους κρίσης

Στα Ιερά Προσκυνήματα του Λαντσιάνο και της Μπολσένα διατηρείται η μνήμη δύο γεγονότων των οποίων το μήνυμα συνεχίζει να μεταστρέφει τις καρδιές. Η πανδημία δεν εμπόδισε τους προσκυνητές να ζητούν προσευχές και να εκφράζουν την αγάπη και την εγγύτητά τους.

Η Βασιλική της Αγίας Χριστίνας στη Μπολσένα – μιας κωμόπολη στο Άνω Λάτιο – είναι το εκπληκτικό εκείνο μέρος όπου, το 1263, ένας ιερέας, ο οποίος αμφέβαλε για την πραγματική παρουσία του Κυρίου στον καθαγιασμένο Άρτο και Οίνο της Θείας Ευχαριστίας, είδε τον καθαγιασμένο Άρτο να αιμορραγεί κατά τη διάρκεια της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας. Ο τόπος, ο οποίος έγινε Ιερό Προσκύνημα του Ευχαριστιακού θαύματος, είναι τακτικός προορισμός πάρα πολλών προσκυνήματων από όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως την περίοδο που προηγείται της Πανήγυρης της Αγίας Δωρεάς του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, η οποία φέτος στην Ελλάδα θα εορταστεί την ερχόμενη Κυριακή, 21 Ιουνίου.

Ο Ιησούς παρών στα Ευχαριστιακά είδη, φως στο σκοτάδι

Ο εφημέριος π. Vittorio Battaglia, ωστόσο, λέει ότι σε αυτήν την εποχή της πανδημίας τίποτα δεν ήταν το ίδιο με πριν, όμως αυτή η επαφή με τους πιστούς ήταν διαρκώς ζωντανή και σταθερή: «Υποφέραμε ιδιαίτερα από τις μακρές ημέρες του εγκλεισμού. Η βασιλική υποδέχεται πολλούς προσκυνητές, και κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο οι ενορίες της Επισκοπής Ορβιέτο-Τόντι έρχονται εδώ με παιδιά που προετοιμάζονται για την Πρώτη τους Κοινωνία: δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει τώρα. Το θετικό είναι ότι λάβαμε πολλές μαρτυρίες μέσω email από τους πιστούς, οι οποίοι, αδυνατώντας να έρθουν, ζήτησαν προσευχές προς στον Ευχαριστιακό Ιησού για να ενισχύσει την πίστη τους».

Μήνυμα ακόμη επίκαιρο

Ερωτηθείς εάν το μήνυμα του θαύματος της Μπολσένα εξακολουθεί να έχει απήχηση, ειδικά σε μια ταραγμένη φάση της ανθρωπότητας όπως η παρούσα, ο π. Vittorio απαντά με τα λόγια του Αγίου Παύλου Στ’, τα οποία πρόφερε ενώ βρισκόταν στην πόλη του Βιτέρμπο το 1976, κατά την ολοκλήρωση του Διεθνούς Ευχαριστιακού Συνεδρίου της Φιλαδέλφειας: «Η Μπολσένα δεν ξεχνά, και σήμερα παρουσιάζει εκ νέου σ’ εμάς και στον κόσμο το θαύμα που συντελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Χριστίνας, ένα θαύμα που αναζωπύρωσε την πίστη και τη συνείδηση της Εκκλησίας εκείνης της εποχής και εξακολουθεί να την αναζωπυρώνει και τώρα, και διαιώνισε την εξωτερική, δημόσια και επίσημη λατρεία στο Πανάχραντο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, της οποίας την άσβεστη φλόγα το Ορβιέτο και η Μπολσένα διατηρούν και μεταδίδουν στον κόσμο».

Το θαύμα των δύο Ευχαριστιακών ειδών του Άρτου και του Οίνου

Το Λαντσιάνο, στην επαρχία του Κιέτι, είναι ο τόπος ενός άλλου εκπληκτικού Ευχαριστιακού θαύματος. Αυτό συνέβη μεταξύ των ετών 720 και 750, και έχει πρωταγωνιστή έναν βασιλειανό μοναχό, που και αυτός βασανιζόταν από την αμφιβολία για την πραγματική παρουσία του Κυρίου στη Θεία Ευχαριστία. Μια μέρα, κατά τη διάρκεια της Ευχαριστιακής ιεροτελεστίας, ο Άρτος μεταμορφώνεται σε κομμάτι σάρκας και ο Οίνος σε αίμα, κάτω από τα έκπληκτα μάτια του.

Ο Θεός χρησιμοποιεί τις αμφιβολίες μας για να μεταστρέψει τις καρδιές μας

Το Ιερό Προσκύνημα, το οποίο φυλάσσει την ιερά αιματωμένη Όστια του θαυματουργικού γεγονότος για σχεδόν 1300 χρόνια, παρά το γενικό lockdown συνέχισε να έχει επαφές με τους πιστούς και τους προσκυνητές με έναν πρωτόγνωρο τρόπο. Ο εκκλησιαστικός προϊστάμενος του Προσκυνήματος, π. Fabrizio De Lellis, το αναφέρει: «Χρησιμοποιήσαμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων λάβαμε πολλά αιτήματα για προσευχές. Αλλά αυτές τις μέρες που άνοιξε και πάλι το Προσκύνημά μας, είδαμε αρκετούς προσκυνητές να επιστρέφουν. Εδώ αγγίζει κανείς την πραγματική παρουσία του Θεού εν μέσω των ανθρώπων». Και ο π. Fabrizio διαβεβαιώνει ότι ο Κύριος χρησιμοποιεί επίσης τις αμφιβολίες μας προσπαθώντας να μεταστρέψει την καρδιά μας.

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου