Απαιτείται επειγόντως μεγαλύτερη διεθνής συνεργασία για τους εσωτερικά εκτοπισμένους

8

Απαιτείται επειγόντως μεγαλύτερη διεθνής συνεργασία για τους εσωτερικά εκτοπισμένους

Παρέμβαση του Σεβασμιοτάτου Ivan Jurkovič, μόνιμου παρατηρητή της Αγίας Έδρας, στην 44η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.
Η Αγία Έδρα θεωρεί επείγουσα «μια πραγματική συνεργασία» στη διεθνή κοινότητα για το πρόβλημα των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων. Προς τούτο, ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός σαφούς νομικού πλαισίου σχετικά με τις ευθύνες των κρατών, το οποίο «να διασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των ανθρώπων αυτών, να επιτυγχάνει διαρκείς λύσεις και κατ’ επέκταση να σώζει ανθρώπινες ζωές». Αυτό είναι το νόημα της παρέμβασης του Σεβασμιοτάτου Ivan Jurkovič, παρατηρητή της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στη Γενεύη, ο οποίος μίλησε στην 44η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία πραγματοποιείται στην ελβετική πόλη και θα λήξει στις 17 Ιουλίου. Στο κέντρο της παρέμβασης, η έκθεση του ειδικού εισηγητή για τα εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα (Internally Displaced Persons), αφιερωμένη, ιδιαιτέρως, στους πιο ευάλωτους από αυτούς: τα άτομα με αναπηρία.

Μια αθέατη τραγωδία

Ο μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας είπε ότι όπως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, έτσι και τα άτομα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους, αλλά που παραμένουν στις χώρες καταγωγής τους, είναι θύματα αυτής της «παγκοσμιοποίησης της αδιαφορίας», την οποία πολλές φορές καταγγέλλει ο Πάπας Φραγκίσκος. Σήμερα, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές μιας «αθέατης τραγωδίας», η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία του Covid-19, όπως επισημαίνει ο Πάπας στο Μήνυμα για την 106η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων 2020. Αλλά όπως και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, έτσι και οι εκτοπισμένοι, επανέλαβε ο Σεβασμιότατος Jurkovič: «δεν είναι απλοί αριθμοί ή στατιστικά στοιχεία: είναι άνθρωποι, με ιστορίες, βάσανα και προσωπικές προσδοκίες». Επιβαρυντική είναι η ταλαιπωρία για εκείνους οι οποίοι, μεταξύ των εκτοπισμένων, έχουν μια αναπηρία και αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην πρόσβαση σε πληροφορίες και ανθρωπιστική βοήθεια «με επακόλουθες ανισότητες και μεγαλύτερους κινδύνους για την προστασία τους».

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες ας μην αφεθούν πίσω

Για αυτούς τους λόγους, βοηθώντας τους εσωτερικά εκτοπισμένους, η Αγία Έδρα θεωρεί θεμελιώδες να λαμβάνονται υπόψη και οι ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία τους και να προωθείται η πλήρης συμμετοχή τους στη ζωή των κοινωνιών υποδοχής, όπως συνιστάται από τις “Ποιμαντικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τους Εσωτερικά Εκτοπισμένους” που εκπονήθηκαν από τον Οργανισμό της Αγίας Έδρας για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη. Προς τούτο – υπογράμμισε ο Σεβασμιότατος Jurkovič – απαιτούνται μεγαλύτερη δέσμευση των κρατών, περισσότεροι μηχανισμοί συντονισμού και σαφέστερες εντολές «επί τη βάση των αρχών σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό καθεστώς τους, θα πρέπει να μπορούν να παραμένουν στα εδάφη τους με ειρήνη και ασφάλεια χωρίς την απειλή του εκτοπισμού». Ωστόσο, αυτοί οι μηχανισμοί και τα νομικά πλαίσια από μόνα τους δεν αρκούν: θα μπορούν να είναι αποτελεσματικοί – είπε εν κατακλείδι ο μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας – μόνο εάν ξεπεραστούν «οι προκαταλήψεις μιας κουλτούρας, η οποία συνεχίζει να παράγει ανισότητες και αφήνει πολλούς ανθρώπους πίσω».

————————-
Πηγή: Vatican News
Mετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου