ΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΗΤΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΛΥΣΕΙΣ
Αυτός είναι ο τίτλος πρόσφατου βιβλίου του καθηγητή της Παντείου Δημήτρη Χριστόπουλου, από τους καλύτερους γνώστες του ζητήματος στη χώρα και πρώην Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προτρέπω τους αναγνώστες να το αναζητήσουν ( εκδόσεις ΠΟΛΙΣ ) και θα μάθουν πολλά… Θεωρώ όμως ότι είναι καλός τίτλος και για την παρουσίαση της πρόσφατης συνέντευξης του Λουξεμβούργιου καρδιναλίου J.C.Holerich, προέδρου της COMECE ( Συνόδων Καθολικών Επισκόπων E.E. ) στο πρακτορείο ειδήσεων της Ιταλικής Ιεραρχίας, μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο ιησουίτης ιεράρχης, 20 χρόνια ιεραπόστολος στην Ιαπωνία και πρώην Πρόεδρος της “Δικαιοσύνη και Ειρήνη ” Ευρώπης δε “στρογγυλεύει” τα λόγια του, μιλώντας για πολλά, ανάμεσα σε αυτά και για τους πρόσφυγες στη Λέσβο.
“ Μιλήσαμε με τον Πάπα για θέματα της COMECE αλλά την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια. Πέρυσι, με πρόσκληση του Φραγκίσκου, συνόδεψα τον καρδινάλιο Krajewski σε Μόρια και Καρα Τεπέ. Μπήκα στους καταυλισμούς και στις σκηνές. Με συγκλόνισε η απόλυτη έλλειψη ελπίδας σε αυτούς τους ανθρώπους. Για πολλά χρόνια λέγαμε θαυμάσια λόγια για ανθρώπινα δικαιώματα και ευρωπαϊκές αξίες. Υπήρξε κόσμος που μας πίστεψε. Όμως, όταν έφθασε εδώ, στα σύνορα της Ευρώπης, κατάλαβε ότι ΛΕΓΑΜΕ ΨΕΜΑΤΑ. Γιατί τι άλλο λένε οι πράξεις μας, όταν μιλάμε για χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης, πηγαίνουμε στην Εκκλησία, προσευχόμαστε στο Θεό, ξέροντας ότι υπάρχει κόσμος που υποφέρει και πεθαίνει και δεν κάνουμε τίποτα. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ?
Θα ήμουν ευτυχής αν οι ηγέτες των Επισκόπων μας μιλούσαν με τους πολιτικούς ηγέτες των χωρών τους λέγοντάς τους ότι η Εκκλησία ζητά να είμαστε περισσότερο φιλόξενοι, Η Γερμανία και η Γαλλία δέχθηκαν να πάρουν τα πιο πολλά από τα 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας. Δε φθάνει ! Οι αριθμοί είναι αστείοι. Οι πλούσιες χώρες του Βορρά κάνουν ελάχιστα ή σχεδόν τίποτα για τους πρόσφυγες.. Δεν καταλαβαίνουν ότι κλείνοντας τα σύνορα κλείνουμε την πόρτα στο Χριστό… Η εμπειρία των “ανθρωπιστικών διαδρόμων” που εφάρμοσε κυρίως η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου στην Ιταλία, απέδειξε ότι υπάρχει τρόπος επιτυχούς ενσωμάτωσης των προσφύγων στην Ευρώπη.
Η Ενωμένη Ευρώπη είναι η τελευταία πολυεθνική δύναμη που εγγυάται κάπως την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, Όχι ότι τα κάνει όλα καλά, αλλά χωρίς αυτήν θα ήταν χειρότερα ! Θα έλειπε η ισορροπία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας. Ο Πάπας πιστεύει στη Ενωμένη Ευρώπη. Επίσης πιστεύει ότι πρέπει να διατηρηθεί η αδελφοσύνη μας με τους λαούς του Ηνωμένου Βασιλείου, ανεξάρτητα αν πολιτικά δε θα είναι μέλη της Ε.Ε.
Ζούμε νέες μορφές βαρβαρότητας, το αποδεικνύουν τα ρατσιστικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο. Απ` τους νέους της Επισκοπής μου ζητώ να ξαναβρούν τις αρετές και τις αξίες που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος και να μην εστιάζουν στο οικονομικό αλλά στον ίδιο τον άνθρωπο, ως προσωπικότητα.
Είναι δύσκολες οι εποχές που ζούμε, λόγω της πανδημίας. Αλλά πρέπει να έχουμε αισιοδοξία. Ο Θεός μας αγαπά, η ζωή είναι ωραία, το μέλλον ανήκει στα παιδιά μας ! Υπομονή, με τη χρήση μάσκας και των άλλων μέτρων προφύλαξης, θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία… ”
Πληροφορίες και φωτογραφία από ιταλικό καθολικό πρακτορείο SIR
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ