66 ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ!

2

66 ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ!

O αμερικανός ιερομόναχος π. Richard Timm, του Holly Cross Institute, πέθανε πριν λίγες μέρες, σε ηλικία 97 ετών στις ΗΠΑ. Είχε γεννηθεί στο Μίτσιγκαν το 1923, σπούδασε, χειροτονήθηκε και στάλθηκε το 1952 στη Ντάκα, για να διδάξει στο Κολλέγιο της Notre Dame. Αγάπησε και αγαπήθηκε από τη χώρα αυτή και την εγκατέλειψε, λόγω υγείας, μόλις το 2018.
Επιφανής βιολόγος και ζωολόγος διεθνούς φήμης, ανακάλυψε πάνω από 250 είδη “νηματόζωων” που ζουν στο έδαφος της χώρας, έγραψε συγγράμματα που διδάσκονταν για χρόνια στα σχολεία του Μπαγκλαντές και ανέδειξε το Κολλέγιο σε σπουδαίο Κέντρο Γνώσεων. Μεταγενέστερο κτίριο του Κολλεγίου έλαβε το όνομά του επιφανούς καθηγητή, ο οποίος τιμήθηκε και με το βραβείο “Mogsaysay” που θεωρείται το ασιατικό Νόμπελ!.
Ο π. Timm, που για 20 χρόνια περνούσε τη ζωή του κυρίως στο εργαστήριό του, μετά τις φυσικές καταστροφές από κυκλώνες, το 1970, έστρεψε το ενδιαφέρον του και τη δραστηριότητά του στους φτωχούς κατοίκους της χώρας. Έζησε μεγάλα διαστήματα σε απομονωμένες περιοχές, προσπαθώντας να βοηθήσει τους πιο αδύναμους, Οργάνωσε και ανέλαβε την διοίκηση της Κάριτας και, αργότερα, της Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” στα πλαίσια της Ιεραρχίας του Μπαγκλαντές. Καταλαβαίνοντας ότι οι ΜΚΟ είναι μοχλός προόδου, συνέστησε ανεξάρτητες αναπτυξιακές οργανώσεις για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων.
Άνθρωπος της επιστήμης και της δράσης ταυτόχρονα, άφησε επιστημονικό και ακτιβιστικό έργο, αλλά και πολλούς “μαθητές” να συνεχίσουν το έργο του, υπέρ των πιο αναγκεμένων ανθρώπων της πολυπληθούς αυτής χώρας.

Πληροφόρηση από AsiaNews.it και πρακτορείο FIDES

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου