Άγιος Μαρτίνος της Τουρ 11 Νοεμβρίου

2

Άγιος Μαρτίνος της Τουρ 11 Νοεμβρίου

«Σήμερα, ο Μαρτίνος, ο Άγιος Επίσκοπος της (πόλης) Τουρ, εισήλθε στην ανάπαυσή του», έτσι ξεκινά το εισοδικό της λειτουργίας του.
Η επιρροή του Αγίου Μαρτίνου (316-397) ήταν οριστική για τη διάδοση του Ευαγγελίου σ’ ένα μεγάλο μέρος της Γαλλίας (Λουάρ μέχρι και το Παρίσι). Σίγουρα, η πίστη στο Χριστό είχε ξεκινήσει πολύ πριν, απ’ την εποχή του Αγίου Ειρηναίου (τέλος του 2ου αιώνα), όμως ο Χριστιανισμός δεν είχε ακόμη αγγίξει τις πόλεις που ο Μαρτίνος – στρατιώτης μεταστραμμένος απ’ την Ουγγαρία – ήρθε να μπει στη σχολή του Αγίου Ιλαρίου (339), όταν ίδρυσε – κοντά στο σημερινό Πουατιέ – το πρώτο μοναστήρι της Δύσεως (360). Ο Μαρτίνος θα γίνει ο Απόστολος της Γαλλορωμαϊκής επικράτειας. Πριν ακόμα δεχθεί το βάπτισμα, λέγεται ότι είχε μοιραστεί το ένδυμά του μ’ ένα φτωχό της πόλης Αμιέν κι όταν έγινε Χριστιανός – ο Μαρτίνος – δεν έμεινε αδρανής μπροστά στην ουσιαστική φτώχεια των χωρικών, στους οποίους κανείς ακόμη δεν είχε μιλήσει για το Χριστό!
Όταν χειροτονήθηκε επίσκοπος της πόλης Τουρ (372), συγκέντρωσε γύρω του άνδρες που θα επιθυμούσαν να ζήσουν αληθινά την προσευχή, με σκοπό να γίνουν Ιεραπόστολοι! Το μοναστήρι τους – Μαρμουτιέ – στην είσοδο της πόλης Τουρ, μετατράπηκε σε αληθινό κέντρο ευαγγελισμού! Ο Μαρτίνος πλήρωσε με το αίμα του το Ευαγγέλιο, ξεριζώνοντας τις ειδωλολατρικές ιδέες και τα ιερά της εποχής του. Πέθανε στην περιοχή Κάνδες όχι μακριά απ’ την πόλη Τουρ, το 397, και η ευλάβειά του διαδόθηκε τον 5ο αιώνα μέσω της Γαλικίας, σε όλο τον τότε καθολικό κόσμο!

π. Μ.Β.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ στη Μυτιλήνη

Ποιμαντική επίσκεψη στην ενορία Μυτιλήνης, το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπός μας Ιωσήφ, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου