ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Με διάταγμα της 18-12-2019 ο Γενικός Ηγούμενος των Καππουκίνων Μοναχών fra Roberto Genuin δημοσίευσε τις κατευθυντήριες γραμμές για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στο Δοκίμιο ως υποψήφιοι Μοναχοί ( Ratio Formationis ).
Η δημοσίευση αυτή είναι έργο συνοδικής προσπάθειας, στα πλαίσια του Τάγματος και ανάμεσα στα ζητήματα που εξετάζονται είναι η διαφορετικότητα της κουλτούρας.
Ωα κουλτούρα προσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά μιας κοινωνικής ομάδας: τρόπος ζωής. θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συστήματα αξιών παραδόσεις, πιστεύω.
Μεσω αυτών ικανοποιούνται οι βασικές μας ανάγκες (διαμονή, διατροφή) οι σχέσεις μας (με οικογένεια και φίλους ) και “συμβολικά” ζητήματα ( τέχνη, ομορφιά, πνευματικότητα )
Υπάρχουν διάφορα μοντέλα σχέσεων ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες Το πρώτο μοντέλο είναι το “κυριαρχικό” όταν μια κουλτούρα επιβάλλεται στην άλλη, ζητώντας την αποκοπή από τις ρίζες της ώστε να γίνει αποδεκτή από την κυρίαρχη.
Το δεύτερο μοντέλο της “πολυπολιτισμικότητας”, όπου η συνύπαρξη διαφορετικών κουλτουρών εμποδίζει τις ανταλλαγές μεταξύ τους, δηλαδή υπάρχει πολιτιστικός πλουραλισμός αλλά όχι ενσωμάτωση ή ανοχή..
Το τρίτο μοντέλο επιθυμεί τη συνάντηση των πολιτισμών, χωρίς απώλεια της προσωπικής ταυτότητας. Σε αυτό η διαφορετικότητα είναι πλούτος.
Αγαπώντας την κουλτούρα σου αναγνωρίζεις τη διαφορετικότητα του άλλου και αυτή η αναγνώριση της διαφορετικότητας είναι το μοντέλο που η φύση θεωρεί φυσικό για την εκκλησία και ταιριαστό στο τρόπο ζωής του Τάγματος.
Πληροφόρηση και φωτογραφία από τον ιστότοπο του Τάγματος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”