Ένα νέο βήμα την Περίοδο της Παρουσίας

Ένα νέο βήμα την Περίοδο της Παρουσίας

Την ημέρα των 83ων γενεθλίων του, ο Πάπας Φραγκίσκος δημοσίευσε ένα ειδικό διάταγμα, βάσει του οποίου καταργείται το “ποντιφικό απόρρητο” για έγγραφα σχετικά με τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες σε εκκλησιαστικές δικαστήρια αναφoρικά με περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων. Η απόφαση αυτή, η οποία μπορεί να οριστεί ως ιστορική, αποτελεί ένα νέο βήματο οποίοσυνδέεται με τη συνάντηση κορυφής για την προστασία τωνανηλίκων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό τον περασμένο Φεβρουάριο.
Τα δικαστικά έγγραφα σχετικά με τις περιπτώσεις σεξουαλικής βίας και κακομεταχείρισης που φυλάσσονται στα αρχεία των δικαστηρίων της Αγίας Έδρας καθώς και εκείνα που βρίσκονται στα αρχεία των Επισκοπών, τα οποία μέχρι τώρα έχουν περιβληθεί με ποντιφικό απόρρητο, μπορούν να παραδοθούν στους ανακριτές των ενδιαφερόμενων χωρών κατόπιν αιτήματός τους.
Αυτό είναι ένα σημείο διαφάνειας και συνεργασίας με τις πολιτικές αρχές. Το ειδικό διάταγμα, φυσικά, δεν αφορά καθόλου στο ιερο μυστήριο της εξομολόγησης. Επίσης, με ένα δεύτερο διάταγμα, ο Πάπας Φραγκίσκος καθόρισε ότι υπεισέρχεται πλέον στα “delicta graviora”, δηλαδή στα βαρύτατα εγκλήματα, η κατοχή και η διακίνηση πορνογραφικών εικόνων ανηλίκων ηλικίας κάτω των 18 ετών από έναν κληρικό, και η υπόθεση επιφυλάσσεται στη Ρωμαϊκή Σύνοδο για τη Διδασκαλία της Πίστης. Μέχρι στιγμής το όριο αυτό είχε οριστεί στα 14 χρόνια.

Επίσης προχτές ο Πάπας Φραγκίσκος δέχτηκε την παραίτηση, που υπέβαλεγια λόγους ηλικίας, του Σεβασμιοτάτου Luigi Ventura, Αποστολικού Νούντσιου στη Γαλλία. Ο ιερωμένος, ο οποίος έγινε 75 ετών στις9 Δεκεμβρίου, παραιτήθηκε από τη διπλωματική του ασυλία, για να εκφράσει την πλήρη προθυμία του να συνεργαστεί με τις γαλλικές δικαστικές αρχές, σε σχέση με ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος ενός άνδρα, ισχυρισμούς τους οποίους ο ίδιος απορρίπτει.

Αυτές τις ημέρες η Εκκλησία εισέρχεται στο δεύτερο μέρος της Περιόδου της Παρουσίας, που είναι ένας ισχυρός καιρός μεταστροφής: αν μέχρι χθες η Θεία Λειτουργία μάς προσκαλούσε να μελετήσουμε την τελευταία έλευση του Χριστού, τώρα μας ωθεί να προετοιμαστούμε για να γιορτάσουμε τη Γέννησή του στο σπήλαιο της Βηθλεέμ. Πριν την τελικη κρίση ο Θεός γίνεται άνθρωπος για τη σωτηρία μας και μας καλεί συνεχώς να δεχτούμε την θεϊκή αγάπη που μας προτείνεται με ταπεινότητα. Έτσι, ο Πάπας γράφει στο προχθεσινό tweet: «Κάθε μεταστροφή γεννιέται από την προσμονή του ελέους, της τρυφερότητας του Θεού που συγκλονίζει την καρδιά».

Χτες, λοιπόν,ήταντα γενέθλια του Πάπα Φραγκίσκου. Για τα 83 χρόνια του, οι ευχέςπρος αυτόνπροέρχονται από όλο τον κόσμο, από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, αλλά κυρίως από απλούς πιστούς καθολικούς που βλέπουν στον Πάπα μια μαρτυρία αδελφοσύνης και αποδοχής, πέρα από κάθε διαφορά, κάτι τόσο απαραίτητο για μια ανθρωπότητα που βυθίζεται στον φόβο και τις διαιρέσεις, καταγγέλλοντας την “κουλτούρα των αποβλήτων” και να προωθώντας την ειρήνη.

Μετάφραση π.Λ.Κ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου