ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΙΔ’
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ
Καστέλ Γκαντόλφο
Σάββατο, 15 Αυγούστου 2026
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,
σήμερα εορτάζουμε την Πανήγυρη της Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Πρόκειται για μια εορτή μεγάλης σημασίας τόσο για την καθολική θεολογία όσο και για τη λαϊκή ευσέβεια· πράγματι, είναι μια εορτή ιδιαίτερα αγαπητή σε πολλές κοινότητες, ιδίως εκεί όπου ο καθεδρικός ναός ή ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στη Μετάσταση της Θεοτόκου.
Για να ατενίσουμε αυτό το μυστήριο της πίστεως, μπορούμε να αναφερθούμε σε δύο εικονογραφικά πρότυπα, με τα οποία οι καλλιτέχνες το απεικόνισαν στο πέρασμα των αιώνων.
Το πρώτο και αρχαιότερο, το οποίο για σχεδόν μία ολόκληρη χιλιετία υπήρξε το μοναδικό, είναι εκείνο της «Κοιμήσεως» της Θεοτόκου: η Παναγία παρουσιάζεται ξαπλωμένη σε νεκρική κλίνη, σαν να έχει αποκοιμηθεί μέσα στον θάνατο· γύρω της βρίσκονται οι Απόστολοι, οι οποίοι την τιμούν συγκινημένοι και προσευχόμενοι· στο κέντρο στέκεται όρθιος ο αναστημένος Ιησούς, κρατώντας στην αγκαλιά Του την ψυχή της Μαρίας σαν ένα νεογέννητο παιδί. Ήλθε να την παραλάβει, για να την πάρει μαζί Του στη δόξα του Θεού, «στον ουρανό», όπως λέμε συμβολικά. Πράγματι, ο Κύριος πραγματοποίησε για τη Μητέρα Του εκείνο που υποσχέθηκε σε όλους τους φίλους Του: «Όταν πάω –στον Πατέρα– και σας ετοιμάσω τόπο, θα έλθω πάλι και θα σας πάρω κοντά μου» (Ιω 14,3).
Αυτό το πρώτο εικονογραφικό πρότυπο αναδεικνύει την κεντρική αλήθεια: είναι ο Χριστός, ο οποίος πέθανε και αναστήθηκε, Εκείνος που μας οδηγεί στον προορισμό για τον οποίο ανέκαθεν έχουμε κληθεί, δηλαδή στην αιώνια ζωή. Αυτή την αλήθεια ατένισαν γενεές και γενεές πιστών, προσευχόμενες μπροστά στις εικόνες της Κοιμήσεως, και αυτή μπορούμε να θαυμάσουμε και στη Ρώμη, στο μεγάλο ψηφιδωτό της αψίδας της Βασιλικής της Παναγίας της Μείζονος.
Η νεότερη εικονογραφία, η οποία αναπτύχθηκε αργότερα στη Δύση, μας παρουσιάζει, αντιθέτως, την Αειπάρθενο Μαρία ολόσωμη στον ουρανό, περιβεβλημένη από φως και συχνά περιστοιχισμένη από αγγέλους και αγίους. Εδώ, στο κέντρο βρίσκεται το δοξασμένο σώμα της Παναγίας, σε συμφωνία με όσα διαβάζουμε στο Βιβλίο της Αποκαλύψεως: «Ένα μεγάλο σημείο φάνηκε στον ουρανό: μια γυναίκα ενδεδυμένη τον ήλιο, με τη σελήνη κάτω από τα πόδια της και στο κεφάλι της ένα στεφάνι από δώδεκα αστέρια» (Απ 12,1).
Ορισμένοι καλλιτέχνες συνδύασαν τα δύο αυτά πρότυπα, απεικονίζοντας ψηλά τη δοξασμένη Παναγία και χαμηλά τον άδειο τάφο της, συχνά γεμάτο με πολύχρωμα άνθη, ενώ οι Απόστολοι στρέφουν το βλέμμα τους προς Εκείνη, στον ουρανό.
Αυτό το δεύτερο πρότυπο αναδεικνύει την αλήθεια ότι η Μαρία μεταστάθηκε με την ψυχή και το σώμα, δηλαδή με ολόκληρη την ανθρώπινη ύπαρξή της. Εκείνη η γυναίκα, η οποία επάνω στη γη έδωσε σάρκα και αίμα στον σαρκωθέντα Λόγο και Τον ακολούθησε μέχρι την τέλεια ένωση μαζί Του μέσα στη θυσία της αγάπης, ελκύσθηκε από Εκείνον για πάντα μέσα στη δόξα.
Έτσι, και αυτή η εικονογραφία μάς επιτρέπει να ατενίσουμε τον τελικό μας προορισμό. Η πληρότητα της ζωής, την οποία σήμερα θαυμάζουμε με χαρά στη Μαρία, αναμένει και εμάς στο τέλος των καιρών, όταν, όπως λέει ο Άγιος Παύλος, ο αναστημένος Χριστός «θα μεταμορφώσει το ταπεινό μας σώμα, ώστε να γίνει όμοιο με το ένδοξο σώμα Του» (Φιλ 3,21), ενδύοντας το φθαρτό με αφθαρσία και το θνητό με αθανασία (πρβλ. Α΄ Κορ 15,54).
Τότε, με τη σάρκα μας μεταμορφωμένη από την αγάπη του Λυτρωτή, θα ζήσουμε αιώνια, μέσα στην εορτή που δεν θα έχει τέλος.
Ας δοξάσουμε τον Κύριο, ο οποίος έκανε μεγάλα έργα στην Υπεραγία Μητέρα Του και Μητέρα μας!
——————-
Μετάφραση: π.Λ


