«Χρειαζόμαστε ένα νέο παρόν»
Συνάντηση του Αρχιεπίσκοπου του Λουξεμβούργου και Πρόεδρο της COMECE. Που δηλώνει ότι η αδυναμία της Ευρώπης δημιουργείται από την έλλειψη πίστης.
Η αδυναμία της Ευρώπης είναι η έλλειψη πίστης, αλλά και το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τις χριστιανικές αξίες στην προέλευσή της. Ο Καρδινάλιος Jean Claude Hollerich, αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου και πρόεδρος της Επιτροπής της Συνόδου των Επισκόπων της Ιεραρχίας των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ενότητας συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο στις 10 Σεπτεμβρίου σε προσωπική ακρόαση, με θέμα τη δέσμευση του COMECE, στο ζήτημα μεταναστών και ιδιαίτερα στην πυρκαγιά στο Κέντρο της Moria στη Λέσβο, όπου φιλοξενούνται 13.000 πρόσφυγες. Ο Καρδινάλιος μιλά για αυτό με την ACI Stampa.
Τι μπορείτε να μας πείτε για τη συνάντηση που είχατε με τον Πάπα Φραγκίσκο;
Χαίρομαι που είδα τον Πάπα σε εξαιρετική κατάσταση. Ήταν μια πολύ εγκάρδια συνάντηση, μια πολύ ωραία συζήτηση. Ήμουν τυχερός. Του είπα για τους εορτασμούς για την 40ή επέτειο του COMECE, που συμπίπτει με την 50ή επέτειο των σχέσεων μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτούς τους εορτασμούς, θα έχουμε την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, Καρδινάλιο Pietro Parolin, στη σύνοδο ολομέλειας του COMECE στα τέλη Οκτωβρίου. Μιλήσαμε επίσης για την κατάσταση στο Κέντρο Moria στην Ελλάδα, ένα πολύ θλιβερό γεγονός.
Την τελευταία φορά που συναντήσατε το Πάπα , δεν ήσαστε μόνος αλλά ήταν μαζί σας και ο Πάστορας Κρίιγκερ, πρόεδρος του ΚΕΚ (Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών) για να παρουσιάσετε τις οικουμενικές σας πρωτοβουλίες. Προχωράει αυτό το έργο;
Μα βεβαίως. Οι γραμματείες του ΚΕΚ και του COMECE εργάζονται ήδη από κοινού σε πολλά θέματα και οι οργανώσεις μας έχουν ήδη αποφασίσει να συναντηθούν από κοινού με την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είμαι σε συνεχή επαφή με τον πάστορα Krieger. Έχουμε πολλά κοινά προγράμματα κοινωνικής δράσης για να αναπτύξουμε το κοινό καλό.
Περιμένουμε μια νέα Εγκύκλιο από τον Πάπα Φραγκίσκο, αφιερωμένη στην ανθρώπινη αδελφότητα. Τι περιμένετε από αυτήν την Εγκύκλιο και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για την Ευρώπη;
Βρίσκω τα λόγια του Πάπα πολύ εμπνευσμένα. Μερικές φορές, ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτηρίζεται ως φιλελεύθερος. Πιστεύω μάλλον ότι είναι ριζοσπαστικός. Είναι ριζοσπαστικός στην πίστη και στον τρόπο που εκφράζεται. Πιστεύω ότι αυτή η Εγκύκλιος θα μας βοηθήσει να ζήσουμε την πίστη μας με μία παγκόσμια γλώσσα. Πρέπει να ζήσουμε το ευαγγέλιο, αλλά πρέπει να το ζήσουμε και με τους άλλους. Οι θρησκείες πριν είχαν κλειστεί στην πολιτιστική τους σφαίρα και ο πολιτισμός ήταν συνδεδεμένος με τη θρησκεία, είτε πρόκειται για χριστιανούς, μουσουλμάνους είτε ινδουιστές. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Όλες οι θρησκείες ζουν μαζί, στην ίδια πολιτιστική σφαίρα. Το έγγραφο για την αδελφότητα του Αμπού Ντάμπι το πιστοποίησε. Μας καλούν να συμφωνούμε. Ενδιαφέρομαι για εκείνους που έχουν διαφορετική πίστη από τη δική μου, γιατί ζουν μαζί μου.
Ο Πάπας Φραγκίσκος λέει συχνά ότι από την κρίση μπορούμε να βγούμε καλύτεροι ή χειρότεροι, αλλά όχι το ίδιο. Πώς νομίζετε ότι η Ευρώπη θα βγει από αυτήν την κρίση;
Ελπίζω ότι η Ευρώπη θα βγει καλύτερη από αυτήν την κρίση. Όμως, για να συμβεί αυτό, τα έθνη πρέπει να ζήσουν με αλληλεγγύη και πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Το κοινό καλό δεν σημαίνει μόνο το κοινό καλό της οικονομίας. Σημαίνει το κοινό καλό όλων. Ως Ευρώπη, έχουμε την ευθύνη για τα αφρικανικά έθνη, που είναι πολύ κοντά μας, και για τα φτωχότερα έθνη. Καλούμαστε να είμαστε πιο ανθρώπινοι και να είμαστε κοντά στη σάρκα του Χριστού.
Για αυτόν τον λόγο, είναι επίσης σημαντικό να διαδίδουμε χριστιανικές αξίες. Αλλά πώς αντιλαμβάνεται η Ευρώπη τις χριστιανικές;
Λυπούμαι να το πω, αλλά είναι σαν να μη υπάρχουν. Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες, λίγοι είναι εκείνοι που σκέφτονται τις χριστιανικές αξίες. Αλλά έχουμε χριστιανούς πολιτικούς. Υπάρχει η Mary McGuinnes, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και είναι χαρά που υπάρχει μια πιστή σαν αυτήν. Για να μην αναφέρουμε ότι όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει να μην ανανεώσει την εντολή του ειδικού απεσταλμένου για τη θρησκευτική ελευθερία, ήταν οι διαμαρτυρίες των θρησκειών που οδήγησαν στην επανεξέταση της απόφασης (ο νέος απεσταλμένος δεν έχει ακόμη διοριστεί, σημ εκδ.). Αυτό δείχνει ότι, αν μιλούν με μία φωνή, οι θρησκείες μπορούν να ακουστούν. Μέχρι τώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι η Εκκλησία λέει κάτι και οι άλλοι καλωσορίζουν αμέσως αυτό που λέει η Εκκλησία. Καλούμαστε να πείσουμε, να δώσουμε επιχειρήματα, να εξηγήσουμε σε όλους τι εννοούμε, ακόμη και σε μη χριστιανούς.
Στη Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεση της Συνόδου για την Ευρώπη που ήθελε ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β ‘, ρωτήσαμε – ακολουθώντας το Ευαγγέλιο – εάν ο Υιός του Ανθρώπου θα βρει πίστη στη γη μόλις επέστρεφε. Αν επέστρεφε σήμερα, θα βρει ο Γιος του Ανθρώπου πίστη στην Ευρώπη;
Η πίστη είναι το πολύ αδύναμο σημείο στην Ευρώπη. Ήμουν ιεραπόστολος στην Ιαπωνία για περισσότερα από 20 χρόνια και κατά την επιστροφή μου είδα τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία παραμελήθηκε. Είμαστε περιθωριοποιημένοι επειδή είμαστε Καθολικοί σήμερα. Σήμερα έχουμε μια νέα ταυτότητα ως Καθολικοί στην Ευρώπη, πολύ δυνατή. Χρειαζόμαστε όμως μια νέα εσωτερικότητα, χρειαζόμαστε ένα νέο παρόν. Κάθε χρόνο συμμετέχω σ’ ένα ταξίδι με νέους (όχι φέτος λόγω του κορωνοϊού). Πέρσι πήγαμε στην Ταϋλάνδη, όπου όλοι μαζί χτίσαμε έ ένα παρεκκλήσι και μετά ολοκληρώσαμε το ταξίδι μας με τρεις ημέρες πνευματικές ασκήσεις. Πολλά άτομα ανακάλυψαν την πίστη μετά από αυτή την εμπειρία. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες συνάντησης με το Χριστό. Πεπεισμένοι ότι ζούμε σε μία χριστιανική κοινότητα, βάλλαμε κατά μέρος την αναγγελία του Χριστού.
Είναι αυτό που έλεγε ο πατέρας Piero Gheddo, διαμαρτυρόμενος για το κλείσιμο ιεραποστολικών εφημερίδων και τη μείωση των ιεραποστολικών κλήσεων το 2014. Δεν υπάρχουν κλήσεις διότι οι ιεραπόστολοι δεσμεύονται στο κοινωνικό έργο, αλλά μιλούν λίγο για το Χριστό.
Αν ζούμε ως χριστιανοί είναι το καλύτερα μήνυμα που μπορούμε να δώσουμε. Έχουμε στην Εκκλησία πολλά άτομα που δεν είναι ικανά να μεταφέρουν την πίστη τους στο λόγο τους. Και είναι γι’ αυτό που η Εκκλησία φαίνεται ότι κατάντησε μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ).
+Ν