3η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Κύκλος Β’

3η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
Κύκλος Β’

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 25 [24], 15-16)

Οι οφθαλμοί μου για πάντα θα προσβλέπουν στον Κύριο επειδή αυτός θα ελευθερώσει τα πόδια μου από την παγίδα. Κοίταξέ με και ελέησέ με, επειδή είμαι μόνος και δυστυχισμένος.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Θεέ Πατέρα, πηγή κάθε ευσπλαχνίας και καλοσύνης, ο οποίος μας υπέδειξες τη νηστεία, την προσευχή και την ελεημοσύνη ως αντίδοτο για τις αμαρτίες, δέξου με ευμένεια την ταπεινή μας εξομολόγηση, απάλλαξέ μας από το βάρος της συνειδήσεως και ανόρθωσέ μας με τη δύναμη της ευσπλαχνίας σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Εξόδου (20, 1-17)

Τις ημέρες εκείνες, μίλησε ο Θεός όλα αυτά τα λόγια:
«Εγώ είμαι ο Κύριος, ο Θεός σου, που σε έβγαλα από τη γη της Αιγύπτου, από οίκο δουλείας.
Μην έχεις άλλους θεούς ενωπιόν μου.
Μην κάνεις για τον εαυτό σου γλυπτό μήτε ομοίωμα κάποιου, από όσα είναι στον ουρανό επάνω ή όσα είναι στη γη κάτω και όσα είναι στα νερά από κάτω από τη γη μην τα προσκυνήσεις, μήτε να τα λατρέψεις, επειδή εγώ είμαι ο Κύριος, ο Θεός σου, Θεός ζηλότυπος, που ανταποδίδω την ανομία των πατέρων επάνω στα παιδιά, μέχρι τρίτης και τέταρτης γενεάς εκείνων που με μίσησαν, και που κάνω έλεος σε χιλιάδες γενεές εκείνων που με αγαπούν και τηρούν τα προστάγματά μου.
Μη χρησιμοποιήσεις το όνομα του Κυρίου, του Θεού σου, μάταια, επειδή δε θα αθωώσει ο Κύριος εκείνον που θα χρησιμοποιήσει μάταια το όνομα του Κυρίου, του Θεού σου.
Να θυμάσαι την ημέρα του Σαββάτου, για να την αγιάζεις.
Έξι ημέρες θα εργάζεσαι και θα κάνεις όλα τα έργα σου. Η ημέρα, όμως, η έβδομη είναι Σάββατο του Κυρίου, του Θεού σου.
Μην κάνεις σ’αυτή κανένα έργο εσύ και ο γιος σου και η θυγατέρα σου, ο δούλος σου και η δούλη σου, το κτήνος σου και ο ξένος σου, που βρίσκεται μέσα στις πύλες σου. Επειδή σε έξι ημέρες έκανε ο Κύριος τον ουρανό και τη γη, τη θάλασσα και όλα όσα βρίσκονται σ’αυτά, και στην έβδομη ημέρα αναπαύθηκε. γι’αυτό ευλόγησε ο Κύριος την ημέρα του Σαββάτου και την αγίασε.
Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, για να γίνεις μακροχρόνιος επάνω στη γη, που θα σου δώσει ο Κύριος, ο Θεός σου.
Μη φονεύσεις.
Μη μοιχεύσεις.
Μην κλέψεις.
Μη δώσεις ενάντια στον πλησίον σου ψεύτικη μαρτυρία.
Μην επιθυμήσεις το σπίτι του πλησίον σου, μην επιθυμήσεις τη γυναίκα του ούτε το δούλο του ούτε τη δούλη του ούτε το βόδι του ούτε το γαϊδούρι του ούτε κάθε τι που είναι του πλησίον σου».
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (19)

Κύριε, εσύ έχεις λόγους
ζωής αιώνιας.

Ο νόμος του Κυρίου είναι τέλειος. *
Την ψυχή ανανεώνει.
Η μαρτυρία του Κυρίου είναι πιστή.*
Χαρίζει στους μικρούς σοφία.

Οι διαταγές του Κυρίου είναι δίκαιες,*
την καρδιά ευφραίνουν.
Οι εντολές του Κυρίου είναι φωτεινές,*
φωτίζουν τα μάτια.

Ο φόβος του Κυρίου είναι καθαρός*
μένει στους αιώνες των αιώνων.
Οι κρίσεις του Κυρίου αληθινές,*
είναι οι μόνες δίκαιες.

Είναι επιθυμητές πολύ περισσότερο από το χρυσάφι*
και τις πολύτιμες πέτρες.
Είναι γλυκύτερες από το μέλι*
και την κερήθρα που στάζει.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (1, 22-25)

Αδελφοί, οι Ιουδαίοι απαιτούν θαύματα και οι Έλληνες ζητούν σοφία, εμείς όμως κηρύττουμε το Χριστό σταυρωμένο, που για τους Ιουδαίους είναι σκάνδαλο και για τους εθνικούς ανοησία. Για όσους όμως είναι καλεσμένοι, είτε είναι Ιουδαίοι είτε είναι Έλληνες, ο Χριστός είναι Θεού δύναμη και Θεού σοφία, γιατί ό,τι είναι ανόητο στο Θεό, είναι σοφότερο από τη σοφία των ανθρώπων, και ό,τι είναι αδυναμία στο Θεό, είναι ισχυρότερο από τη δύναμη των ανθρώπων.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω. 3, 16)

Έτσι αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί κανείς που να πιστεύει σ’αυτόν, αλλά να έχει την αιώνια ζωή.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (2, 13-25)

Πλησίαζε το Πάσχα των Ιουδαίων, κι ο Ιησούς ανέβηκε στα Ιεροσόλυμα. Και βρήκε στο ναό τους εμπόρους που πουλούσαν βόδια και πρόβατα και περιστέρια, βρήκε και τους χρηματιστές να κάθονται. Αφού έκαμε ένα μαστίγιο από σχοινιά, τους έβγαλε όλους από το ναό και τα πρόβατα και τα βόδια και πέταξε χάμω τα χρήματα, ανέτρεψε τα τραπέζια, και σ’αυτούς που πουλούσαν τα περιστέρια είπε: «Σηκώστε τα όλα αυτά απ’εδώ! Μην κάνετε μαγαζί τον οίκο του Πατέρα μου». Θυμήθηκαν οι μαθητές του ότι λένε οι Γραφές: «Ο ζήλος για τον οίκο σου με κατέφαγε».
Του αποκρίθηκαν τότε οι Ιουδαίοι και του είπαν: «Ποιο σημείο μας δείχνεις για να κάνεις όλα αυτά;».
Απάντησε ο Ιησούς και τους είπε: «Γκρεμίστε αυτό το ναό και σε τρεις ημέρες θα τον ξαναστήσω».
Του είπαν τότε οι Ιουδαίοι: «Σε σαράντα έξι χρόνια χτίστηκε αυτός ο ναός κι εσύ θα τον ξαναστήσεις μέσα σε τρεις ημέρες;».
Εκείνος, όμως, μιλούσε για το ναό του σώματός του. Όταν, λοιπόν, αναστήθηκε από τους νεκρούς, θυμήθηκαν οι μαθητές του ότι το είχε πει αυτό και πίστεψαν στη Γραφή και στο λόγο που είπε ο Ιησούς.
Τότε που βρισκόταν ο Ιησούς στα Ιεροσόλυμα για το Πάσχα, κατά την εορτή, πολλοί πίστεψαν στο όνομά του βλέποντας τα σημεία που έκανε. Αλλά ο ίδιος ο Ιησούς δεν εμπιστευόταν τον εαυτό του σ’αυτούς, επειδή εκείνος τους γνώριζε όλους καλά και διότι δεν είχε ανάγκη από κανένα να του δώσει μαρτυρία για έναν άνθρωπο. Αυτός, πράγματι, γνώριζε καλά τι υπήρχε μέσα σε κάθε άνθρωπο.
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, τηρώντας τις εντολές του Θεού φανερώνουμε τη θέλησή μας να συμμετάσχουμε στη Διαθήκη του.
Ας τον ικετεύσουμε με θάρρος να μας χορηγεί την απαιτούμενη δύναμη, ψάλλοντας:

Ελέησον ημάς * Κύριε, ελέησον ημάς!

Σε παρακαλούμε για την Αγία Εκκλησία, ώστε να είναι αληθινός οίκος του Θεού, όπου να μπορούν να βρουν καταφύγιο όλοι οι άνθρωποι, Κύριε ελέησον!

Σε παρακαλούμε για τους κυβερνήτες των λαών τους οποίους Εσύ όρισες για το καλό των εθνών, ώστε να κυβερνούν με ειρήνη και δικαιοσύνη, Κύριε ελέησον!

Σε παρακαλούμε για όσους υποφέρουν, ώστε να αναγνωρίσουν στο Σταυρό του Χριστού τη δύναμη και τη σοφία σου, Κύριε ελέησον!

Σε παρακαλούμε για όλους εμάς, ώστε να πιστέψουμε στον Υιό σου, σταυρωμένο και αναστημένο για τη σωτηρία μας, Κύριε ελέησον!

Θεέ Πατέρα, εισάκουσε τις ικεσίες του λαού σου και δίνε μας την απαραίτητη δύναμη να τηρούμε το νόμο σου, που είναι αγάπη.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, Κύριε, αυτή τη θυσία και αξίωσε εμάς, που ζητούμε τη συγχώρηση των αμαρτιών μας, να συγχωρούμε πρόθυμα τους αδελφούς μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Πβ. Ψλ 84 [83], 4-5)

Ο σπουργίτης βρήκε κατοικία, το χελιδόνι φωλιά για τον εαυτό του και τους νεοσσούς του, τα θυσιαστήριά σου, Κύριε των δυνάμεων, βασιλέα μου και Θεέ μου. Μακάριοι όσοι κατοικούν στον οίκο σου, θα σε ανυμνούν αιώνια.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάβαμε, Κύριε, πρόγευση του ουρανού τρώγοντας από τώρα τον Άρτο της Βασιλείας σου, αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, όλη η ζωή μας να φανερώνει όσα πραγματοποίησες με αυτό το Μυστήριο.
Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου