Ποιά είναι η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού

Ποιά είναι η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού

 iera_kardia_11.7.2010_102_2.jpg

Ο ιδιαίτερος στόχος αυτής της ευλάβειας είναι να συμμετάσχουμε στην τεράστια αγάπη του Υιού του Θεού που Τον οδήγησε να δώσει τον εαυτό του για εμάς μέχρι το θάνατο και να παραδοθεί σε μας στο Αγιότατο Μυστήριο της Ευχαριστίας.
Γι’αυτό, με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι έχει δύο στόχους: ο πρώτος στόχος είναι να τιμούμε, όσο το δυνατόν, τον Χριστό που είναι παρών στην Αγία Ευχαριστία, πηγαίνοντας να τον λατρεύουμε συχνά, προσφέροντάς του την αγάπη μας, την ευγνωμοσύνη μας και ό,τι μας συμβαίνει.
Ο δεύτερος στόχος, είναι να εξιλεώνουμε, να επανορθώνουμε, όσο το δυνατόν, τις προσβολές που υπέφερε ο Ιησούς Χριστός για αγάπη κατά τη θνητή του ζωή, και αυτές που υποφέρει κάθε μέρα στο Μυστήριο της Αγάπης του, δηλαδή στην Ευχαριστία.
Έτσι, αυτή η ευλάβεια συνίσταται στο να αγαπάμε ένθερμα τον Ιησού Χριστό, τον οποίο πάντα έχουμε μαζί μας στην Ευχαριστία, και να Του δίχνουμε την αγάπη μας, αφού τον βλέπουμε τόσο λίγο αγαπημένο και τόσο λίγο τιμημένο από τους ανθρώπους, προσπαθώντας να εξιλεώνουμε αυτή την έλλειψη αγάπης.
Όμως, ακόμη και στις πιο πνευματικές πράξεις ευλάβειας, χρειαζόμαστε πάντα ευαίσθητα αντικείμενα που προσελκύουν την ανθρώπινη φύση μας, ζωντανεύουν τη φαντασία και τη μνήμη μας και έτσι διευκολύνουν την πράξη τους. Γι’αυτό, σε αυτή την ευλάβεια, η Καρδιά του Ιησού είναι το πιο άξιο αντικείμενο και ταυτόχρονα το πιο κατάλληλο για το σκοπό αυτής της ευλάβειας.
Από όλα αυτά, είναι εύκολο να καταλάβουμε τί σημαίνει η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού: είναι η ένθερμη αγάπη προς τον Ιησού Χριστό που γεννάται μέσα μας, όταν θυμόμαστε όλα τα θαύματα που έχει πραγματοποιήσει για να μας δείξει την τρυφερότητά Του, ειδικά στο Μυστήριο της Ευχαριστίας, που είναι το θαύμα της αγάπης Του.
Δεν είναι απαραίτητο να αναφερθούν πολλοί λόγοι που να αποδεικνύουν την αξία αυτής της ευλάβειας. Αρκεί να πούμε ότι το κύριο κίνητρο είναι η αγάπη που έχει ο Ιησούς Χριστός για εμάς, η απόδειξη της οποίας βρίσκεται στο Αγιότατο Μυστήριο της Ευχαριστίας. Ένας άλλος λόγος είναι να εξιλεώνουμε η περιφρόνηση που γίνεται στον Κύριο.
Τελικά, πρέπει να αναφερθεί ότι ο καρπός της ευλάβειας προς την Ιερά Καρδία του Ιησού είναι πάλι μια φλογερή και τρυφερή αγάπη προς τον Κύριό μας. Και αυτό είναι το μόνο σημαντικό στη ζωή μας.
Ας μας δώσει η Παναγία την χάρη να έχουμε μια μεγάλη ευλάβεια προς την Καρδία του Υιού της.

π. Ιωσήφ Rossi

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου