Ποιά είναι η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού

Ποιά είναι η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού

 iera_kardia_11.7.2010_102_2.jpg

Ο ιδιαίτερος στόχος αυτής της ευλάβειας είναι να συμμετάσχουμε στην τεράστια αγάπη του Υιού του Θεού που Τον οδήγησε να δώσει τον εαυτό του για εμάς μέχρι το θάνατο και να παραδοθεί σε μας στο Αγιότατο Μυστήριο της Ευχαριστίας.
Γι’αυτό, με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι έχει δύο στόχους: ο πρώτος στόχος είναι να τιμούμε, όσο το δυνατόν, τον Χριστό που είναι παρών στην Αγία Ευχαριστία, πηγαίνοντας να τον λατρεύουμε συχνά, προσφέροντάς του την αγάπη μας, την ευγνωμοσύνη μας και ό,τι μας συμβαίνει.
Ο δεύτερος στόχος, είναι να εξιλεώνουμε, να επανορθώνουμε, όσο το δυνατόν, τις προσβολές που υπέφερε ο Ιησούς Χριστός για αγάπη κατά τη θνητή του ζωή, και αυτές που υποφέρει κάθε μέρα στο Μυστήριο της Αγάπης του, δηλαδή στην Ευχαριστία.
Έτσι, αυτή η ευλάβεια συνίσταται στο να αγαπάμε ένθερμα τον Ιησού Χριστό, τον οποίο πάντα έχουμε μαζί μας στην Ευχαριστία, και να Του δίχνουμε την αγάπη μας, αφού τον βλέπουμε τόσο λίγο αγαπημένο και τόσο λίγο τιμημένο από τους ανθρώπους, προσπαθώντας να εξιλεώνουμε αυτή την έλλειψη αγάπης.
Όμως, ακόμη και στις πιο πνευματικές πράξεις ευλάβειας, χρειαζόμαστε πάντα ευαίσθητα αντικείμενα που προσελκύουν την ανθρώπινη φύση μας, ζωντανεύουν τη φαντασία και τη μνήμη μας και έτσι διευκολύνουν την πράξη τους. Γι’αυτό, σε αυτή την ευλάβεια, η Καρδιά του Ιησού είναι το πιο άξιο αντικείμενο και ταυτόχρονα το πιο κατάλληλο για το σκοπό αυτής της ευλάβειας.
Από όλα αυτά, είναι εύκολο να καταλάβουμε τί σημαίνει η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού: είναι η ένθερμη αγάπη προς τον Ιησού Χριστό που γεννάται μέσα μας, όταν θυμόμαστε όλα τα θαύματα που έχει πραγματοποιήσει για να μας δείξει την τρυφερότητά Του, ειδικά στο Μυστήριο της Ευχαριστίας, που είναι το θαύμα της αγάπης Του.
Δεν είναι απαραίτητο να αναφερθούν πολλοί λόγοι που να αποδεικνύουν την αξία αυτής της ευλάβειας. Αρκεί να πούμε ότι το κύριο κίνητρο είναι η αγάπη που έχει ο Ιησούς Χριστός για εμάς, η απόδειξη της οποίας βρίσκεται στο Αγιότατο Μυστήριο της Ευχαριστίας. Ένας άλλος λόγος είναι να εξιλεώνουμε η περιφρόνηση που γίνεται στον Κύριο.
Τελικά, πρέπει να αναφερθεί ότι ο καρπός της ευλάβειας προς την Ιερά Καρδία του Ιησού είναι πάλι μια φλογερή και τρυφερή αγάπη προς τον Κύριό μας. Και αυτό είναι το μόνο σημαντικό στη ζωή μας.
Ας μας δώσει η Παναγία την χάρη να έχουμε μια μεγάλη ευλάβεια προς την Καρδία του Υιού της.

π. Ιωσήφ Rossi

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’

  26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Δαν 3, 31. 29. 30. 43. 42) Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου