Μελέτη του Ευαγγελίου της Τετάρτης της 23ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 23ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

8 Σεπτεμβρίου 2021 

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (6,1-6.28-23)

Βιβλίο της γενεαλογίας του Ιησού Χριστού, γιου του Δαβίδ, γιου του Αβραάμ. Απ’ τον Αβραάμ γεννήθηκε ο Ισαάκ, απ’ τον Ισαάκ γεννήθηκε ο Ιακώβ, απ’ τον Ιακώβ γεννήθηκε ο Ιούδας και τα αδέλφια του. Απ’ τον Ιούδα και τη Θάμαρ γεννήθηκε ο Φάρες και ο Ζάρα, απ’ το Φάρες γεννήθηκε ο Εσρώμ, απ’ τον Εσρώμ γεννήθηκε ο Αράμ, απ’ τον Αράμ γεννήθηκε ο Αμιναδάβ, απ’ τον Αμιναδάβ γεννήθηκε ο Ναασσών, απ’ το Ναασσών γεννήθηκε ο Σαλμών, απ’ το Σαλμών και τη Ραχάβ γεννήθηκε ο Βοός, απ’ το Βοός και τη Ρουθ γεννήθηκε ο Ωβήδ, απ’ τον Ωβήδ γεννήθηκε ο Ιεσσαί, απ’ τον Ιεσσαί γεννήθηκε ο Δαβίδ ο βασιλιάς.

Απ’ το Δαβίδ και τη γυναίκα του Ουρία γεννήθηκε ο Σολομών, απ’ το Σολομώντα γεννήθηκε ο Ροβοάμ, απ’ το Ροβοάμ γεννήθηκε ο Αβιά, απ’ τον Αβιά γεννήθηκε ο Ασάφ, απ’ τον Ασάφ γεννήθηκε ο Ιωσαφάτ, απ’ τον Ιωσαφάτ γεννήθηκε ο Ιωράμ, απ’ τον Ιωράμ γεννήθηκε ο Οζίας, απ’ τον Οζία γεννήθηκε ο Ιωαθάμ, απ’ τον Ιωαθάμ γεννήθηκε ο Αχάζ, απ’ τον Αχάζ γεννήθηκε ο Εζεκίας, απ’ τον Εζεκία γεννήθηκε ο Μανασσής, απ’ το Μανασσή γεννήθηκε ο Αμών, απ’ τον Αμών γεννήθηκε ο Ιωσίας, απ’ τον Ιωσία γεννήθηκε ο Ιεχονίας και τα αδέλφια του, την εποχή της εξορίας στη Βαβυλώνα.

Μετά την εξορία στη Βαβυλώνα, απ’ τον Ιεχονία γεννήθηκε ο Σαλαθιήλ, απ’ το Σαλαθιήλ γεννήθηκε ο Ζοροβαβέλ, απ’ το Ζοροβαβέλ γεννήθηκε ο Αβιούδ, απ’ τον Αβιούδ γεννήθηκε ο Ελιακίμ, απ’ τον Ελιακίμ γεννήθηκε ο Αζώρ, απ’ τον Αζώρ γεννήθηκε ο Σαδώκ, απ’ το Σαδώκ γεννήθηκε ο Αχίμ, απ’ τον Αχίμ γεννήθηκε ο Ελιούδ, απ’ τον Ελιούδ γεννήθηκε ο Ελεάζαρ, απ’ τον Ελεάζαρ γεννήθηκε ο Ματθάν, απ’ το Ματθάν γεννήθηκε ο Ιακώβ, απ’ τον Ιακώβ γεννήθηκε ο Ιωσήφ, που ήταν ο άνδρας της Μαρίας, η οποία γέννησε τον Ιησού, το λεγόμενο Χριστό.

Η γέννηση του Ιησού Χριστού έγινε κατά τον εξής τρόπο: Όταν αρραβωνιάσθηκε η Μαρία, η μητέρα του, με τον Ιωσήφ, βρέθηκε έγκυος από το Άγιο Πνεύμα πριν ακόμα πάνε να ζήσουν μαζί. Αλλά ο Ιωσήφ, ο άνδρας της, επειδή ήταν δίκαιος και δεν ήθελε να την καταγγείλει δημόσια, θέλησε να τη χωρίσει στα κρυφά. Ενώ ο Ιωσήφ τα σκεφτόταν όλα αυτά, άγγελος του Κυρίου του φανερώθηκε σε όνειρο και του είπε: “Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη φοβηθείς να πάρεις τη Μαρία, τη γυναίκα σου, διότι εκείνο που γεννήθηκε μέσα της είναι απ’ το Άγιο Πνεύμα. Και θα γεννήσει ένα γιο και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς. Αυτός, πράγματι, θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους”.

Και όλα αυτά έγιναν, για να εκπληρωθεί ό,τι ειπώθηκε απ’ τον Κύριο, μέσω του προφήτη που είπε:

Η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο και θα του δώσουν το όνομα Εμμανουήλ, το οποίο μεταφράζεται: ο Θεός είναι μαζί μας.

Λόγος του Κύριου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Η σημερινή εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου μας ωθεί να ζητήσουμε από το Θεό να αυξήσει σε μας την ειρήνη. Και είναι πράγματι η γιορτή η οποία θα πρέπει να αυξήσει την ειρήνη μέσα μας, επειδή μας μιλά για την αγάπη του Θεού προς εμάς.

Η γέννηση της Παναγίας είναι ένα σημάδι ότι ο Θεός έχει προετοιμάσει για μας τη Σωτηρία: γι ‘αυτό προετοίμασε το σώμα και την ψυχή της μητέρας του Ιησού, η οποία είναι και δική μας Μητέρα.

Ο Απόστολος Παύλος γράφει στους Ρωμαίους: «Εκείνους τους οποίους από πάντα γνώριζε αυτούς και προόρισε για να είναι σύμμορφοι με την εικόνα του Υιού του» (8, 29).

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Παναγία, η οποία είναι προορισμένη να είναι σύμμορφη με την εικόνα του Υιού του Θεού και γιου της. Και ο Θεός έχει προετοιμάσει τα πάντα σύμφωνα με αυτό το σκοπό: «Γνωρίζουμε πως όλα συντελούν για το καλό εκείνων που αγαπούν τον Θεό», μας λέει ο απόστολος στην ίδια επιστολή. Ο Θεός έχει ετοιμάσει όλες τις γενεές με την προοπτική της γέννησης της Παναγίας, για την γέννηση του Ιησού, και έδρασε με υπερφυσικό τρόπο.

Και στο σημερινό Ευαγγέλιο μπορούμε να πούμε ότι φανερώνονται τόσο το φυσικό μέρος όσο και το υπερφυσικό, αναγκαία, τόσο το ένα όσο και το άλλο, για τη γέννηση της Μαρίας.

Αυτή η μακριά σειρά γενεών, τόσο μονότονη όταν την διαβάζουμε, είναι στην πραγματικότητα σαν μια περίληψη της ζωντανής ιστορίας,  συχνά αποτελούμενη και από αμαρτωλούς, που οδηγήθηκε από τον Θεό προς τη γέννηση της Μαρίας και του Ιησού.

Αλλά τελικά, το σχέδιο του Θεού πραγματοποιήθηκε με μέσα εξαιρετικά. Ο Ιωσήφ δεν καταλάβαινε τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει και  με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος όλα έγιναν δυνατά. Συνεπώς, δεν αρκούν οι γενεές των ανθρώπων, που διαδέχονται η μια την άλλη στο χρόνο, για την εκπλήρωση του σχεδίου του Θεού: είναι αναγκαία η παρέμβαση του Αγίου Πνεύματος.

Τα πάντα, λοιπόν, μιλούν για την αγάπη του Θεού: την αγάπη του Θεού Δημιουργού, την αγάπη του Θεού, Σωτήρα μας.

Σήμερα πρέπει περισσότερο από ποτέ να εκφράσουμε στο Θεό την ευγνωμοσύνη μας, τη χαρά μας, γιατί εκείνος αγάπησε την Παναγία και αγαπά και εμάς.

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Χαίρε, Μαρία, κεχαριτωμένη,

ο Κύριος είναι μαζί σου.

Ευλογημένη, Εσύ, μεταξύ των Γυναικών,

και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ο Ιησούς.

Αγία Μαρία, Θεοτόκε,

παρακάλει για μας τους αμαρτωλούς,

τώρα και στην ώρα του θανάτου μας..Αμήν.

πνρ

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου