Μελέτη του Ευαγγελίου της Πέμπτης της 23ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 23ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

9 Σεπτεμβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (6,27-38)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Σε σας που με ακούτε, λέω: `Αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευεργετείτε όσους σας μισούν, ευλογείτε όσους σας καταριούνται, προσεύχεστε για όσους σας συκοφαντούν. Σ’ εκείνον που σε κτυπά στο ένα μάγουλο, γύρισε και το άλλο. Σ’ αυτόν που σου αφαιρεί το επανωφόρι, μην τον εμποδίσεις να σου πάρει και το χιτώνα. Σε όποιον σου ζητά, δίνε κι απ’ όποιον σου αφαίρεσε δικά σου πράγματα, μην απαιτείς να σου τα επιστρέψει. ‘Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, να τους συμπεριφέρεστε κι εσείς παρομοίως. Αν αγαπάτε όσους σας αγαπούν,  ποια χάρη έχετε; Διότι και οι αμαρτωλοί αγαπούν αυτούς που τους αγαπούν. Αν ευεργετείτε όσους σας ευεργετούν, ποια χάρη έχετε; Κι οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν. Αν δανείσετε σ’ αυτούς απ’ τους οποίους ελπίζετε να τα πάρετε πίσω, ποια χάρη έχετε; Κι αμαρτωλοί δανείζουν σε αμαρτωλούς, για να πάρουν πίσω άλλα τόσα. Αλλά, αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευεργετείτε και δανείζετε χωρίς να ελπίζετε ότι θα τα πάρετε πίσω. Η ανταμοιβή σας τότε θα είναι μεγάλη και θα είσθε παιδιά του Υψίστου, αφού εκείνος είναι φιλεύσπλαχνος προς τους αχάριστους και τους κακούς.

Να είστε σπλαχνικοί, όπως και ο Πατέρας σας είναι σπλαχνικός. Και να μην κρίνετε, για να μην κριθείτε. Μη καταδικάζετε, και δε θα καταδικασθείτε. Συγχωρείτε, και θα συγχωρεθείτε. Δίνετε, και θα σας δοθεί. Θα δώσουν στην αγκαλιά σας με μέτρο συμπιεσμένο, γεμάτο και ξέχειλο. Διότι με εκείνο το μέτρο που μετράτε, κι εσείς θα μετρηθείτε”.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Είναι σ’εμάς που απευθύνεται ο Ιησούς και μας προσκαλεί να είμαστε διαφορετικοί Χριστιανοί. Χριστιανοί που ακούνε σε βάθος και όχι χριστιανοί που απορροφούν ήχους.

Ακούμε τον ήχο του ανέμου, ακούμε τη φωνή των ανθρώπων, την τηλεόραση, αλλά η “ακρόαση” υπονοεί κάτι βαθύτερο, υποδεικνύει “προσοχή”. Ακούω σημαίνει “λαμβάνω υπόψη”, σημαίνει πως θέτω τον εαυτό μου σε δράση, έτσι ώστε αυτό που άκουσα να γίνει συγκεκριμένο. Έτσι και σήμερα ο Κύριος μας μιλάει. Και μας δίνει τη σωστή συμβουλή του: «Όπως θέλετε να κάνουν οι άνθρωποι σ’ εσάς, έτσι να κάνετε και εσείς σε αυτούς». Ο Κύριος μας προσκαλεί να “χαθούμε” ως μέτρο δικαιοσύνης, ως “μονάδα μέτρησης”. Θα μας άρεσε κάποιος να μας βλάψει; Θα μας άρεσε κάποιος να μας συκοφαντεί; Θα μας άρεσε να μέναμε μόνοι μας; Και αν θα είχαμε ανάγκη βοήθειας, θα μας άρεσε να μας γύριζαν την πλάτη; Ωραία λοιπόν, ας ενεργήσουμε ανάλογα. Ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί, μέχρι να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο που μας κοστίζει περισσότερο απ’ όλα: τη συγχώρεση. Αν εσύ βρισκόσουν σε λάθος, θα ήθελες να μη σε συγχωρήσουν; Εσύ που είσαι αμαρτωλός, θα ήθελες να μη βρεις ευσπλαχνία στο Θεό; Φυσικά, όλο αυτό είναι μια πορεία. Δεν είναι κάτι που πραγματοποιείται μέσα σε λίγα λεπτά, μερικές φορές χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή. Και αν είναι αλήθεια ότι ο Ιησούς είναι απαιτητικός, είναι επίσης αλήθεια ότι δεν βάζει κανένα στο Σταυρό, απαιτεί πράγματα που είναι ανώτερα από τη δική μας δύναμη. Αλλά μας παίρνει από το χέρι, και μας κάνει να βαδίσουμε σύμφωνα με τα βήματά του.

Όλα ξεκινούν πάντοτε με μια “απόφαση”. Όλα αρχίζουν πάντα με ένα “Ναι”. Όπως η Παναγία, που όχι μόνο άκουσε το Λόγο, αλλά τον έκανε «σάρκα». Και όχι μόνο τη στιγμή του Ευαγγελισμού, αλλά και μετά, δεν άφησε να πέσει ποτέ ούτε ένα από τα λόγια του Υιού της, τα μεταμόρφωνε σε «δράση», αφού «τα στοχαζόταν στην καρδιά της». Η Παναγία, η Μητέρα του Λόγου και μητέρα μας, ας μας βοηθήσει σ’ αυτή την πορεία, να ακούμε σε βάθος, και όχι επιφανειακά, και να θέτουμε σε εφαρμογή, όπως ακριβώς έκανε εκείνη.

Ευλογημένος ας είναι ο Ιησούς, ο Άγιος Λόγος του Θεού.

Μια αγκαλιά.  Σας εύχομαι μια καλή μέρα.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

Υπέροχος ο Λόγος σου Κύριε.

Πόσο πολύ θα ήθελα να βιώνω κάθε μέρα της ζωής μου,

σε όλες μου τις σχέσεις,

αυτό το οποίο ο Λόγος σου σήμερα μου ζητά.

Δεν ξέρω Κύριε, αν είμαι άξιος να ζήσω έτσι,

αυτό που ξέρω είναι πως

αν με τη χάρη σου το προσπαθήσω,

η ζωή μου θα αλλάξει

οι σχέσεις μου θα βελτιωθούν,

ο κόσμος θα αρχίσει να γίνεται καλύτερος.

Βοήθησε με Κύριε, λοιπόν,

να αποβάλω από μέσα μου τον εγωισμό,

να αποβάλω από μέσα μου την τάση να κρίνω τους άλλους,

να αφαιρέσω την κακία,

και να κοιτώ τα πάντα και τους πάντες

με το δικό σου βλέμμα,

το γεμάτο αγάπη και ευσπλαχνία.

Κύριε, τούτο μόνο σου ζητώ,

μάθε να αγαπώ, όπως Εσύ. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου