20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΙΚΗΤΟΥ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΙΚΗΤΟΥ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

Ο Ανίκητος διαδέχτηκε στον παπικό θρόνο τον Πίο Α’. Με καταγωγή από τη Συρία κλήθηκε να αντιμετωπίσει διάφορα ζητήματα που απασχολούσαν την Εκκλησία την εποχή εκείνη:

Την εύρεση κοινής ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα για όλους τους χριστιανούς. Στη Ρώμη το Πάσχα γιορτάζοταν την Κυριακή αμέσως μετά την εαρινή πανσέληνο ενώ στην ανατολή είχε σταθερή ημερομηνία στις 14 το μήνα Νισάν. Αναφορικά με αυτό συναντήθηκε στη Ρώμη μαζί με τον επίσκοπο Σμύρνης Άγιο Πολύκαρπο, όπου οι δύο άνδρες συζήτησαν επί μακρόν. Δεν κατέληξαν σε μια κοινή συμφωνία όμως διατήρησαν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους. 

Την αίρεση του Μαρκίωνα ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Ρώμη και λόγω του ήθους και της γενναιοδωρίας του έγινε δεκτός από την χριστιανική κοινότητα με ενθουσιασμό. Στη συνέχεια όμως άρχισε να διαδίδει αιρετικές θεολογικές διδασκαλίες. Μερικοί χριστιανοί προσκολλήθηκαν σε εκείνον. Ο Πάπας επιδόθηκε στην μελέτη των κειμένων προκειμένου να ισοπεδώσει την ασθενή διδασκαλία με τη χρήση της ίδιας της Διδασκαλίας. Επίσης απαίτησε από τους κληρικούς του περισσότερη ηθικότητα αλλά και έμπρακτη αγάπη και φροντίδα προς το ποίμνιο που κινδύνευε να δελεαστεί από τις πλάνες και τις πανουργίες του Μαρκίωνα.

Το διωγμό του Μάρκου Αυρηλίου ο οποίος αντιλαμβάνεται την όποια θεολογική έριδα μεταξύ των χριστιανών ως αιτία που αναταράσσει την εσωτερική ηρεμία της αυτοκρατορίας.

Πέθανε κατά τη διάρκεια των διωγμών, αλλά κατά πάσα πιθανότητα όχι λόγω αυτών αφού δεν αναφέρεται ως μάρτυρας. Το σώμα του ενταφιάστηκε στις κατακόμβες του Αγίου Καλλίστου.

(π.Γ.Π.)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου