19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΩΝΤΟΣ 9ΟΥ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΩΝΤΟΣ 9ΟΥ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

Γεννήθηκε στη Αλσατία το 1002 και το όνομά του ήταν Μπρούνο φον Ντάγκσμπουργκ. Οι γονείς του ήταν ηγεμόνες. Στα πέντε του χρόνια ξεκίνησε τη φοίτησή του στα ξακουστά σχολεία της επισκοπής της Τούλ. Στα δεκαοχτώ του ονομάζεται Κανονικός του Saint-Étienne και στα 22 χειροτονήθηκε διάκονος. Τον Απρίλιο του 1026 πεθαίνει ο επίσκοπος της Τούλ και ο κλήρος της επισκοπής συγκλήθηκε, κατά παράδοση, προκειμένου να εκλέξει διάδοχο. Οι παρόντες κληρικοί εξέλεξαν το νεαρό διάκονο Μπρούνο. Η επισκοπική του θητεία διήρκησε 25 έτη. Υποστήριξε το μοναχισμό θεμελιώνοντας νέες Μονές, υπήρξε σύμβουλος αποτελεσματικός των αυτοκρατόρων Κορράδου Β και Ερρίκου Γ.

Το 1048 πεθαίνει στη Ρώμη ο Πάπας Δάμασος Β και ο Αυτοκράτορας του παρέχει στήριξη προκειμένου να τον διαδεχτεί, όπως και έγινε. Από τη Τούλ αναχώρησε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και ενδεδυμένος προσκυνητής, εισέρχεται με γυμνά πόδια στην Αιώνια Πόλη υπό τις επευφημίες του λαού, για να ενθρονιστεί στις 12 Φεβρουαρίου 1049 επιλέγοντας για τον εαυτό του το όνομα Λέων 9ος. Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πραγματοποίησε Σύνοδο στη Ρώμη ώστε να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα, αλλά και να συνεργαστεί με τον κλήρο στην εφαρμογή απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Η πιο σπουδαία όμως ιδέα που έκανε πράξη ήταν τα αποστολικά ταξίδια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης ώστε να ακούσει και να λάβει υπόψη τη φωνή Καθολικής Εκκλησίας που υπάρχει πέρα από τη Ρώμη. Όπου και αν πήγαινε συγκαλούσε Συνόδους στις οποίες συμμετείχαν επίσκοποι και ιερείς και ένωναν τις φωνές και τις δυνάμεις τους για το καλό της Αγίας Εκκλησίας. Αναθεμάτισε τον Μιχαήλ Κηρουλάριο για το σχίσμα μεταξύ των Εκκλησιών. Πέθανε στις 19 Απριλίου 1054.

Το 1087 επειδή πολλές θεραπείες παρατηρούνταν στο μνήμα του ο Πάπας Βίκτωρ Γ μετέφερε το σκήνωμά του στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

(π.Γ.Π.)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου