ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ : Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΤΥΧΕ – Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΙΤΑΙ…

3

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ : Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΤΥΧΕ – Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΙΤΑΙ…

Η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, τους τελευταίους μήνες, είναι τραγική :
Η κυβέρνηση του Προέδρου Muangagwa έχει αποτύχει πλήρως, βυθισμένη στη διαφθορά και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά, υγειονομικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας. Ο κόσμος είναι στους δρόμους, διαμαρτυρόμενος. Συλλήψεις και ξυλοδαρμοί. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την άσκηση βίας κατά διαδηλωτών, εξαφανίσεις πολιτών, συλλήψεις και απαγωγές μέσα απ΄το δρόμο, βασανιστήρια κατά αντιφρονούντων. Ποια η θέση της ηγεσίας της Καθολικής Εκκλησίας της χώρας, από το να βρεθεί στο πλευρό του κόσμου και να απευθύνει ποιμαντική επιστολή, καταδικάζοντας τα κακώς κείμενα, εκφράζοντας τη θλίψη της για τη ζημιά που έχουν υποστεί οι δημοκρατικοί θεσμοί και κάνοντας έκκληση για ειρήνη και εθνικό διάλογο. Κι όμως ! Αυτό εξαγρίωσε την κυβέρνηση. Χωρίς να απαντά στα θέματα που τέθηκαν, η Monica Mutsvangwa, Υπουργός Πληροφόρησης, Διαφήμισης και Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Συνόδου, Robert Christopher Ndlovu, Αρχιεπίσκοπο της Harare κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται ! Επίσης ζήτησε απ` τον Νούντσιο της Αγίας Έδρας, Σεβ/τατο Paolo Rudelli, ν` απαντήσει αν ο Πάπας συμμερίζεται τις θέσεις της τοπικής  καθολικής εκκλησίας !!!
Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση πίστευε ότι θα φοβίσει την Καθολική Εκκλησία. Αυτό που κατάφερε ήταν να δημιουργηθεί ένα κλίμα συμπαράστασης κοινωνικών και θρησκευτικών, μη καθολικών, παραγόντων υπέρ του Αρχιεπισκόπου Ndlovu.
Φυσικά ο Νούντσιος “ απάντησε ” επισκεπτόμενος τον Ιεράρχη και εκφράζοντας τη συμπαράστασή της Αγίας Έδρας στο πρόσωπό του. Λίγες μέρες αργότερα, ήρθε και ο διεθνής διασυρμός της κυβέρνησης : το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, η Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία, η Παγκόσμια Ένωση Μεταρρυθμισμένων Εκκλησιών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μεθοδιστών εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, την αλληλεγγύη τους σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα και ζήτησαν να βρεθούν λύσεις ανακούφισης του πληθυσμού.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από VaticanNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου