Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Η ανύψωση του Τιμίου Σταυρού είναι μια εορτή που εκπλήσσει όσους δεν πιστεύουν στο Χριστό. Συχνά μάλιστα απευθυνόμενοι στους Χριστιανούς ρωτούν: «πως είναι δυνατό να τιμάτε και να προσκυνάτε ένα φονικό όργανο; Γιατί εορτάζετε και τιμάτε, μας λένε, με τόση επισημότητα ένα όργανο  βασάνων και θανάτου»;

Την απάντηση τη δίνει σήμερα  ο λόγος του Κυρίου  και είναι μια απάντηση όχι μόνο σε όσους δεν  πιστεύουν  αλλά  και σε όλους εμάς που συνεχώς οφείλουμε να ανακαλύπτουμε την αξία και τη σημασία του Σταυρού που  από φονικό πράγματι όργανο έγινε σύμβολο της θεϊκής αγάπης.

Ο Απόστολος Παύλος λίγο πριν μας υπενθύμισε: «Ενώ οι Ιουδαίου ζητούν θαύματα και οι εθνικοί αναζητούν τη σοφία βάσανα, εμείς κηρύττουμε τον Ιησού Εσταυρωμένο, σκάνδαλο για τους Ιουδαίους και μωρία για τους εθνικούς, αλλά γι’ αυτού που έχει καλέσει ο Θεός, ο Χριστός είναι  σοφία και δύναμη του Θεού»(Α Κορινθίους1, 22-24).

Μέσω αυτού του κηρύγματος παρουσιάζονται δύο ανθρώπινες σκέψεις για την αναζήτηση του Θεού. Η πρώτη είναι η συναισθηματική και αφορά την Ιουδαϊκή αντίληψη που απαιτεί από τον ίδιο το Θεό να αποδείξει την ύπαρξή του  με θαύματα  και με υπερφυσικές δυνάμεις. Η δε δεύτερη  είναι εκείνη των εθνικών που θέλουν τα πάντα να τα περνούν μέσα από τη λογική του ανθρώπου και κάθε τι που δεν μπορεί να κατανοήσει το ο ανθρώπινος νους θεωρείται ανοησία και μωρία. Η ύπαρξη του Θεού κατ’ αυτούς πρέπει να είναι αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας και να μπορεί να αποδεικνύεται με φυσικά πειράματα. Όμως αν ήταν αυτό εφικτό τότε ο Θεός θα ήταν ανθρώπινο κατασκεύασμα και επομένως μία σκέτη απογοήτευση.

Και οι δύο αυτές αντιλήψεις είναι λανθασμένες. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Θεός παίρνει την πρωτοβουλία να μας αποκαλύψει ο ίδιος μία νέα πραγματικότητα, διορθώνοντας αυτές τις λαθεμένες αντιλήψεις. Έρχεται ο ίδιος ο Θεός να  συναντήσει και να μιλήσει στον άνθρωπο όχι με την παντοδυναμία Του αλλά με την αδυναμία της άπειρης αγάπης Του που εκδηλώνεται με ένα σταυρικό θάνατο.

Έτσι για το Χριστό από τη στιγμή που διάλεξε να αποδείξει την άπειρη αγάπη του στον υπέρτατο βαθμό, ο σταυρός ήταν αναγκαίος. Και επειδή ο άνθρωπος τώρα οφείλει να απαντήσει στην αγάπη του θεού με όλη τη δική του αγάπη ο σταυρός είναι αναγκαίος και για τον άνθρωπο. Ο σταυρός του ανθρώπου είναι η απάντηση στην αγάπη του Θεού με όλες τις ανθρώπινες δυνάμεις.

Ακόμη και εκείνοι που λένε πως δεν πιστεύουν, έχουν το δικό τους σταυρό, μόνο που δεν τολμούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη σταυρό αλλά χρησιμοποιούν κάποιες άλλες λέξεις γι’ αυτόν, τον ονομάζουν δυσκολία, αποτυχία, αγώνα, ανησυχία, βάσανα του κόσμου, πόνο, δάκρυα, όμως δεν παύει να είναι ένας σταυρός. Αυτός όμως ο σταυρός με αυτές τις ονομασίες δεν σώζει παραμένει όπως πριν φονικό όργανο για τον άνθρωπο.

Ο Σταυρός του Χριστού μας εμπνέει εμπιστοσύνη  και μας φέρνει την ελπίδα, για να μεταβάλουμε και το δικό μας σταυρό σε ανάσταση μαζί με το Χριστό. Εξ άλλου ο σταυρός του Χριστού δεν είναι δικός του αλλά δικός μας. Το δικό μας σταυρό σήκωσε στους ώμους του ο Χριστός. Στο δικό μας Σταυρό ο Ιησούς σταυρώθηκε, αυτόν το δικό μας σταυρό μετατρέπει συνεχώς σε ανάσταση με τη δική μας συγκατάθεση και συνεργασία.

Ο ίδιος ο Ιησούς μας είπε: «όποιος δεν απαρνηθεί τον εαυτό του, δεν σηκώνει το σταυρό του και δεν με ακολουθεί δεν μπορεί να είναι μαθητής μου». Το να πάρουμε το σταυρό μας δεν σημαίνει να πηγαίνουμε σε αναζήτηση των βασάνων. Ούτε ο Ιησούς πήγε σε αναζήτηση του σταυρού, αλλά από υπακοή στο θέλημα του Πατέρα του, δέχτηκε το σταυρό που οι άνθρωποι του φόρτωσαν στους ώμους του και εκείνος χάριν σ’ αυτήν την υπακοή τον μετέτρεψε από εργαλείο βασάνων σε σύμβολο λύτρωσης, νίκης   και δόξας. Ο Ιησούς δεν ήλθε για να αυξήσει τους σταυρούς των ανθρώπων, αλλά για να δώσει ένα νόημα σ’ αυτούς τους σταυρούς

Όποιος προσπαθεί να αποφύγει το Σταυρό  ή θέλει να τον διώξει από τους ώμους του  ή και ενδεχομένως να τον φορτώσει στους ώμους των άλλων,  δεν κάνει τίποτε άλλο από να τον αντικαθιστά με ένα άλλο σταυρό πιο βαρύ. Ο άνθρωπος μπορει να αποφύγει το σταυρό για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά δεν θα τον αποφύγει για πάντα και θα έλθει η ώρα, αργά ή γρήγορα, που οι ώμοι του θα αναγκαστούν να δεχθούν ένα σταυρό ακόμη πιο βαρύ!

Όποιος στη ζωή του αναζητά τον Ιησού χωρίς σταυρό, θα βρει το σταυρό χωρίς τον Ιησού. Δηλαδή θα βρει το σταυρό χωρίς όμως τη δύναμη να τον σηκώνει.

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου