Υπάρχουν άνθρωποι πιο αυστηροί από το Θεό!

Υπάρχουν άνθρωποι  πιο αυστηροί από το Θεό!

Δυστυχώς συχνά βρισκόμαστε μπροστά σε δημοσιεύματα  γνωστών ή αγνώστων δημοσιογράφων, αλλά και ανθρώπων  που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις μέσα στην Εκκλησία και την κοινωνία που διερωτάται κανείς,  γιατί έχουν την τάση να καταδικάζουν τα πάντα!

Σε κάθε τι, που γίνεται με όλη την καλή θέληση του ενεργούντος, βλέπουν  το στραβό , όλα είναι λάθος, όλα είναι πλαστά, όλα είναι εσκεμμένα, όλα είναι ενέργειες με κακή πρόθεση, όλα γίνονται με κάποια σκοπιμότητα, όλα είναι απορριπτέα, όλα έχουν την υστεροβουλία τους.

Ακόμη και σήμερα μερικοί, μόλις διαπιστώνουν κάποια εμπνευσμένη και φωτισμένη από το Άγιο Πνεύμα πρωτοβουλία, που σίγουρα συμβάλλει είτε στην ανανέωση της Εκκλησίας είτε στο πλησίασμα των Εκκλησιών, την βλέπουν αμέσως ως λάθος κίνηση, διότι δεν συμφωνεί με τη δική τους τακτική. Δεν τις βλέπουν ως καρπό της ενέργειας του Αγίου Πνεύματος. Κάθε τι που συμβάλει στην πλήρη ενότητα των Εκκλησιών, αλλά οι ίδιοι δεν το εγκρίνουν, γι’ αυτούς είναι καταδικαστέο.

Δυστυχώς άνθρωποι, ακόμη και της Εκκλησίας, δεν έχουν αντιληφθεί, παρά τα 2016 χρόνια που έχουν περάσει, ότι την  εντολή της αγάπης, δεν την λάβαμε απλώς για να την κηρύττουμε στους άλλους, αλλά πρώτα να την βιώνουμε μεταξύ μας και μετά να την κηρύττουμε στους άλλους πρώτα με τη ζωή μας και μετά με το λόγο μας.

Η δική τους τακτική ορίζει, ότι για να υπάρξει ενότητα των Εκκλησιών, πρέπει όλοι οι άλλοι Χριστιανοί να απαρνηθούν τα «λάθη» τους και να προσέλθουν «στη δική τους Εκκλησία» που είναι η «μόνη» που οδηγεί τους πιστούς της στον Παράδεισο, επίγειο και ουράνιο!

Αγνοούν ότι και στην εποχή μας, όπως σε όλες τις εποχές της Μιας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, υπάρχουν οι εμπνευσμένοι Πατέρες, οι Προφήτες, οι άγιοι άνθρωποι που καθοδηγούν το λαό με τη βοήθεια και ενέργεια του Αγίου Πνεύματος του Θεού που δεν έπαυσε, ούτε και θα παύσει  να καθοδηγεί την Εκκλησία του Χριστού.

Η Εκκλησία, παρά το γεγονός, ότι ακόμη είναι διηρημένη, έχει τη στήριξη της προσευχής του Κυρίου που συνεχίζει να απευθύνει στον Ουράνιο Πατέρα του λέγοντας: «ίνα πάντες εν ώσιν».

Η ενότητα πασών των Εκκλησιών δεν είναι μια ευχή του Ιησού Χριστού, αλλά είναι μία προσευχή του Υιού του Θεού προς τον Πατέρα του που γίνεται εν Πνεύματι Αγίω.

Όμως η ενότητα, η οποία ήδη υπάρχει, αλλά δεν είναι ακόμη πλήρης, δεν προϋποθέτει  μία ομοιομορφία, αλλά μία αποδεκτή πολυμορφία μέσα στην ενότητα πίστης, η οποία συνοψίζεται στο σύμβολο της Νικαίας-Κωνσταντινουπόλεως.

Πως είναι δυνατόν λοιπόν σήμερα, στη λήξη του έτους 2016 μ.Χ, να υπάρχουν Χριστιανοί που να μην προωθούν, να μην εργάζονται, να μη συμβάλλουν ή ενδεχομένως και κάθε εκ των προτέρων ή των υστέρων κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενότητα αυτή;

Πολλές φορές κρίνουμε και κατακρίνουμε πρωτοβουλίες θεόπνευστες, ενώ οφείλουμε να τις στηρίζουμε και να τις ακολουθούμε, διότι αποσκοπούν στο πλησίασμα των χριστιανών στο Χριστό. αν στο Χριστό  συναντηθούμε, τότε θα μπορέσουμε και μεταξύ μας να εωθούμε.

Ο  Ένας και Τριαδικός Θεός, ο οποίος ενέπνευσε στην Καθολική Εκκλησία τη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού αλλά και το έκτακτο Ιωβηλαίο έτος της Ευσπλαχνίας, είναι ο ίδιος  Θεός που ενέπνευσε στην Ορθόδοξη Εκκλησία τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου της.

Η χάρη του, το έλεός του, η αγάπη του δεν παύει να συνοδεύει  τα πλάσματα του, δεν παύει να φωτίζει και να καθοδηγεί τα παιδιά του.

Οι νόμοι του Κυρίου είναι απόδειξη της αγάπης και στοργής του για στα παιδιά του. Κάποιοι όμως νόμοι των ανθρώπων, ακόμη και της Εκκλησίας, είναι πιο αυστηροί από τους νόμους του Θεού. Ο νόμος Θεού εξασφαλίζει την ελευθερία, δημιουργεί παιδιά, ενώ οι νόμοι των ανθρώπων  συχνά δεσμεύουν την ελευθερία και δημιουργούν δούλους.

Τα όποια λάθη γίνονται από αγάπη, συγχωρούνται, όσα όμως γίνονται από πνεύμα αντίδρασης, φανατισμού και από έλλειψη αγάπης, δεν διορθώνουν τα «λάθη» αλλά τα πολλαπλασιάζουν.

Οι νόμοι των ανθρώπων οφείλουν  να εμπνέονται μόνο από αγάπη , την αδελφοσύνη τότε μόνο θα συμβάλλουν στην ενότητα των Χριστιανών. Τότε δεν θα διευκολύνουν απλώς μια  τυπική τήρηση των νόμων του Θεού, αλλά θα αποδίδουν δόξα  στον  Ένα και Τριαδικό Θεό, ο οποίος «Αγάπη εστί».

+Νικόλαος 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΙΞΤΟΥ Β’ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

  Εκλέχτηκε Πάπας κατά την περίοδο των διωγμών και ύστερα από έντεκα μήνες θανατώθηκε για την πίστη του από τον αυτοκράτορα Βαλεριάνο. Κατά πάσα πιθανότητα

Το κήρυγμα της Κυριακής

19η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Γ Ο Λόγος του Κυρίου επανέρχεται σε δύο θέματα που αναφέρθηκαν και την περασμένη Κυριακή, δηλαδή την προσκόλληση στα υλικά αγαθά

Εορτάστηκε η Παναγία των Χιόνων

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος εόρτασε πανηγυρικά ο παλιός ενοριακός Ναός του Χατζηράδου που είναι αφιερωμένος στην Παναγία των Χιόνων. Αποβραδίς, 4 Αυγούστου 2022,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου